Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Episcopul Carlassare și un grup de tineri au plecat miercurea trecută

De la Rumbek la Juba pe jos pentru un drum de comuniune

de Federico Piana

La Juba, pentru a-l primi pe Papa Francisc, tinerii Monseniorului Christian Carlassare vor ajunge pe jos. Episcopul Diecezei de Rumbek i-a trezit devreme, miercurea trecută, când, destul de numeroși, au început pelerinajul lor care va dura exact nouă zile. Îi separă de capitala Sudanului de Sud peste patru sute de kilometri, fără a calcula bucata de drum lungă și dificilă din savană. Douăzeci, maxim douăzeci și cinci de kilometri pe zi, parcurși în cinci sau șase ore: o trudă enormă, dar care merită bucuria de a-l putea îmbrățișa pe pontif când, la 3 februarie, va ajunge în țara din Africa centrală: pentru prima dată în mod absolut un papă într-o națiune tânără, devenită independentă numai în 2011.

"Trebuie să admit că interesul unor grupuri de tineri de a porni la drum pentru a ajunge la Juba la început m-a luat prin surprindere", revelează Carlassare. Dată fiind lipsa de fonduri și dificultatea de a utiliza mijloace de transport, episcopul de Rumbek a încercat să se descurce cu ceea ce credea el că va rămâne numai o glumă: "Să mergem pe jos". Dar tinerii săi au luat în serios asta: "Repet, nu mă așteptam. Dar la sfârșit invitația a fost interpretată, de diferiți tineri din șaisprezece parohii, ca ocazie pentru a merge cu adevărat împreună. Mulți dintre ei, din cauza rivalităților inter-tribale, în mod normal nu se pot întâlni pentru a desfășura activități culturale comune, însă în această circumstanță vor putea face asta".

Pelerinajul prevede trecerea prin nouă realități parohiale unde Carlassare și tinerii săi vor duce cuvinte de pace, de reconciliere și de comuniune fiecărui creștin pe care-l vor întâlni pe drumul lor. "Vom merge la orele mai răcoroase ale zile - explică episcopul - și după-amiaza o vom folosi pentru a anima comunitățile. Va fi un mare moment de credință". În fond, toate acestea ar putea fi considerate reprezentarea plastică a drumului de reconciliere pe care Sudanul de Sud este chemat să-l parcurgă pentru a încerca să arunce în urma sa ani de ciocniri etnice și violențe care continuă să însângereze națiunea. Monseniorul Carlassare evidențiază clar acest lucru: "Cu angajarea noastră vrem să transmitem mesajul pe care cu siguranță papa va veni să ni-l reafirme: trebuie să fim toți în unul, cum spune rugăciunea lui Isus".

Și vizita Sfântului Părinte va fi un pelerinaj ecumenic, dat fiind că Papa Francisc va fi însoțit de primatul Comuniunii anglicane, Justin Welby, și de moderatorul Adunării generale a Bisericii din Scoția, Ian Greenshields. "Dimensiunea ecumenică este foarte importantă - precizează prelatul - pentru că în Sudanul de Sud există o experiență unică: toate Bisericile au fost cu adevărat unite în evanghelizare și asta ne face să descoperim că aceeași evanghelizare ne-a constrâns să vorbim despre pace, despre dreptate, despre reconciliere. Și ne-a făcut să fim uniți și în Consiliul Bisericilor din Sudanul de Sud și să vorbim cu un singur glas cu guvernul și în teritoriile unde erau conflicte. Aici ecumenismul din expresie teologică s-a făcut trup".

Violența, pe care Carlassare a încercat-o pe pielea sa când a fost rănit la picioare de câteva gloanțe în aprilie 2021 înainte de a fi consacrat episcop de Rumbek, este încă prezentă mai ales în zona Nilului Superior și în statul Unity. În substanță rămâne în acele teritorii unde încă nu au fost rezolvate cauzele conflictului din 2013, terminat oficial în 2020, "și unde este sărăcie, unde sunt evacuații fără casă în care să trăiască și unde se exploatează resursele în mod nediscriminat", adaugă el.

Călătoria Papei Francisc a fost pregătită de toate diecezele din țară cu rugăciunea constantă și cu multe cateheze menite să facă mai mult și mai bine cunoscute figura și rolul de comuniune al pontifului în Biserică, dar și în afara ei. Dar ce Biserică va găsi papa? "Va găsi una - răspunde Carlassare - foarte simplă care a fost alături de populație și care a îndurat conflictul. O Biserică fără mari structuri sau instituții, dar aproape de popor, plină de bucurie și de speranță".

(După L'Osservatore Romano, 27 ianuarie 2023)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 458.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat