Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Forța rugăciunii

de Andrea Tornielli

Una dintre caracteristicile lui Jorge Mario Bergoglio a fost mereu aceea de a cere interlocutorilor săi să se roage pentru el. Deja cu mulți ani înainte de a deveni episcop de Roma, nu încheia conversație sau scrisoare fără acea frază pe care, în ultimul deceniu, întreaga lumea a învățat s-o cunoască: "Cu rugăminte, nu uita să te rogi pentru mine". Pentru iezuitul argentinian, care astăzi este Succesor al lui Petru, acele cuvinte nu au fost niciodată de circumstanță și chiar dacă au fost repetate de mii de ori, n-au devenit niciodată obișnuință.

Puțin după alegerea Papei Francisc, jurnalistul argentinian Jorge Rouillón a scris un articol pentru a relata ceea ce i s-a întâmplat cu câțiva ani mai înainte, când Bergoglio era arhiepiscop de Buenos Aires. "Într-o zi i-am cerut cardinalului dacă putea să se roage pentru mine, pentru că în acele zile așteptam rezultatul unei examinări medicale a prostatei și exista îndoiala că poate să fie ceva malign. După aceea, rezultatul a fost pozitiv pentru mine și am uitat complet chestiunea. După două sau trei luni, l-am revăzut pe arhiepiscopul de Buenos Aires. Imediat ce m-a văzut, m-a întrebat: «Trebuie să continui să mă rog?». A trebuit să mă gândesc la asta înainte de a înțelege la ce anume se referea. A continuat să țină cont în rugăciunea sa personală ceea ce pentru mine trecuse de acum pe al doilea plan."

Rugăciunea pentru cel care cere să fie însoțit și păzit este un mod pentru a fi aproape și prezent față de celălalt în momentul de nevoie și corespunde cu ceea ce însuși Isus a învățat și a mărturisit în evanghelie. Era ziua de 13 octombrie 2013 când Papa Francisc, într-o omilie de la Liturghia de la "Sfânta Marta", a vorbit despre "curajul rugăciunii": "Cum ne rugăm noi? Ne rugăm așa, din obișnuință, cu pietate, dar liniștiți, sau ne punem pe noi tocmai cu curaj în fața Domnului pentru a cere harul, pentru a cere să obținem pentru ceea ce ne rugăm? Curajul în rugăciune: o rugăciune care nu este curajoasă nu este o rugăciune adevărată. Curajul de a avea încredere că Domnul ne ascultă, curajul de a bate la ușă... Domnul spune asta: «Pentru că oricine cere primește și cine caută găsește și celui care bate i se va deschide». Dar trebuie să cerem, să căutăm și să batem la ușă".

Câte cereri de rugăciune, câte implorări au ajuns de peste tot la Succesorul lui Petru în acești ani și el a ținut cont de ele în rugăciunea sa personală, așa cum s-a întâmplat pentru aceea a prietenului jurnalist argentinian. Însă există un alt flux, invizibil și puternic, reprezentat de rugăciunile milioanelor de credincioși în toată lumea. Femei, bărbați, copii, bătrâni, familii. Persoane simple care, auzindu-l pe papa cerând rugăciuni la sfârșitul fiecărui Angelus, al fiecărei audiențe, al fiecărui discurs și al fiecărei întâlniri, au luat în serios cererea sa și continuă să se roage zilnic pentru el și pentru intențiile sale. Cadoul cel mai frumos pentru episcopul de Roma căruia îi place atât de mult "să fie preot" și care nu se cruță, așa cum am văzut și în timpul internării sale recente la Policlinica Gemelli, este faptul de a fi susținut de aceste mari rugăciuni ale celor mici. Poporul lui Dumnezeu, care nu uită să se roage pentru Papa Francisc, duminică s-a bucurat să-l revadă în Piața "Sfântul Petru".

(După L'Osservatore Romano, 3 aprilie 2023)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 302.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat