Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Gherăești: Funeraliile părintelui Aurel Iștoc

Pr. Aurel Iștoc, decedat la vârsta de 68 de ani în Voievodeasa (Suceava), a fost condus marți, 31 ianuarie 2023, pe ultimul drum în satul natal Gherăești. Liturghia de înmormântare a fost oficiată de PS Iosif Păuleț. A fost prezent la altar PS Petru Gherghel, episcop emerit. Au concelebrat în Biserica "Trupul și Sângele Domnului" aproximativ 150 de preoți. Au participat la înmormântare persoane consacrate, credincioși din Săbăoani, Adjudeni și din celelalte locuri unde părintele răposat a păstorit. Predica a fost ținută de pr. Alois Bulai, coleg de promoție și prieten.

În fața altarului, străjuit de multe coroane de flori, stătea catafalcul cu trupul neînsuflețit al părintelui Aurel Iștoc pentru o ultimă celebrare în casa Domnului. Crucea cu răstignitul și lumânarea pascală vorbeau ambele despre cel în care preotul răposat și-a pus toată încrederea și speranța mai ales în cei aproape 40 de slujire preoțească: Cristos, Domnul morții și al vieții. Procesiunea cu preoții veniți din atâtea părți ale diecezei și ale țării a pornit în sunetul clopotelor spre biserică începând cu ora 10.30. Pe garduri și la porți, oamenii au pus covoare, unele cu imagini sfinte. La ziua primiției, cu ani în urmă, era la fel. Atunci începea viața preoțească. Acum era primiția pentru viața veșnică a părintelui și ultima procesiune a sa în văzul tuturor.

PS Iosif Păuleț i-a salutat pe cei prezenți, adunați în biserică din pietate și dragoste creștină, ca să se roage pentru odihna veșnică a părintelui Aurel. Au fost intonate cântările de la requiem, cu lumânările aprinse în mâini și cu lumina speranței din suflete. Lecturile sfinte care au urmat au fost proclamate din diferite locuri ale Scripturii: prima, din Cartea Macabeilor, unde se vorbește explicit despre credința în învierea morților și despre ajutorul pe care aceștia îl primesc din partea celor vii; a doua, din Scrisoarea Sfântului Paul către Romani, din care a răsunat retoric întrebarea: "Cine ne va despărți de dragostea lui Cristos?", iar evanghelia din capitolul 11 al Evangheliei după Sfântul Matei, din care transpare invitația lui Isus de a găsi odihnă la el.

Pr. Alois Bulai, așezat pe scaun cu rotile din cauza multelor neputințe trupești, a ținut predica, dând expresivitate și profunzime, prin vigoarea glasului, fiecărui cuvânt rostit, spunându-ne tuturor că suntem în biserică "să măcinăm neînțelesurile acestei vieți și absurditatea morții". Isus, obosit de capcanele fariseilor, rostește invitația: "Veniți la mine!". Acesta este "strigătul de lumină" pe care Isus îl lansează în mijlocul celor de atunci, în mijlocul celor de azi. Pr. Aurel a fost unul căruia Isus a vrut să-i descopere misterele vieții sacerdotale: "Am avut harul să fiu colegul lui, să-l cunosc ca om, să-l cunosc ca preot." Părintele predicator a înșiruit realizările pastorale pe care le-a avut la Săbăoani, unde a militat cu toată forța pentru respectarea zilei Domnului în anii de după Revoluție, a refăcut corul și i-a călăuzit pe mulți tineri la viața consacrată. La Adjudeni, prin implicarea sa, s-a refăcut prezbiteriul, iar la ferestre se poate vedea o istorie a sfinților reprezentați în vitralii. La Rădăuți a refăcut interiorul și exteriorul bisericii. Ultima discuție pe care pr. Alois a avut cu pr. Iștoc a fost în seara dinaintea morții acestuia. Copleșit de dureri, nu mai putea celebra jertfa Liturghiei. Redând în întregime Psalmul 23, predicatorul a mărturisit că prietenul preot răposat este cu Păstorul suprem, căci își asumă cuvintele psalmului.

La ofertoriu s-a auzit în acompaniament de instrumente, cu efect de mângâiere lăuntrică, adevărul exprimat în cântare: "Cerul e dorul meu, sunt călător, în lume sunt străin, rătăcitor". Despre cer predică cu atâtea ocazii preotul și cerul trebuie să fie destinația lui ultimă.

A urmat liturgia euharistică, împărtășirea preoților și a credincioșilor din biserică.

PS Petru Gherghel, având în mână imaginea părintelui Aurel, a citit cuvintele de pe verso: "În tine, Doamne, am nădăjduit și nu voi regreta în veci!", subliniind că răposatul "rămâne în comuniune cu noi". El spune tuturor acest cuvânt "invitându-ne să nu uităm că bucuria noastră este în Domnul".

Din partea comunităților Săbăoani și Adjudeni au fost ținute două cuvântări omagiale.

Vorbind în numele comunității din Săbăoani, o doamnă a spus despre pr. Aurel: "L-a iubit pe Dumnezeu, a iubit Biserica și ne-a iubit pe noi, din Săbăoani". În atâtea circumstanțe s-a sacrificat pentru binele oamenilor și slava lui Dumnezeu. Predicile sale erau foarte bine pregătite. A fost un preot deschis la noile mijloace de comunicare. Fiecare sărbătoare în comunitate era "organizată ireproșabil". A fost un preot de "o verticalitate și demnitate de neclintit". Domnul Dumnezeu să-l răsplătească pentru binele făcut.

"Mă fac glasul comunității din Adjudeni", au fost cuvintele de început ale celei de-a două cuvântări, unde părintele răposat a păstorit în calitate de paroh timp de 12 ani. Vorbitorul a scos în evidență reînnoirea aspectului bisericii, sărbătoarea organizată cu prilejul sfințirii orgii. Totodată, pr. Aurel s-a îngrijit de monografia satului, lucrare de valoare pentru nepoții și strănepoții celor de acum. A animat toate asociațiile parohiale: Acțiunea Catolică, Scout, Asociația "Sfântul Vincețiu de Paul". De asemenea, a exprimat un "gând de iertare pentru acele momente în care comunitatea noastră nu a corespuns așteptărilor", cerându-i lui Dumnezeu să răsplătească "toată strădania și sacrificiul părintelui Aurel".

"Îi aducem mulțumire lui Dumnezeu pentru tot ce a realizat pr. Aurel. Vrem să-i păstrăm vie și frumoasă amintirea" a spus la finalul celebrării PS Iosif Păuleț.

A urmat procesiunea spre cimitir a episcopilor, preoților, poporului credincios împreună cu steagurile și crucea. Mormântul unde își găsește odihna trupul părintelui Aurel se află aproape de cel al părinților săi, în partea stângă a cimitirului.

Dumnezeu, în nesfârșita sa milostivire, să primească sufletului preotului Aurel în Împărăția sa, să-i ierte păcatele și să-l facă părtaș de fericirea fără de sfârșit a sfinților, spre care aspirăm și noi, cei aflați pe drumul acestei vieți vremelnice.

Requiescat in pace!

Pr. Cristian Diac

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 31 ianuarie: Gherăești: Funeraliile părintelui Aurel Iștoc. Foto: Iulian Dumea

* * *

A trecut la Domnul pr. Aurel Iștoc (28 ianuarie 2023)


 

lecturi: 8785.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat