Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

La Barbacena, în Brazilia, beatificarea lui Isabel Cristina Mrad Campos

Martiră a curăției

Este considerată "Maria Goretti din Brazilia". De fapt, pentru a-și apăra fecioria și a nu ceda molestărilor sexuale ale unui tânăr, a îndurat o moarte brutală. Se numea Isabel Cristina Mrad Campos și între colegii de școală era cunoscută drept "Cris". Noua martiră este a fost beatificată sâmbătă, 10 decembrie 2022, în Parque de Exposições din Barbacena, de cardinalul Raymundo Damasceno Assis, arhiepiscop emerit de Aparecida, reprezentându-l pe Papa Francisc.

Fiica lui José Mendes Campos și Helena Mrad, s-a născut la 29 iulie 1962 chiar la Barbacena, vechi oraș colonial din statul brazilian Minas Gerais. În 1962, în ziua Ridicării la cer a Fecioarei Maria, a fost botezată în biserica mamă "Stăpâna Noastră a Milostivirii". După trei ani, la 22 aprilie 1965, a primit Mirul, în bazilica "Sfântul Iosif", și după aceea, la 26 octombrie 1969, prima Împărtășanie la un colegiu al Fiicelor Carității Sfântului Vincențiu de' Paoli.

După ce a frecventat parcursul normal de studii, în aprilie 1982 s-a mutat în orașul Juiz de Fora pentru cursul pregătitor în vederea înscrierii la Facultatea de Medicină. Dorea să devină medic specializat în pediatrie pentru a-și îndrepta propriile îngrijiri copiilor care aveau mijloace puține de subzistență. Era dispusă să plece și în Africa.

Imediat a găsit în acest nou oraș un loc în care să poată studia, dar mai ales să se poată ruga cu reculegere în biserica "Cenacolul", unde era mereu expusă Euharistia.

Încă din adolescență a făcut parte din grupul de tineret al Conferințelor Sfântului Vincențiu. Mulți dau mărturie despre participarea sa constantă la Liturghie și la sacramente. Se îngrijea de cei neputincioși, la școală era foarte atentă la nevoile copiilor mai săraci. În caietele sale nu lipseau niciodată fraze ca: "Zâmbește, Isus te iubește". Sunt semnificative cuvintele din una din ultimele cărți poștale trimise părinților: "Sper că vom continua să ne iubim mai mult în fiecare zi care trece. Astfel vom construi mica noastră lume de iubire, pace și prietenie".

Din 15 august 1982 a mers să locuiască într-un mic apartament împreună cu fratele său Paulo Roberto. A început să aranjeze locuința îngrijindu-se de cumpărarea lucrurilor necesare. La 30 august, în același an, Isabel Cristina a avut o discuție neplăcută cu un tânăr care a ajutat-o să monteze un dulap. După aceea a destăinuit episodul fratelui și prietenelor de la curs. La 1 septembrie tânărul s-a întors în apartament pentru a termina lucrarea începută, dar în realitate intenția sa era cu totul alta. A încercat imediat să profite de tânără, dar fiind respins a trecut la maniere mai puternice. A început s-o lovească folosind un scaun mic, a înfășurat-o cu bucăți de cearșaf și a legat-o cu sfori. I-a smuls complet hainele, dar Isabel Cristina depăna încontinuu rozariul, folosind o coroniță pe care o purta la deget ca inel. Agresorul a ridicat și sonorul radioului și al televizorului pentru a evita ca vecinii să audă strigătele tinerei, care a suportat orice tortură numai să apere cu toate forțele curăția sa.

Expertiza care a avut loc după crimă a reconstruit în amănuntele minime toate fazele: covorul a fost găsit acoperit cu sânge, i-au fost aplicate cincisprezece lovituri de cuțit. Medicii legiști, după autopsie, au atestat că asasinul n-a reușit s-o violeze: ea a preferat să moară în loc să cedeze și să nu respecte propunerea de castitate.

Moartea sa a fost considerată unanim un adevărat martiriu și credincioșii au comparat-o pe tânăra victimă cu Sfânta Maria Goretti.

Mormântul lui Isabel Cristina, care se află în biserica parohială "Stăpâna Noastră a Milostivirii", la Barbacena, este destinație a credincioșilor care vin și din localitățile mai îndepărtate din Brazilia și tinerii depun pe mormântul său bilețele cu gânduri și cereri de haruri.

(După L'Osservatore Romano, 10 decembrie 2022)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 517.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat