Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
"Trei elemente pe care le consider esențiale pentru formarea sacerdotală"

Papa Francisc: Discurs adresat comunității din Colegiul Pontifical American de Nord (14 ianuarie 2023)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Vă adresez un bun-venit cordial vouă tuturor, preoți, diaconi, seminariști și personal de la Colegiul Pontifical American de Nord, și mulțumesc rectorului, Monseniorul Powers, pentru cuvintele sale respectuoase. Îmi amintesc de vizita mea la Colegiu în mai 2015 și de celebrarea Liturghiei în capelă.

Dragi prieteni, șederea voastră aici la Roma coincide cu drumul sinodal pe care toată Biserica îl întreprinde actualmente, un drum care implică ascultarea Duhului Sfânt și reciprocă, pentru a discerne cum să-i ajutăm pe membrii poporului sfânt al lui Dumnezeu să trăiască darul de comuniune și să devină discipoli misionari. Aceasta este și provocarea și misiunea pe care sunteți chemați s-o primiți în timp ce parcurgeți împreună drumul care conduce la hirotonirea sacerdotală și la slujirea pastorală.

În această privință, aș vrea să împărtășesc cu voi câteva scurte reflecții despre trei elemente pe care le consider esențiale pentru formarea sacerdotală: dialogul, comuniunea și misiunea. Le putem vedea în textul din Evanghelia lui Ioan care relatează despre Andrei și despre un alt discipol al lui Ioan Botezătorul care îl întâlnesc pe Isus, rămân cu el pentru un anumit timp și apoi îi conduc pe alții, îndeosebi pe Simon Petru, la întâlnirea cu Domnul (cf. In 1,35-42).

În primul rând, dialogul. Când Isus își dă seama că discipolii îl urmau, i-a întrebat ce anume căutau. Când aceștia îl întreabă despre locul în care locuia, i-a invitat: "Veniți și vedeți" (v. 38-39). În cursul vieții voastre și mai ales în acest timp de formare seminarială, Domnul intră într-un dialog personal cu voi, întrebându-vă "ce căutați" și invitându-vă să "veniți și vedeți", să vorbiți cu el deschizând inima voastră și să vă dăruiți lui cu încredere în credință și în iubire. Este vorba de a cultiva o relație cotidiană cu Isus, alimentată mai ales de rugăciune, de meditarea cuvântului lui Dumnezeu, de ajutorul însoțirii spirituale și de ascultarea silențioasă în fața tabernacolului. Nu uitați niciodată asta: ascultarea silențioasă în fața tabernacolului. De fapt, în aceste momente de relație familială cu Domnul putem să ascultăm mai bine glasul său și să descoperim cum să-l slujim pe el și poporul său cu generozitate și cu toată inima.

Sfântul Ioan ne spune că discipolii în acea zi "au rămas cu" Isus (v. 39). Iată al doilea element esențial: comuniunea. Rămânând cu Isus, discipolii au început să învețe, din cuvintele sale, din gesturile sale și chiar din privirea sa, ceea ce conta cu adevărat pentru el și ceea ce Tatăl l-a trimis ca să vestească. În mod asemănător, drumul de formare sacerdotală cere o comuniune constantă: înainte de toate cu Dumnezeu, dar și cu aceia care sunt uniți în trupul lui Cristos, Biserica. În timpul anilor voștri la Roma, vă invit să țineți ochii deschiși la misterul unității Bisericii, manifestate în diversitatea legitimă dar trăite în unicitatea credinței, cât și la mărturia profetică a carității pe care Biserica, îndeosebi aici la Roma, o exprimă prin actele sale concrete de împărtășire și de asistare a celor nevoiași. Sper ca aceste experiențe să vă ajute să dezvoltați acea iubire fraternă capabilă să vadă măreția sacră a aproapelui, să-l găsiți pe Dumnezeu în fiecare ființă umană, să suportați greutățile vieții în comun (cf. Exortația apostolică Evangelii gaudium, 92).

În sfârșit, misiunea. După ce a rămas cu Isus, Andrei s-a dus să-l caute pe fratele său Simon și l-a dus la el (cf. In 1,40-41). Aici vedem cum mărturia, născută din dialogul și din comuniunea cu Cristos, devine misiune: discipolii, abia chemați, merg să atragă pe alții cu mărturia lor. De fiecare dată când Isus cheamă bărbați și femei, face asta pentru a-i trimite, îndeosebi la cei mai vulnerabili și la cei care sunt la marginile societății, pe care nu numai că suntem chemați să-i slujim, ci de la care putem și învăța mult. Persoanele au nevoie de noi astăzi pentru ca să ascultăm întrebările lor, neliniștile lor și visele lor, în așa fel încât să le putem însoți mai bine la Domnul, care reaprinde speranța și reînnoiește viața tuturor. Am încredere că, în timp ce desfășurați opere de milostivire spirituale și corporale prin diferitele apostolate educative și caritative în care sunteți deja angajați, să fiți mereu semne ale unei Biserici care știe să iasă și să meargă în întâmpinare (cf. Evangelii gaudium, 20), împărtășind prezența, compasiunea și iubirea lui Isus cu frații noștri și surorile noastre.

Dragi prieteni, mă rog ca experiența voastră de studiu la Roma și formarea voastră la Colegiul Pontifical American de Nord să vă permită să creșteți în iubirea fidelă față de Dumnezeu și în slujirea umilă a fraților. Încredințându-vă mijlocirii materne a Mariei Neprihănite, patroana colegiului și a Statelor Unite, asigur rugăciunea mea pentru voi, pentru familiile voastre și pentru Bisericile voastre de origine. Vouă tuturor împart din inimă binecuvântarea mea și vă cer, cu rugăminte, să nu uitați să vă rugați pentru mine. Mulțumesc.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 401.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat