|
© Vatican Media |
Papa Francisc: Discurs adresat delegației United Association of Humanistic Buddhism (Taiwan) (16 martie 2023)
Stimate abate, iubiți frați și surori!
Sunt bucuros să vă spun bun-venit vouă, care reprezentați Budismul Umanist în Taiwan, și delegatului Bisericii Catolice. Prezența voastră astăzi dă mărturie despre spiritul de prietenie și colaborare pe care-l cultivați ca oameni credincioși, înrădăcinați trainic în parcursurile voastre religioase respective. Întâlnirea noastră are loc puțin după moartea venerabilului maestru Hsing Yun, patriarh fondator al Mănăstirii "Fo Guang Shan". Cunoscut în toată lumea prin contribuția sa la budismul umanist, el a fost și un maestru al ospitalității interreligioase.
Vizita voastră, pe care ați definit-o un pelerinaj educativ, reprezintă o ocazie privilegiată pentru a face să înainteze cultura întâlnirii, în care ne asumăm riscul de a ne deschide față de ceilalți, având încredere să descoperim în ei niște prieteni, frați și surori, și în acest mod învățăm și descoperim mai mult despre noi înșine. De fapt, experimentându-i pe ceilalți în diversitatea lor, suntem încurajați să ieșim din noi înșine și să acceptăm și să îmbrățișăm diferențele noastre.
Un pelerinaj educativ interreligios poate să fie izvor de mare îmbogățire, oferind multiple oportunități de întâlnire, de învățare reciprocă și de valorizare a diferitelor noastre experiențe. Cultura întâlnirii construiește punți și deschide ferestre spre valorile și principiile sacre care îi inspiră pe ceilalți. Dărâmă zidurile care despart persoanele și le țin prizoniere ale preconcepțiilor, prejudecăților sau indiferenței.
Un pelerinaj educativ în locurile sacre ale unei religii - ca acela pe care-l desfășurați voi - poate îmbogăți și aprecierea noastră cu privire la particularitatea apropierii voastre de divin. Capodoperele artei religioase care ne înconjoară în Vatican și în toată Roma reflectă convingerea că, în Isus Cristos, însuși Dumnezeu s-a făcut "pelerin" în această lume din iubire față de familia noastră umană. Pentru creștini, Dumnezeu care s-a făcut unul dintre noi în umanitatea lui Isus continuă să ne conducă într-un pelerinaj de sfințenie, grație căruia recuperăm și creștem în asemănarea noastră cu el și devenim astfel, conform cuvintelor Sfântului Petru, "părtași ai naturii divine" (2Pt 1,4).
În decursul istoriei, credincioșii au creat timpuri și spații sacre ca oaze de întâlnire, unde bărbați și femei pot să ia inspirația necesară pentru a trăi înțelept și bine. În acest mod, ei contribuie la o educație integrală a persoanei umane, implicând "cap, mâini, inimă și suflet" și făcând-o astfel să experimenteze "armonia integrității umane, adică toată frumusețea acestei armonii" (Întâlnire despre Pactul Educativ Global "Religii și Educație", 5 octombrie 2021).
Aceste oaze de întâlnire încă sunt necesare în timpul nostru, în care "accelerarea continuă a schimbărilor omenirii și ale planetei se unește astăzi cu intensificarea ritmurilor de viață și de muncă" (Enciclica Laudato si', 18). Această realitate se repercutează și asupra vieții și asupra culturii religioase și cere o formare și educație adecvată a tinerilor la adevăr fără timp și la metode probate de rugăciune și de construire a păcii. Aici este important de notat încă o dată că "din totdeauna religiile au avut un raport strâns cu educația, însoțind activitățile religioase cu cele educative, școlare și academice. Ca în trecut tot așa și astăzi, cu înțelepciunea și umanitatea tradițiilor noastre religioase, vrem să fim stimulent pentru o acțiune educativă reînnoită care să poată face să crească în lume fraternitatea universală (Întâlnirea "Religii și Educație", 5 octombrie 2021).
Dragi prieteni, urarea mea este ca acest pelerinaj educativ să vă conducă pe voi, conduși de gândirea maestrului vostru spiritual Buddha, la o întâlnire mai profundă cu voi înșivă și cu ceilalți, cu tradiția creștină și cu frumusețea pământului, care este casa noastră comună. Fie ca vizita voastră la Roma să fie bogată în momente de autentică întâlnire, care să poată deveni la rândul lor ocazii prețioase de creștere în cunoaștere, înțelepciune, dialog și înțelegere.
Vă mulțumesc pentru vizita voastră și invoc asupra voastră binecuvântări cerești. Mulțumesc.
Franciscus
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
lecturi: 235.