Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Ambasadorul Ungariei la Sfântul Scaun: Papa va găsi în țara mea o primire călduroasă

de Adriana Masotti

De la 28 la 30 aprilie 2023, se va ține călătoria apostolică a Papei Francisc în Ungaria. Nu este prima dată, de fapt, Papa Francisc a mers deja la Budapesta în urmă cu doi ani pentru a celebra Liturghia de încheiere a Congresului Euharistic Internațional găzduit chiar în Ungaria. Însă de această dată vizita va fi de trei zile și la momentele de întâlnire cu diferitele componente ale comunității ecleziale locale va vedea autoritățile țării începând de la președintele Katalin Éva Novák și de la primul ministru Viktor Orbán.

Ambasadorul: Îl așteptăm pe papa cu mare bucurie

Ungaria îl iubește mult pe papa și îl așteaptă cu mare entuziasm, afirmă la Vatican News ambasadorul de la Sfântul Scaun, Eduard Habsburg-Lothringen, care comentează câteva întâlniri programate, spune că credința creștină contează mult pentru unguri și își dorește ca această călătorie să-i ofere Papei Francisc oportunitatea pentru a cunoaște mai profund sufletul lor și sufletul națiunii.

Domnule ambasador Habsburg, la 12 septembrie 2021, Papa Francisc a mers în Ungaria oprindu-se câteva ore la Budapesta cu ocazia Congresului Euharistic Internațional. Așadar, vizita a avut un caracter eminamente eclezial. Ceea ce va face la sfârșitul lui aprilie va fi în schimb o vizită în Ungaria. Așadar, ați dorit ca el să se întoarcă și să se oprească un pic mai mult, de această dată...

Înainte de toate aș vrea să spun că papa ne-a corectat și pe noi, pentru că în avionul de întoarcere din Ungaria ne-a spus că aceea n-a fost prima sa întâlnire cu comunitatea ungară, deja a întâlnit-o în 2019, în România, la sanctuarul nostru marian din Csíksomolyó (în românește Șumuleu Ciuc, nr), unde circa 100-150 de mii de unguri erau prezenți la Liturghia cu el. Atunci papa a spus: "Aceasta este deja a doua oară când vă întâlnesc!". Pentru noi, cele șapte ore petrecute la Budapesta au fost incredibile, au făcut o diferență foarte mare. Papa a dat o foarte puternică încurajare în credință ungurilor, care a lăsat urme în viața zilnică a Ungariei de astăzi. De această dată va avea mai mult timp. De la prima mea întâlnire cu el am avut impresia că papei îi plac ungurii. Mi-a dat impresia pozitivă a întâlnirilor sale cu ungurii din Argentina și mi-a spus că sunt persoane drepte, curajoase, bune. Eu cred că papa este curios să întâlnească și mai multe persoane din Ungaria, să înțeleagă mai bine țara noastră și de unde vin valorile noastre. Și desigur că prima zi va avea și un spațiu mai amplu pentru a-i întâlni pe politicienii noștri și pe președintele nostru, pe primul ministru și pe ceilalți reprezentanți. Va fi și o mare întâlnire cu tineretul pe stadion, va avea o întâlnire cu cei marginalizați, cu săracii și cu refugiații din Ucraina. Sâmbătă dimineață va celebra o mare Liturghie de încheiere și eu aștept să fie foarte mulți, foarte mulți unguri prezenți. Mă aștept la trei zile magnifice împreună cu Papa Francisc care este foarte iubit în Ungaria.

Ungaria are în urma sa peste o mie de ani de creștinism, apoi a fost perioada sovietică în care Biserica a fost reprimată. Cum ați defini astăzi țara dumneavoastră din punctul de vedere al credinței creștine?

Ungariei îi place să se numească o țară creștină. Este o expresie care este un pic demodată în unele țări din Europa. Dar Ungaria dă spațiu credinței creștine în sectorul public, bisericile și credința creștină sunt vizibile precum și celelalte religii: de exemplu avem o prezență ebraică puternică și vie, și eu aș spune că credința este un lucru "normal" fie în viața zilnică, fie și în politica ungară. Eu cred că papa va întâlni o țară puternic creștină, cu toate slăbiciunile pe care secularismul, mass-media moderne, viața modernă le poartă cu sine, dar oricum va întâlni o puternică prezență creștină.

"Cristos este viitorul nostru" este motoul călătoriei Papei Francisc în Ungaria. Logoul, cu Podul cu Lanțuri din Budapesta, reevocă gândirea, amintită de mai multe ori de Papa Francisc, despre importanța de a construi poduri. Ce poduri simte Ungaria că poate contribui să fie construite în Europa și în lume?

