|
© Vatican Media |
Papa Francisc: Angelus (26 martie 2023)
Iubiți frați și surori, bună ziua!
Astăzi, a cincea duminică din Postul Mare, Evanghelia ne prezintă învierea lui Lazăr (cf. In 11,1-45). Este ultima dintre minunile lui Isus relatate înainte de Paște: învierea prietenului său Lazăr. Lazăr este un prieten drag al lui Isus, care este pe moarte; pornește la drum, dar ajunge la casa sa la patru zile după înmormântare, când este pierdută de acum orice speranță. Însă prezența sa reaprinde un pic de încredere în inima surorilor Marta și Maria (cf. v. 22.27). Ele, deși în durere, se agață de această lumină, de această mică speranță. Și Isus le invită să aibă credință și cere să se deschidă mormântul. Apoi îl roagă pe Tatăl și îi strigă lui Lazăr: "Vino afară!" (v. 43). Și acesta revine la viață și iese. Aceasta este minunea, așa, simplă.
Mesajul este clar: Isus dă viața și atunci când pare că nu mai există speranță. Se întâmplă, uneori, să ne simțim fără speranță - tuturor li s-a întâmplat asta -, sau să întâlnim persoane care au încetat să spere, amărâte pentru că au văzut lucruri urâte, inima rănită nu poate spera. Pentru o pierdere dureroasă, o boală, o dezamăgire fierbinte, din cauza unei greșeli sau a unei trădări îndurate, din cauza unei greșeli grave comise... au încetat să spere. Uneori auzim pe cineva care spune: "Nu mai este nimic de făcut!", și închide ușa la orice speranță. Sunt momente în care viața pare un mormânt închis: totul este întuneric, în jur se văd numai durere și disperare. Minunea de astăzi ne spune că nu este așa, sfârșitul nu este acesta, că în aceste momente nu suntem singuri, dimpotrivă chiar în aceste momente el se apropie mai mult ca oricând pentru a ne reda viață. Isus plânge: Evanghelia spune că Isus, în fața mormântului lui Lazăr, a plâns, și astăzi Isus plânge cu noi, așa cum a putut să plângă pentru Lazăr: Evanghelia repetă de două ori că s-a înfiorat (cf. v. 33.38) și subliniază că a izbucnit în plâns (cf. v. 35). Și în același timp Isus ne invită să nu încetăm să credem și să sperăm, să nu ne lăsăm striviți de sentimentele negative, care îți iau plânsul. Se apropie de mormintele noastre și ne spune nouă, ca și atunci: "Ridicați piatra!" (v. 39). În aceste momente noi avem ca o piatră înăuntru și singurul capabil s-o ridice este Isus, cu al său cuvânt: "Ridicați piatra".
Asta spune Isus, și nouă. Ridicați piatra: durerea, greșelile, chiar și eșecurile, nu le ascundeți înăuntrul vostru, într-o cameră întunecată și solitară, închisă. Ridicați piatra: scoateți afară tot ceea ce este înăuntru. "Ah, mi-e rușine". Aruncați în mine astea cu încredere, spune Domnul, eu nu mă scandalizez; aruncați în mine asta fără teamă, pentru că eu sunt cu voi, vă iubesc și doresc ca voi să trăiți din nou. Și, ca lui Lazăr, repetă fiecăruia dintre noi: Vino afară! Ridică-te, reia drumul, regăsește încrederea! De câte ori, în viață, ne-am aflat așa, în această situație de a nu avea forță pentru a ne ridica. Și Isus: "Mergi, mergi înainte! Eu sunt cu tine". Te iau eu de mână, spune Isus, ca atunci când fiind mic învățai să faci primii pași. Dragă frate, dragă soră, dezleagă fâșiile care te leagă (cf. v. 45); vă rog, să nu cedăm în fața pesimismului care deprimă, să nu cedăm în fața temerii care izolează, să nu cedăm în fața descurajării datorită amintirii experiențelor urâte, să nu cedăm în fața fricii care paralizează. Isus ne spune: "Eu te vreau liber, te vreau viu, nu te abandonez și sunt cu tine! Este totul întuneric, dar eu sunt cu tine! Nu te lăsa închis de durere, nu lăsa să moară speranța. Frate, soră, revino la viață!" - "Și cum să fac?" - "Ia-mă de mână", și el ne ia de mână. Lasă-te tras afară: și el este capabil să facă asta. În aceste momente urâte care ni se întâmplă nouă tuturor.
