Roman: Focolarini împreună în așteptarea sărbătorii Crăciunului
Sâmbătă, 10 decembrie 2022, într-o atmosferă de simplitate și bucurie, membrii Mișcării Focolarelor din Dieceza de Iași, ca o mare familie, s-au întâlnit la Liceul Franciscan din Roman. Au fost copii, tineri și adulți, focolarini și preoți din comunitățile din Iași, Huși, Roman, Bâra, Săbăoani, Bacău, Valea Mare, Horgești, Cordun, Piatra Neamț.
În cadrul întâlnirii au fost meditații, experiențe, sceneta de Crăciun, colinde, Cuvântul Vieții pentru luna decembrie și Sfânta Liturghie.
Deoarece tema anului în Mișcarea Focolarelor este viața interioară și rugăciunea, am meditat unele răspunsuri ale Chiarei rostite de ea cu diferite ocazii la întrebările adresate ei: "Chiara, percep măreția rugăciunii și știu că fiecare moment prezent al zilei depinde în mare măsură de aceasta. Te-aș ruga să mă înveți să mă rog așa cum te rogi tu." și "Poți să ne vorbești despre rugăciune? Ce este rugăciunea pentru tine? Și apoi: cum să trăim, să fim rugăciune, mai ales într-o perioadă ca aceasta, atât de frenetică și care de multe ori aproape ne ia din timpul dedicat aprofundării relației noastre personale și comunitare cu Dumnezeu?". Am conștientizat că rugăciunea este viața sufletului, cea care face sufletul să crească și care se dezvoltă așa cum viața omului crește și că există o copilărie a rugăciunii, există o adolescență a rugăciunii, există o maturitate a rugăciunii. Dacă la început avem nevoie de imagini exterioare și ne bazăm pe simțuri, cu cât înaintăm în viața de rugăciune și iubim mai mult cu atât el se manifestă în noi, ne inspiră, ne ajută să îmbrățișăm crucea și devine o sevă divină în noi. Iar calea specifică de rugăciune a mișcării este iubirea față de frați. "Cu cât ne adâncim mai mult iubirea față de frați, cu atât Dumnezeu se face simțit mai mult". Și dacă azi spun și fac pentru fiecare pe care îl întâlnesc în timpul zilei ca pentru Isus, cu atât uniunea cu Dumnezeu crește.
Din experiențele împărtășite de cei prezenți a reieșit importanța rugăciunii în familie, care devine o comoară ce se transmite din generație în generație, că viața de rugăciune se poate maturiza în cadrul cuplului și copiii pot fi capabili de mari sacrificii pentru Isus!
Sceneta Noaptea Sfântă pregătită de focolarine, mame și copii ne-a adus mesajul: Lumina soarelui și a lunii, lumina focului și a zilei nu pot ajuta la nimic dacă nu avem în ochi și în suflet lumina prin care să vedem mărirea lui Dumnezeu și că totul a fost așa de adevărat de Crăciun, cum te văd și cum mă vezi. Inimile noastre s-au umplut cu convingerea că iubirea, faptele de iubire ne schimbă sufletele și ne fac capabili să vedem și să auzim în jurul nostru ceea ce înainte nu am observat.
Surprinși de talentele celor mari și mici am putut cânta colinde învăluiți de așteptarea magică al unui Dumnezeu atotputernic sosit în lume prunc.
Copii au pregătit mici simboluri ale Crăciunului: ieslișoare, căsuțe, steluțe cu Pruncușorul Isus pentru a ne aminti că de Crăciun sărbătorim pe Cristos care se naște (în cadrul acțiunii care se desfășoară în fiecare an: L-au scos afară pe Isus). Pentru că doreau ca iubirea noastră să ajungă concret la nevoiași, aceste daruri au pus în vânzare, iar cu banii strânși au dorit să ajute câțiva copii dintr-un centru de plasament și să contribuie la două proiecte mai mari din mișcare dedicate copiilor nevoiași din Pakistan, unde a avut loc o inundație mare și mulți au rămas fără case, și la Lima în Peru la o grădiniță parohială care găzduiește copii din familii sărace. Iar când copii își propun așa acțiuni frumoase, noi credem că picătura noastră contează și îi sprijinim, nu-i așa?, cumpărând din darurile pregătite de ei pentru a-l readuce pe Cristos în centrul sărbătorii nașterii sale.
Doream să luăm rămas bun cu Cuvântul Vieții pentru luna decembrie pe care l-am meditat și care ne îndeamnă să ne încredem în Domnul care este o stâncă veșnică în ciuda momentelor întunecate pe care le traversăm și care amenință să ne zdrobească sub greutatea incertitudinii și a fricii pentru viitor. Ne invită să ne pregătim pentru Crăciun trăind Cuvântul lui Dumnezeu. Chiara Lubich ne spune: "Să-l întrupăm, să-l facem al nostru, să experimentăm ce putere de viață eliberează, dacă este trăit, în noi și în jurul nostru. Să ne îndrăgostim de evanghelie până la punctul de a ne lăsa transformați în ea și s-o revărsăm asupra altora. [...] Nu vom mai trăi noi, Cristos se va forma în noi. Vom atinge cu mâna eliberarea de noi înșine, de limitele noastre, de sclaviile noastre, nu numai atât, dar vom vedea explodând revoluția de iubire pe care Isus, liber să trăiască în noi, o va provoca în țesutul social în care suntem cufundați".
În cadrul Sfintei Liturghii, moment privilegiat de întâlnire și rugăciune cu Isus, fiind 10 decembrie, a fost amintit Fericitului Episcop Anton Durcovici, care a suferit martiriul în anii prigoanei comuniste și este un model de credință pentru noi.
Întâlnirea s-a încheiat cu o agapă frățească, dorindu-ne fiecare să ducem iubirea întărită în noi acolo unde trăim în viața cotidiană: comunități, familie, școală, locul de muncă.
Mulțumim gazdelor noastre pentru tot ce ne-au oferit cu generozitate și tuturor participanților pentru contribuția adusă!
Iuliana Petruț
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
10 decembrie: Roman: Focolarini împreună în așteptarea sărbătorii Crăciunului
lecturi: 861.