Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc: Salut adresat participanților la colocviul Grupului Comun de Lucru pentru Dialog (9 martie 2023)

Iubiți frați și surori, bună ziua și bine ați venit!

Mulțumesc pentru cuvintele sale cardinalului Coccopalmerio și sunt bucuros să vă primesc pe voi toți, care ați dat viață acestui colocviu al Grupului Comun de Lucru pentru Dialog.

Îmi este drag să-l amintesc pe cardinalul Jean-Louis Tauran, care împreună cu șeicul Mahmoud Al-Habbash, prezent aici și pe care-l salut, a dat viață acestui Grup. Zelul său și înțelepciunea sa să continue să inspire angajarea voastră și inițiativele voastre.

Ca temă a acestei întâlniri ați ales semnificația spirituală a Ierusalimului, cetate sfântă pentru evrei, creștini și musulmani. În această privință, doresc să amintesc ceea ce am declarat în 2019 împreună cu Maiestatea Sa Regele Marocului, adică apelul pentru ca Ierusalimul să fie considerat "ca patrimoniu comun al umanității și mai ales pentru credincioșii din cele trei religii monoteiste, ca loc de întâlnire și simbol de coexistență pașnică".

În Evanghelie, Ierusalimul este locul în care au loc atâtea episoade din viața lui Isus, încă din copilăria sa, când a fost prezentat la templu, unde după aceea părinții săi mergeau în fiecare an pentru sărbătoarea de Paște. În cetatea sfântă Isus a învățat și a făcut multe semne miraculoase; mai ales în ea a dus la împlinire misiunea sa, cu pătimirea, moartea și învierea, inimă a credinței creștine. La Ierusalim s-a născut Biserica, atunci când Duhul Sfânt a coborât asupra discipolilor, adunați în rugăciune cu Fecioara Maria, și i-a determinat să vestească tuturor mesajul mântuirii.

Dar Ierusalimul are o valoare universală, conținută deja în semnificația numelui său: "cetatea păcii". Și în această privință aș vrea să amintesc acel moment din viața lui Isus în care, la puține zile de pătimirea sa, el a ajuns la cetatea sfântă și, "când s-a apropiat, văzând cetatea, Isus a plâns pentru ea, zicând: «Dacă tu ai fi cunoscut în ziua aceasta calea spre pace!»" (Lc 19,41-42). Isus plânge asupra Ierusalimului. Nu trebuie să trecem mai departe prea în grabă. Acest plâns al lui Isus merită să fie meditate, în tăcere. Fraților și surorilor, câți bărbați și femei, evrei, creștini, musulmani, au plâns și încă plâng astăzi pentru Ierusalim! Și pentru noi, uneori, când ne gândim la cetatea sfântă ne dau lacrimile, pentru că este ca o mamă a cărei inimă nu găsește pace din cauza suferințelor copiilor săi.

Acest episod evanghelic amintește de valoarea compasiunii: compasiunea lui Dumnezeu pentru Ierusalim, care trebuie să devină compasiunea noastră, mai puternică decât orice ideologie, decât orice grupare. Mai mare trebuie să fie mereu iubirea față de cetatea sfântă, ca pentru o mamă, care merită respectul și venerația tuturor.

Iubiți frați și surori, împărtășesc cu voi aceste gânduri și aceste sentimente, în timp ce vă mulțumesc pentru vizita voastră și din inimă încurajez munca voastră de dialog interreligios, care este atât de importantă. Cel Preaînalt s-o însoțească și s-o facă tot mai rodnică. Și să umple pe fiecare dintre voi cu binecuvântările sale. Mulțumesc!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 207.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat