Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Somușca: Redescoperirea rugăciunilor și cântecelor religioase vechi

În pragul sărbătorilor pascale, 1 aprilie 2023, în localitatea Somușca s-a organizat a VI-a ediție a programului religios "Aranymiatyánk", eveniment ce a adus sub același acoperiș cunoscătorii rugăciunilor și cântecelor bisericești populare arhaice. La inițiativa lui Benke Pavel și Paulina (Asociația Culturală Somoska), s-a organizat pentru prima dată această întrunire în anul 2017, în sâmbăta de dinainte Floriilor, ulterior Asociația Maghiarilor Ceangăi din Moldova a susținut cu drag această inițiativă.

Organizatorii și-au propus ca prin acest eveniment să readucă la viață rugăciunile și cântecele religioase populare arhaice, care nu se regăsesc în practica bisericească actuală, dar reprezintă o parte extrem de importantă a sute de ani de cultură religioasă populară. În cadrul evenimentului s-a oferit posibilitatea de a oferi glas acelor rugăciuni și cântece religioase, care în trecut se auzeau în fiecare casă și chiar și în biserici, o dată cu venirea primăverii, în pragul sărbătorilor Pascale.

În dimineața zilei de sâmbătă, 1 aprilie 2023, străzile satului Somușca s-au umplut de culoare în momentul sosirii participanților îmbrăcați în straie tradiționale, la acest eveniment, fiind așteptați de către organizatori în Casa Maghiară. După mica gustare oferită de către gazde, participanții s-au deplasat spre Casa de Cultură unde cântecul "Aranymiatyánk", din care a fost inspirat și denumirea programului, cântat în cor de către cei prezenți, a anunțat începerea evenimentului.

Participanții au avut prilejul de a prezenta rugăciunile și cântecele pregătite. Ideea principală a fost ca fiecare participant să prezinte un cântec sau o rugăciune arhaică și care aparține localității de unde provine. Prin această cerință, organizatorii și-au propus să încurajeze participanții, să meargă la vârstnicii satului, deoarece ei sunt cei care au în desaga lor informații despre rugăciunile de dimineață și seară, rugăciunile de vineri, rugăciuni în cinstea Sfintei Varvara și în cinstea Sfântului Anton, scopul fiind cercetarea, documentarea acestora ca ulterior să poată fi predate generației următoare.

La acest eveniment au mai fost prezenți și părintele Felix Măriuț, paroh al Parohiei Romano-Catolice "Sfântul Anton de Padova" Faraoani, și părintele Andrei Varga, paroh al Parohiei Romano-Catolice "Nașterea Sfintei Fecioare Maria" Valea Seacă, preoți responsabili cu celebrarea Sfintei Liturghii în limba maghiară în Dieceza de Iași, precum și primarul comunei Cleja, Petru Iștoc, care și în acest an a oferit, prin Căminul Cultural, un acoperiș acestui program.

Grupuri de adulți și copii din 24 de sate ceangăiești au participat la acest program, majoritatea originari din satele din Moldova, dar în acest an, pentru prima dată au fost participanți din Coșnea și din satul Trei Fântâni, iar ca și în cazul altor evenimente organizate de asociație am avut un grup invitat din Miercurea Ciuc, condus de Gyula și Katalin Ádám.

Experiența oricum înduioșătoare de a asculta rugăciunile și cântecele ceangăiești a fost încoronată de prezentarea cântecelor pascale secuiești. Invitată a evenimentului a mai fost și Mária Petrás, cântăreață de muzică populară și sculptor din Gioseni, care a interpretat două cântece originare din Săbăoani și care, împreună cu cei prezenți au dat voce unei versiuni mai vechi a cântecului "Kyrie eleison", pe care au cântat-o atât tinerii, cât și vârstnicii.

Evenimentul s-a încheiat cu o masă de post pregătită de gospodinele din Somușca, care au avut grijă să nu lipsească sărmăluțele de post și tradiționalul "pitán" (o prăjitură din mălai).

Cu noile și intensele cunoștințe dobândite, la sfârșitul zilei, participanții s-au îndreptat spre casele lor.

Andreea-Carina Fazakas-Timaru

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 1 aprilie: Somușca: Redescoperirea rugăciunilor și cântecelor religioase vechi


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat