Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Crăciunul și Anul Nou la Lleida, Spania

Pentru multe persoane din lume, creștine sau nu, Crăciunul este o sărbătoare specială, de așteptare, de iubire, speranță și pace.

Comunitatea catolică română din Lleida a vrut să treacă dincolo de această percepție și să ducă, prin cântec, vestea nașterii Pruncului care constituie motivul sărbătorii.

"Mărire în cer lui Dumnezeu și pace pe pământ oamenilor de bunăvoință". Acesta este mesajul pe care l-au adus îngerii pe pământ în noaptea de Crăciun. Un mesaj atât de scurt, dar care spune atât de multe... Dumnezeu, învăluit în slava sa, coboară pe pământ, la omul care se află departe de el, lipsit de pace și de iubire. Este dovada iubirii lui Dumnezeu față de oameni: el îi iubește pe toți oamenii, fără a aștepta nimic în schimb și fără discriminare.

Nașterea Pruncului în Betleem, numit Prinț al păcii, ne oferă, an de an, șansa de a vedea lumea cu alți ochi, aceia ai unui Dumnezeu care ne-a iubit atât de mult, încât a coborât între noi și ne-a arătat care e măsura iubirii: iubirea fără măsură. Prin cântece, corul comunității a vrut să fie purtător al acestei vești bune pe acolo pe unde a fost invitat. Colindele nașterii Pruncului Isus au început să se asculte în spațiile publice încă de pe 11 decembrie 2022, în cadrul întâlnirii Caselor Culturale din diferite regiuni ale Spaniei, organizată la un teatru local.

A urmat apoi, pe 17 decembrie, concertul cel mai important de colinde la primăria orașului, acolo unde am avut onoarea de a fi cor invitat la deschiderea Ciclului de manifestări de Crăciun, organizat de primărie și de Asociația "Pessebristes", responsabilă cu reprezentarea scenei nașterii prin iesle, expuse în multe biserici și locuri publice. A fost o ocazie unică pentru toți cei prezenți în sală de a cunoaște colindele noastre și muzica sacră, dar și de a lua contact cu comunitatea română într-un alt spațiu decât cel al bisericii.

Ziua următoare am participat la al doilea Festival de Crăciun organizat de către Delegația de Pastorație pentru Migrație, al cărei responsabil este părintele nostru, Adrian Burcă. Printre multe moduri de a vesti Nașterea Pruncului, din diferite colțuri ale lumii, noi am prezentat cu drag și nostalgie Misa Rorate.

După Festival am mers cu colindatul, deja tradițional, la Casa sacerdotală, unde am colindat preoții mai în vârstă și pe cei doi episcopi, cel în funcție și cel emerit. Bucuria de pe fețele lor ne-a deschis parcă inima pentru ca nașterea lui Isus să se săvârșească în ea și să rămână acolo.

Au urmat zilele propriu zise ale sărbătorii Nașterii Mântuitorului. "Natum videte", spune un imn cântat aceste zile. Aceste cuvinte spuse de îngeri păstorilor provoacă în ei o căutare care își are rezultatul așteptat: îl găsesc pe cel născut într-un grajd, alături de părinții săi, iar imediat apoi, povestește evanghelistul Luca, merg să ducă vestea nașterii mai departe.

Un grup din comunitate a participat și la ieslea vie, organizată în parohia gazdă. Alături de mai multe grupuri, au pus în scenă un episod din viața Sfintei Familii din Nazaret. Protagoniștii au fost în special copiii, iar atenția și rugăciunea s-a îndreptat către Ucraina, ca pacea să se întoarcă în locul de baștină al multor persoane rezidentă în oraș.

Anul 2023 a început cu Liturghia de pomenire a părintelui Mihai Diac. Plecat dintre noi în prima zi a anului 2006, a rămas prezent în inimile și în rugăciunile noastre, ca mijlocitor la Domnul pentru noi și comunitate. Nu au lipsit tradiționalele urături de Anul Nou, obiceiul căiuților și al caprelor, și sorcova.

La fel ca păstorii din ținutul Betleemului, ne dorim și noi să îl căutăm pe Isus, să îl găsim, să îl privim - Natum videte -, să ne lăsăm priviți de Prunc și să fim apoi purtători ai veștii nașterii Mântuitorului acolo unde ajungem, atât prin cântare, cât și prin viața noastră, dacă ne lăsăm schimbați de privirea Pruncului.

De aici, din Lleida, dorim tuturor ca privirea Pruncului să se oprească asupra fiecăruia în parte, iar privirea fiecăruia să se oprească în el, adevăratul motiv al celebrării și bucuriei noastre. Cristos s-a născut!

Un an binecuvântat cu pace în inimi și în lumea întreagă!

Clementina Budău


 

lecturi: 794.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat