Iași: Materiale catehetice propuse de Oficiul pentru Cateheză pentru a doua parte a Anului pastoral 2022-2023
Oficiul pentru Cateheză al Episcopiei de Iași propune tuturor acelora care organizează catehezele în parohiile diecezei noastre o serie de materiale catehetice, plecând de la tema Anului pastoral: "Uniți în Duhul Sfânt!". Acestea vor să vină în sprijinul celor care se ocupă cu catehizarea copiilor și a tinerilor.
Itinerarul catehetic propus de Oficiul pentru Cateheză al Diecezei de Iași pentru a doua parte a Anului pastoral 2022-2023 cuprinde teme desprinse din nucleele tematice ale Anului pastoral. Aceste nuclee tematice sunt subiectul catehezelor episcopului nostru Iosif Păuleț și sunt adresate tuturor credincioșilor din dieceza noastră. Acest itinerar vrea să traducă într-un limbaj accesibil copiilor și tinerilor același mesaj al Anului pastoral: "Uniți în Duhul Sfânt!" Itinerarul cuprinde următoarele cateheze:
Până la intrarea în Postul Mare:
Perioada Postului Mare și Timpul Pascal
Perioada Rusaliilor, cateheze pe tema discernământului
Discernământul, dar al Duhului Sfânt
Cum primesc acest dar, la nivel comunitar?
Perioada estivală
Aceste cateheze sunt propuse în concordanță cu temele și obiectivele Planului pastoral al diecezei, după cum urmează: primele două cateheze și cele asupra Darurilor Duhului Sfânt răspund primului obiectiv: "Să descoperim persoana și acțiunea Duhului Sfânt în viața Bisericii și în viața personală"; catehezele asupra discernământului, răspund celui de-al doilea obiectiv: "Să promovăm însușirea discernământului spiritual la nivel individual și comunitar"; catehezele și sceneta pentru campusul estival răspund celui de-al treilea obiectiv al planului pastoral: "Să oferim posibilitatea unor experiențe concrete de unitate și fraternitate".
Tema propusă ne cheamă la a redescoperi frumusețea de a sta împreună, de a crea comuniune, comunitate, dar nu bazându-ne pe eforturile noastre, ci primind darul lui Dumnezeu, lăsându-ne animați de el prin puterea Duhului Sfânt. A redescoperi bucuria de a sta cu el și cu ceilalți, o formă nu numai de a nu fi împrăștiați, ci a trăi, a ne bucura, a fi uniți, în comuniune, în fraternitate, în Duhul Sfânt. El este artizanul acestei dinamici relaționale, protagonistul acțiunii dinamice a Bisericii, este sufletul ei care continuă și astăzi să miște inimi de copii, de tineri, de adulți. El este cel care dă un suflu nou, propune mereu noi forme, moduri concrete care răspund aspirațiilor profunde ale oricărei inimi de a se realiza, de a fi în pace, de a fi cu Dumnezeu.
Materialele propuse nu au caracter de obligativitate, ele au menirea de a fi instrumente utile la îndemâna cateheților pentru construirea catehezelor cu copiii și tinerii. Ele nu au cum să răspundă tuturor destinatarilor catehezei din dieceză, nici nu au această pretenție, deoarece cei care se ocupă cu catehezele în fiecare parohie cunosc cel mai bine copiii și tinerii care participă la catehezele parohiale, cunosc exigențele și nevoile lor.
Noi vă mulțumim pentru slujirea catehetică pe care o desfășurați spre mai marea slavă a lui Dumnezeu și spre educarea în credință și edificarea credincioșilor pe care îi păstoriți! Sperăm la o rodnică colaborare în viitor având același deziderat: "Uniți în Duhul Sfânt, trăind bucuria evangheliei!"
Oficiul pentru Cateheză
* * *
Fișierele catehezei "Duhul Sfânt, sufletul Bisericii", în format Word și Powerpoint:
lecturi: 610.