Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

episcopialugoj.ro
A trecut la Domnul PS Alexandru Mesian, episcopul Eparhiei Greco-Catolice de Lugoj

În dimineața zilei de 11 martie 2023, Preasfinția Sa Alexandru Mesian, episcopul Eparhiei Greco-Catolice de Lugoj, s-a stins din viață la vârsta de 86 de ani, la Spitalul Municipal din Lugoj, anunță Biroul de Presă al Eparhiei Greco-Catolice de Lugoj.

"A fost un păstor blând și smerit, care l-a iubit și l-a slujit cu bucurie pe Domnul și Biserica sa, lăsându-ne o mărturie de credință exemplară, pentru care îi suntem profund recunoscători", a scris PS Iosif Păuleț, episcopul Diecezei de Iași, în scrisorile de condoleanțe pe care le-a trimis Preafericirii Sale card. Lucian Mureșan, arhiepiscop major al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, și Preasfinției Sale ep. aux. Ioan Călin Bot, episcop auxiliar al Eparhiei Greco-Catolice de Lugoj. Cele două scrisori poartă și semnăturile PS Petru Sescu, episcop auxiliar, și PS Petru Gherghel, episcop emerit.

Biroul de Presă al Eparhiei Greco-Catolice de Lugoj a precizat că starea sănătății PS Alexandru s-a deteriorat progresiv în ultimele luni. În seara zilei de 4 martie a fost internat de urgență cu insuficiență respiratorie acută la Lugoj, fiind diagnosticat cu multiple patologii.

Câteva detalii din biografia publicată pe www.episcopialugoj.ro:

PS Alexandru s-a născut la 22 ianuarie 1937 în localitatea Ferneziu (Baia Mare), județul Maramureș. A fost înscris ca student teolog la Institutul Teologic Romano-Catolic de la Iași, în anul 1957; pe motiv că provine dintr-o familie greco-catolică din Transilvania, din dispoziția Departamentului Cultelor de la București a fost exmatriculat în același an.

În perioada 1960-1965, a urmat studiile teologice în strict secret, în clandestinitate; după amnistia generală dată în 1964, când unii episcopi și preoți profesori de teologie au ieșit din închisoare, a fost verificat asupra cunoștințelor teologice de profesori de specialitate. A fost hirotonit preot în strict secret la data de 8 mai 1965 de PS Ioan Dragomir, episcopul român unit al Maramureșului.

În perioada 1965-1990, în aceleași condiții de clandestinitate și supraveghere s-a ocupat de catehizarea și asistența spirituală a celor care doreau acest lucru și care nu au vrut să rupă legăturile lor cu Biserica Catolică, în pofida persecuției și a interdicțiilor la care erau supuși.

Abia pe 21 ianuarie 1990, la Baia Mare, s-a celebrat prima Sfântă Liturghie greco-catolică publică, în libertate, după anul de tristă memorie 1948; locul acestei celebrări a fost în fața Casei de Cultură Municipale; la acel eveniment foarte mulți preoți din generația veche și cei din clandestinitate, printre care era și PS Alexandru.

La 20 iulie 1994 Sfântul Părinte Papa Ioan Paul al II-lea l-a numit episcop coadjutor al PS Ioan Ploscaru, episcop de Lugoj, iar la 8 septembrie 1994, la Blaj, a fost consacrat episcop de către Mitropolitul Blajului Lucian Mureșan, asistat de episcopul Ioan Ploscaru și de episcopul George Guțiu; la același eveniment a mai fost consacrat întru episcop PS Virgil Bercea, episcopul Diecezei Române Unite a Oradiei.

În luna octombrie 1994 Sfântul Părinte l-a numit membru al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștine din Roma; în anul 1995 a fost numit membru al Comisiei Mixte Internaționale de Dialog Teologic între Biserica Catolică și Biserica Ortodoxă.

În luna octombrie 1995 Papa Ioan Paul al II-lea l-a numit episcop eparhial al Lugojului. A fost întronizat la 5 mai 1996.

Eparhia Lugojului se întinde pe teritoriul județelor: Timiș, Caraș-Severin, Hunedoara, Arad și pe o porțiune a județelor Alba și Mehedinți; are, de asemenea, în îngrijire comunitățile greco-catolice de limbă română din Serbia, cum ar fi Marcovăț și Vârșeț.

Actualizare funeralii:

În ziua de sâmbătă, 11 martie 2023, trupul Preasfinției Sale Alexandru a fost depus în Catedrala "Coborârea Sfântului Spirit", iar cei care doresc să îi aducă un ultim omagiu o vor putea face în intervalul orar 8.00-22.00.

Funeraliile Preasfinției Sale Alexandru Mesian vor avea loc în ziua de miercuri, 15 martie 2023, la Catedrala "Coborârea Sfântului Spirit" din Lugoj, după următorul program: ora 10.00 - Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie Arhierească; ora 12.00 - Slujba înmormântării.

Trupul neînsuflețit va fi condus la cimitirul de pe strada Făgetului din Lugoj.

Să se odihnească în pace!

Ovidiu Bișog


 

lecturi: 2319.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat