Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Episcopul de Luiza relatează așteptarea neliniștită în Republica Democrată Congo

Pelerinaj de pace

de Federico Piana

Kinshasa este împânzită de sute de manifeste de bun-venit. În capitala Republicii Democrate Congo au fost lipite deja de multe zile pentru a pregăti primirea Papei Francisc care va ajunge în această națiune săracă și îndurerată din Africa centrală în după-amiaza zilei de 31 ianuarie 2023. Deja de multe zile la Kinshasa au început să ajungă credincioși, preoți și călugărițe, tineri și familii, provenind din orice colț al țării. Chiar există unii care au trebuit să pună împreună în mod aventuros banii pentru călătorie, unii care au alternat scurte etape norocoase în mașină cu lungi drumuri pe jos.

"Totul este gata, Biserica și guvernul îl așteaptă pe Sfântul Părinte cu multă bucurie, abia așteptăm ca să ajungă aici la noi", spune, cu un ton de emoție, monseniorul Félicien Mwanama Galumbulula, episcop de Luiza, dieceză care se extinde pe mai mult de 33.000 de kilometri pătrați și, până acum câțiva ani, avea peste 1.800.000 de botezați. Pregătirea pentru vizita papei nu a fost numai materială. "Conferința Episcopală locală - relatează prelatul - a trimis un mesaj cerând tuturor să se roage pentru călătoria papei. La sfârșitul fiecărei celebrări euharistice recităm o rugăciune pentru a cere de la Domnul ca această vizită să contribuie la reconcilierea în Cristos a întregii populații". Diecezele și parohiile au profitat de ocazie pentru a explica cetățenilor și sensul profund al slujirii desfășurate de Sfântul Părinte și importanța vizitei apostolice. Episcopul de Luiza este conștient că această călătorie a Papei Francisc va fi și un pelerinaj de pace. Și Republica Democrată Congo, zguduită de multe decenii de violențe și moarte, așteaptă cu fremătare și optimism cuvintele pe care pontiful le va rosti în acea țară însângerată și privește cu speranță la întâlnirea pe care el le va avea cu victimele din estul țării, în după-amiaza zilei de 1 februarie.

"Ceea ce ne preocupă mult în aceste zile este situația din partea orientală, la granițele cu Rwanda, cu Uganda și cu Burundi", admite preocupat Mwanama Galumbulula. În acele zone, multe contraste cu bombe și atentate, sunt zăcăminte enorme de tantalit, utilizat pentru producerea celor mai rafinate aparaturi electronice și informatice. "Și acolo, în fiecare zi, există morți", confirmă episcopul, adăugând un amănunt care ne face să reflectăm: "Sfântul Părinte, în călătoria prevăzută în țara noastră pentru iulie anul trecut și apoi amânată, ar fi trebuit să aibă o etapă la Goma, capitala din Nord Kivu. Acum această etapă a fost ștearsă din vizita actuală pentru că, tocmai în acel oraș, acționează rebeli care seamănă moarte și grupuri care exploatează tantalitul și lasă distrugere".

Cu toate acestea, Biserica nu încetează să experimenteze orice artificiu posibil pentru pacificarea națională. Căile pe care le parcurge pentru a ajunge la obiectiv, conform Monseniorului Mwanama Galumbulula, sunt două: ad intra și ad extra. "Cât privește cea ad intra - explică el - vream să amintesc angajarea pentru reconciliere. Noi am observat că războaiele care se dezvoltă în partea orientală a națiunii au ca obiectiv exploatarea tantalitului și altor minerale. Atunci le spunem congolezilor că aceste bogății pot să fie exploatate, dar pentru dezvoltarea tuturor, fără tensiuni, în mod drept". În schimb, pentru cea ad extra, episcopul subliniază că Biserica s-a pronunțat de mai multe ori pentru a face ca multinaționalele să înțeleagă că "exploatarea dreaptă poate avea loc prin convenții, acorduri care să respecte dreptatea. Fără morți". Există o așteptare luminoasă în adâncul inimii. O rezumă astfel: "Sperăm ca vizita papei să poată atrage atenția întregii lumi asupra Republicii Democrate Congo pentru ca să se poată pună capăt suferinței noastre. De altfel, motoul întregii călătorii este Reconciliați în Isus Cristos. Și noi această reconciliere o dorim cu ardoare".

(După L'Osservatore Romano, 27 ianuarie 2023)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 237.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat