Papa Francisc: Discurs adresat participanților la Adunarea Generală a Uniunii Superioarelor Majore din Italia (USMI) (13 aprilie 2023)
Dragi surori în Cristos!
"Pace vouă!" Așa le-a salutat Domnul pe femei: pace vouă. Mulțumesc președintei pentru cuvintele adresate în numele tuturor.
În aceste zile, v-ați reunit pentru a 70-a Adunare Generală a voastră, conduse de tema "În drum sinodal, femei martore ale Celui Înviat". Numărul 70 indică deja un drum frumos parcurs împreună. Pentru aceasta trebuie să-i mulțumim Domnului, că voi, ca organizație, nu ați ieșit la pensie: îi mulțumim mult Domnului pentru asta!
Aș vrea să subliniez trei aspecte pe care le sugerează această temă.
Înainte de toate, femei martore ale Celui Înviat. Primele martore ale Învierii Domnului au fost tocmai femeile, discipolele, care cu îndrăzneala lor ne amintesc mereu din nou că "Isus Cristos poate să strice și schemele plictisitoare în care pretindem să-l închidem și ne surprinde cu creativitatea sa divină constantă". "Cristos este «Evanghelia veșnică» (Ap 14,6)" și "bogăția sa și frumusețea sa sunt inepuizabile" (Exortația apostolică Evangelii gaudium, 11). Acele femei curajoase s-au lăsat surprinse și împinse de forța și de lumina Celui Înviat și au pornit la drum pentru a-l căuta. Erau conștiente de cât de important este a-l avea pe Domnul viu în inimă. Atitudinea lor ne amintește că dacă avem curajul de "a ne întoarce la izvor și de a recupera prospețimea originală a evangheliei, apar noi drumuri, metode creative, alte forme de exprimare, semne mai elocvente, cuvinte încărcate cu semnificație reînnoită pentru lumea actuală" (ibid.). Este curios acest lucru atunci când ni se întâmplă să spunem: "Ce facem acum în această situație?" - "Să ne rugăm un pic, să vedem ce spune Domnul în evanghelie...", și iată că de acolo vine inspirația, de acolo iese un nou drum, uneori iese ca o familie călugărească să ia decizii care par înspăimântătoare, dar nu, acel lucru este al Domnului! A merge mereu cu curaj, a-l căuta pe Domnul, ce anume ne spune astăzi; nu ce ne-a spus ieri, asta lăsați-l surorilor de ieri, ci acela de astăzi. Desigur, fiecare din Institutele voastre are propria carismă și acesta este spiritul cu care voi vreți să puneți întrebarea, cu acel spirit al fondatorilor pe care voi îl aveți în inimă, puneți întrebarea, astăzi: "Doamne, astăzi ce trebuie să fac? Ce trebuie să facem?". Și femeile sunt bune pentru asta, știu să creeze drumuri noi, știu să dea... Sunt curajoase.
Al doilea aspect: în drum sinodal. Evanghelia, într-un alt text, spune că "femeile au alergat să dea de știre discipolilor lui" (Mt 28,8). Cineva, care gândește un pic rău, spune: "Pentru bârfe au fost trimise". Nu, nu, au alergat pentru a da o veste, nu este bârfă: acela este un alt lucru. Prezența lui Isus nu ne închide în noi înșine, ne împinge spre întâlnirea cu alții și spre decizia de a merge cu alții. Aceste femei nu au ales nici să țină bucuria întâlnirii numai pentru ele, nici să parcurgă drumul singure: au ales să meargă împreună cu alții. Pentru că este propriu femeii să fie generoasă, este așa. Uneori da, există vreo nevrotică, dar asta se întâmplă cam peste tot, nu-i așa? Dar femeia înseamnă a da viață, a deschide drumuri, a-i chema pe alții... A merge împreună, au ales să meargă împreună: amintim mereu că "pentru «a merge împreună» este necesar să ne lăsăm educați de Duhul Sfânt la o mentalitate cu adevărat sinodală, intrând cu curaj și libertatea inimii într-un proces de convertire", pentru că "sinodalitatea reprezintă calea maestră pentru Biserică, fiind chemată să se reînnoiască sub acțiunea Duhului și grație ascultării Cuvântului" [Documentul pregătitor al celei de-a XVI-a Adunări Generale Ordinare a Sinodului Episcopilor (7 septembrie 2021), nr. 9].
Uneori îmi vine în minte un pic de frică atunci când vorbim despre spirit sinodal și imediat se gândește: "Acum trebuie să schimbe asta, asta, asta..." și ne închidem din nou în alt mod. Nu, drumul în spirit sinodal înseamnă a asculta, a ne ruga și a merge. După aceea, Domnul ne va spune lucrurile pe care trebuie să le facem. Am văzut în unele propuneri: "Acum trebuie să luăm această decizie, asta, asta, asta...". Nu, acesta nu este drum sinodal. Acesta este "parlament". Să nu uităm că drumul sinodal îl face Duhul Sfânt: el este conducătorul drumului sinodal, el este protagonistul. Și femeile, în această dinamică, merg înainte cu păstorii, chiar și atunci când de atâtea ori nu vă simțiți valorizate și uneori înțelese, sunteți disponibile să ascultați, să întâlniți, să dialogați, să faceți proiecte împreună. Deschise, cu harul Duhului Sfânt.