Iubiți frați și surori, acest text din capitolul 11 al Evangheliei lui Ioan, care ne face foarte bine să-l citim, este un imn adus vieții, și este proclamat atunci când Paștele este aproape. Probabil și noi în acest moment purtăm în inimă vreo povară sau vreo suferință, care par să ne strivească; vreun lucru urât, vreun păcat vechi pe care nu reușim să-l scoatem afară, vreo greșeală din tinerețe, nu se știe niciodată. Aceste lucruri urâte trebuie să iasă. Și Isus spune: "Vino afară!". Așadar, este momentul de a ridica piatra și de a ieși în întâmpinarea lui Isus, care este aproape. Reușim să-i deschidem inima și să-i încredințăm preocupările noastre? Facem asta? Reușim să deschidem mormântul problemelor, suntem capabili, și să privim dincolo de prag, spre lumina sa, sau ne este frică de asta? Și la rândul nostru, ca mici oglinzi ale iubirii lui Dumnezeu, reușim să iluminăm ambientele în care trăim cu cuvinte și gesturi de viață? Mărturisim speranța și bucuria lui Isus? Noi, păcătoșii, toți? De asemenea, aș vrea să spun un cuvânt duhovnicilor: iubiți frați, nu uitați că și voi sunteți păcătoși, și sunteți în confesional nu pentru a tortura, pentru a ierta, și a ierta totul, așa cum Domnul iartă totul. Maria, Mama speranței, să reînnoiască în noi bucuria de a nu ne simți singuri și chemarea de a duce lumină în întunericul care ne înconjoară.
________________
După Angelus
Iubiți frați și surori!
Ieri, solemnitatea Bunei Vestiri, am reînnoit consacrarea la Inima Neprihănită a Mariei, având certitudinea că numai convertirea inimilor poate deschide drumul care conduce la pace. Să continuăm să ne rugăm pentru martirizatul popor ucrainean.
Și să rămânem aproape și de sinistrații de la cutremurele din Turcia și din Siria. Lor le este destinată colecta specială de oferte care se desfășoară astăzi în toate parohiile din Italia. Să ne rugăm și pentru populația din statul Mississippi, lovită de o tornadă devastatoare.
Vă salut pe voi toți, romani și pelerini din atâtea țări, îndeosebi cei din Madrid și din Pamplona și pe mexicani; precum și pe peruvieni, reînnoind rugăciunea pentru reconciliere și pace în Peru. Trebuie să ne rugăm pentru Peru, care suferă mult.
Salut credincioșii din Zollino, Rieti, Azzano Mella și Capriano del Colle, Bellizzi, Crotone și Castelnovo Monti cu Unitalsi; și salut candidații la Mir din Pavia, Melendugno, Cavaion și Sega, Settignano și Prato; tinerii din Ganzanigo, Acilia și Longi; și Asociația "Prietenii Răstignitului" din Marche.
Adresez un salut special delegației de la Aeronautica Militară Italiană, care celebrează centenarul de întemeiere. Formulez urările mele pentru această aniversare și vă încurajez să acționați mereu pentru construirea dreptății și a păcii.
Mă rog pentru voi toți și faceți asta pentru mine. Și urez tuturor o duminică frumoasă. Poftă bună și la revedere.
Franciscus
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
lecturi: 238.