Am impresia că actualmente podul cel mai important pe care Ungaria îl construiește este podul păcii. Ungaria are o dorință puternică de a se angaja pentru pacea în situația teribilă din Ucraina. Noi ne vedem și constructori de poduri spre țările în care creștinii sunt în situații dificile: Ungaria, de câțiva ani, se angajează pentru creștini în toată lumea, mai ales în Orientul Mijlociu, în Nigeria, în țări din Africa, în Pakistan, pentru a-i ajuta pe creștinii care sunt sub persecuție. Acesta este un pod foarte puternic pe care noi încercăm să-l facem și, în sfârșit, ca țară din centrul Europei ne vedem desigur un pod între estul și vestul european pentru că noi avem mereu o ureche în ambele direcții și încercăm să ținem împreună aceste două culturi un pic diferite.

Dumneavoastră ați amintit deja programul călătoriei papei. Aș vrea să subliniez câteva din el. Dimineața din a doua zi va fi dedicată la două momente deosebite, primul prevede vizita la copii nevăzători dintr-un institut. Pentru ce această alegere?

Eu văd trei motive: primul motiv este că Ungaria se angajează mult pentru familie, precum și pentru copii. Al doilea este că în acest institut sunt și copiii romi și vrem să arătăm posibilitățile, oportunitățile egale, și pentru copiii romi care se încearcă să se ofere. Și al treilea motiv este că tema centrală și fundamentală a acestei vizite - se spunea întocmai "poduri spre viitor" - este tineretul. Va fi în acest an și Ziua Mondială a Tineretului, așadar am decis să facem prima întâlnire cu copiii care fac parte din tineret.

A doua întâlnire din acea dimineață va fi în schimb cu săracii și refugiații în Biserica "Sfânta Elisabeta a Ungariei". Papa a vorbit adesea despre necesitatea de a primi pe cel care este constrâns să fugă din propria țară. cum înfruntă Ungaria această realitate cu referință la refugiații ucraineni și nu numai?

Înainte de toate aș vrea să spun că Sfânta Elisabeta a Ungariei este sfânta care arată prin excelență iubirea față de cei săraci. Știm că ea s-a născut în Ungaria, după aceea a trăit în Turingia și că ducea pâine celor săraci, pentru aceasta a fost aleasă această biserică drept simbol. Papa îi va întâlni acolo pe săraci, pe cei marginalizați, pe reprezentanții tuturor instituțiilor și serviciilor de ajutor ecleziale și religioase active în țara noastră, precum și un numeros grup de refugiați din Ucraina. Dumneavoastră știți că Ungaria a primit un milion de refugiați ucraineni - și dintre aceștia cel puțin 30 de mii au decis să rămână în țara noastră - și aici au primit posibilitatea de a frecventa școala, de a găsi locuri de muncă. Noi i-am încurajat pe antreprenori să le dea de muncă acestor refugiați, pentru că Ungaria este mereu deschisă la refugiați și mai ales la cei care vin din țara care este foarte aproape de noi, din Ucraina, care fug de un război. Și, de fapt, la granița dintre Ungaria și Ucraina se află toate aceste servicii de ajutor ale diferitelor Biserici, ale diferitelor comunități religioase care îi primesc pe refugiați - care încă vin în număr mare - și ei pot să decidă dacă vor să se mute în altă parte sau să rămână în Ungaria. Așadar, papa va vedea o parte din această realitate când va merge la Biserica "Sfânta Elisabeta", sâmbătă dimineață.

Care sunt speranțele și așteptările pentru această vizită a Papei Francisc și cum se pregătește în Ungaria?

Să spunem că avem deja o anumită "routine" în primirea papei, dat fiind că este deja a doua oară când vine. Ne pregătim împreună cu Sfântul Scaun și am avut a doua vizită pentru a pregăti detaliile evenimentelor din aceste trei zile. Care sunt așteptările noastre? Ca papa să aprindă din nou focul credinței în Ungaria. Eu cred că a-l întâlni pe Sfântul Părinte va fi o experiență foarte puternică pentru noi. Asta înainte de toate, și după aceea sper că papa va putea întâlni cu adevărat Ungaria cu tot sufletul său, cu mâncarea sa... Personal îmi doresc că va avea timp să bea un pahar de Tokaji, pentru că atunci când l-am întâlnit pe papa pentru prima dată pentru scrisorile mele de prezentare, el mi-a spus: "Eu știu ce este simbolul cel mai sacru al Ungariei". Eu mă așteptam la coroana Sfântului Ștefan, în schimb el, glumind, a spus: "Nu, Tokaji-ul". Și apoi sper, desigur, că papa și liderii noștri vor avea timp să vorbească despre acele multe teme care ne văd aproape, unde probabil putem să facem ceva împreună.

(După Vatican News, 4 aprilie 2023)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 105.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat