Trupul lui Benedict al XVI-lea expus la "Sfântul Petru", omagiat de sute de credincioși
de Salvatore Cernuzio
După un ritual privat, rămășițele pământești ale Papei Emerit au fost transferate în această dimineață de la Mănăstirea Mater Ecclesiae din Bazilica Vaticanului, la Altarul Mărturisirii. Acestea vor rămâne acolo timp de trei zile, până la înmormântare, unde se așteaptă un aflux de 50-60 de mii de persoane. Între timp, mii de credincioși s-au aliniat pentru a-și aduce un ultim omagiu. Primul care a intrat a fost președintele italian Mattarella. Joseph Ratzinger va fi înmormântat în Grotele Vaticanului în mormântul lui Ioan Paul al II-lea.
Primul care a intrat, la ora 8.50, într-o bazilică vaticană încă închisă pentru public și cu luminile la tensiune scăzută, a fost președintele Republicii Italiene, Sergio Mattarella. Împreună cu el fiica Laura. S-au oprit câteva clipe pe partea dreaptă, cu mâini împreunate, pentru a se ruga și a aduce omagiu papei emerit Benedict al XVI-lea, al cărui trup de astăzi până la 4 ianuarie este expus pentru venerarea credincioșilor la Altarul Mărturisirii, exact așa cum s-a întâmplat în momentul înmormântării lui Ioan Paul al II-lea. Și tocmai în mormântul din Grotele Vaticanului, unde a fost înmormântat anterior Wojtyla, va fi înmormântat Ratzinger, după cum a confirmat astăzi directorul Sălii de presă a Vaticanului, Matteo Bruni.
Miniștri și cardinali
Imediat după Mattarella, au venit președintele Consiliului, Giorgia Meloni, Alfredo Mantovano, subsecretar la președinția Consiliului, și ministrul agriculturii Francesco Lollobrigida. Semnul crucii, o scurtă îngenunchiere, apoi și ei s-au așezat pe una din cele patru bănci laterale. De cealaltă parte erau cardinalul Michael Harvey, arhipăstor de la Bazilica "Sfântul Paul din afara zidurilor", și câteva surori care recită Rozariul în șoaptă. Cardinalul Mauro Gambetti, arhipăstor al Bazilicii "Sfântul Petru", era în mijloc pentru a-i saluta pe cei prezenți. Cardinalul, în această dimineață, a prezidat ritul, care a durat de la 7.15 la 7.40, după mutarea trupului papei emerit de la Mater Ecclesiae, mănăstirea învăluită în verdele Grădinilor Vaticane pe care Joseph Ratzinger a ales-o ca locuință a sa după renunțarea la pontificat în 2013.
Ritul prezidat de Gambetti
Din capela mică unde ieri trupul lui Benedict s-a odihnit toată ziua, expus alături de un mare crucifix, o iesle și un brad de Crăciun. Gänswein, surorile Memores Domini care l-au asistat pe Ratzinger zilnic de-a lungul anilor, foștii adjutanți de cameră și un mic grup de la Mater Ecclesiae au recitat o scurtă rugăciune, înainte ca trupul papei emerit să fie transferat cu un mijloc de transport de la serviciile pontificale din bazilică, printr-o procesiune prin Poarta Rugăciunii. Un drum scurt de-a lungul unei alei întortocheat și cu copaci care toată ziua de ieri, începând de la primele vizite private ale episcopilor și cardinalilor, a fost ocupată de sute de persoane care n-au voit să aștepte deschiderea de astăzi a bazilicii și au mers să facă un salut scurt papei emerit. Un flux care a durat până după-amiază târziu.
Cozi lungi la "Sfântul Petru"
Mulți au revenit în această dimineață în Piața "Sfântul Petru", așteptând într-o coadă cu două trasee de la primele ore ale dimineții, învăluiți în fulare și pardesiuri. Primele estimări vorbesc de 15 mii de persoane. Se prevăd între 30 și 35 de mii de persoane pe zi în cele trei zile ale expunerii sicriului din 2 ianuarie dimineață până la 4 ianuarie seara (orare astăzi de la 9.00 la 19.00, mâine și poimâine de la 7.00 la 19.00). A anticipat acest lucru deja sâmbătă prefectul Romei, Bruno Frattasi, adăugând că pentru 5 ianuarie, ziua funeraliilor prezidate de Papa Francisc, se prevede aproximativ afluxul a 50-60 de mii de persoane.
Saluturi și rugăciuni
Între timp, primul grup, la deschiderea porților, a mers rapid aproape alergând de-a lungul naosului bazilicii vaticane pentru a ajunge în centrul din "Sfântul Petru", unde pe catafalcul îmbrăcat în catifea galben închis este poziționat trupul lui Ratzinger. Este îmbrăcat cu veșminte liturgice roșii, mitra albă, pantofii negri, fără pallium și fără cruce pastorală. Printre degetele încrucișate, un Rozariu. Sunt unii care fac semnul crucii în genunchi, unii încearcă să fure o fotografie cu smartphone-ul sau se opresc numai să privească. Mulți oameni se opresc în capelele laterale pentru a recita Rozariul sau așteaptă deschiderea cordonului pentru Liturghia de dimineață la Altarul Catedrei.
Condoleanțe lui "don Georg"
Acela este momentul pentru a trece alături de secretarul personal, monseniorul Georg Gänswein, ca să-i transmită condoleanțe. De ieri "don Georg", cum este cunoscut de marele public, este angajat să strângă mâinile oamenilor: miniștri, senatori, episcopi și foști studenți ai lui Ratzinger. Precum și grupuri de doamne, ca unele mexicane care în această dimineață spuneau că s-au rugat tot timpul pentru sănătatea papei emerit și îi cer o binecuvântare. În bazilică este și Carmela, calabreză, 76 de ani: merge cu greu din cauza unei căderi urâte în urmă cu doi ani și a unei operații la femur. Ieri era la Mater Ecclesiae, astăzi din nou la "Sfântul Petru". De fiecare dat s-a îngenuncheat, cu multă trudă: "Este prima dată când îmi îndoi piciorul. Datorez asta lui Benedict. L-am urmărit peste tot în acești ani, de la Calabria la Roma. Acum este un pic o jertfă, dar nu puteam să lipsesc".
(După Vatican News, 2 ianuarie 2023)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
lecturi: 737.