Și al treilea aspect: semănătoare de speranță. Astăzi, ne lipsește această mică virtute umilă care este speranța, ne lipsește mult. Avem versiuni lumești: optimismul, bunul simț înalt... Nu, speranța, cea mai mică, dar cea mai puternică dintre virtuți, aceea care nu dezamăgește, nu dezamăgește niciodată. Și voi trebuie să fiți semănătoare de speranță, care nu este același lucru cu semănătoare de optimism, nu, de speranță, care este un alt lucru. Întâlnirea cu Isus Înviat umple de speranță și "asta implică a fi fermentul lui Dumnezeu în mijlocul omenirii". Cu alte cuvinte, "înseamnă a vesti și a duce mântuirea lui Dumnezeu în această lume a noastră, care adesea se pierde, care are nevoie să aibă răspunsuri care să încurajeze, care să dea speranță, care să dea nouă vigoare pe drum" (ibid., 114). "Provocările există pentru a fi depășite": vocațiile puține, interculturalitatea comunităților de viață consacrată, problema operelor (dar operele nu sunt carisma, fiți atente!). Uneori, găsim persoane care în fața operelor sfârșesc rău, ca sclave ale operelor, fără libertatea pe care o dă Duhul pentru a merge înainte. Surorilor, rămâneți fidele față de chemare, pentru că Domnul este fidel. Chemare, răspuns fidel și speranță, a merge înainte cu speranța. "Să fim realiști, dar fără a pierde veselia, îndrăzneala și dăruirea plină de speranță!" (ibid., 109). Numeroasele voastre proiecte vorbesc despre această dăruire plină de speranță. Continuați pe acest drum! Speranța este foarte importantă pentru a merge înainte.
Astfel, am văzut trei pași de femei și martore ale Celui Înviat. Dacă o consacrată nu-l mărturisește pe Cel Înviat, acolo se termină viața sa. Al doilea, drumul sinodal, a asculta, a privi realitatea, a atinge realitatea, a nu fi "pe orbită". Și acesta este al treilea, semănătoare de speranță. Dragi surori, inspirându-mă din tema Adunării voastre, mi-am permis să răstorn un pic, pentru a ajunge la sfârșit, ca să vă spun că Domnul vă cheamă să fiți cu entuziasm reînnoit "femei martore ale Celui Înviat, pe drum sinodal și semănătoare de speranță".
Drumul sinodal nu înseamnă a avea răspunsuri și a lua decizii. Drumul sinodal înseamnă a merge, a asculta - a asculta! -, a auzi și a merge înainte. Drumul sinodal nu este un parlament; drumul sinodal nu este o adunare de opinii. Drumul sinodal înseamnă a ne pune în ascultarea vieții sub conducerea Duhului Sfânt care este protagonistul Sinodului. Și voi mergeți pe acest drum cu entuziasm reînnoit, ca femei martore ale Celui Înviat.
Vă binecuvântez din inimă și încredințez Domnului și Mariei Preasfinte pe fiecare dintre voi și pe fiecare dintre consacratele care trăiesc misiunea lor în Italia, ca să fie martore în Biserică și în societate.
Aș vrea să spun un lucru la sfârșit: să fiți atente cu bolile vieții consacrate, pentru că există. Aș vrea să subliniez una care este împotriva a tot ceea ce am spus: amărăciunea. Acel spirit de aciditate înăuntru. Amar. Privind mereu dificultățile, făcând mereu un monument acelui "dar, însă...", repetând mereu că lucrurile nu merg... Dar amărăciunea este licoarea diavolului: diavolul ne gătește înăuntru, cu această licoare. Nu vorbesc despre optimism: optimismul este un lucru psihologic. Vorbesc despre speranță, despre deschidere la Duhul, și acest lucru este teologic, și o vocație călugărească trebuie să meargă pe acest drum. Dar atunci când se cultivă oțetul în loc de zahăr, ceva nu funcționează. Amărăciunea, aciditatea inimii fac atâta rău. Vă rog, atunci când voi veți vedea că într-o comunitate sau vreo soră care este pe acest drum, ajutați-o să iasă din această situație; ajutați să iasă din situație persoane melancolice care gândesc mereu: "Ah, timpurile trecute erau mai bune! Lucrurile nu merg, și aici și acolo...". Acesta este elixirul diavolului, această amărăciune, licoare de amărăciune. Vă rog, nimic din toate acestea! Numai a lăsa ca Duhul să ne dea această dulceață care este o dulceață spirituală.
Vă urez ceea ce este mai bun și vă cer o favoare: rugați-vă mereu pentru mine, ca de obicei. Pentru că această muncă nu este deloc ușoară! Mulțumesc!
Franciscus
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
lecturi: 2.