Papa Francisc: Angelus (4 decembrie 2022)
Iubiți frați și surori, bună ziua, duminică frumoasă!
Astăzi, Duminica a doua din Advent, Evanghelia de la liturgie ne prezintă figura lui Ioan Botezătorul. Textul spune că "avea o haină din păr de cămilă", că "hrana lui erau lăcustele și mierea sălbatică" (Mt 3,4) și că îi invita pe toți la convertire: "Convertiți-vă, pentru că s-a apropiat împărăția cerurilor!" (v. 2). Predica apropierea împărăției. Așadar un om auster și radical, care la prima vedere ne poate apare un pic dur și să insufle o anumită teamă. Dar atunci ne întrebăm: de ce îl propune Biserica în fiecare an ca principal însoțitor de călătorie în acest timp de Advent? Ce se ascunde în spatele severității sale, în spatele durității sale aparente? Care este secretul lui Ioan? Care este mesajul pe care Biserica ni-l dă astăzi cu Ioan?
În realitate Botezătorul, mai mult decât un om dur, este un om alergic la duplicitate. De exemplu, când se apropie de el farisei și saducei, cunoscuți pentru ipocrizia lor, "reacția sa alergică" este foarte puternică! De fapt, unii dintre ei probabil că mergeau la el din curiozitate sau din oportunism, pentru că Ioan devenise foarte popular. Acei farisei și saducei se simțeau în ordine și, în fața apelului biciuitor al Botezătorului, se justificau spunând: "Îl avem ca tată pe Abraham" (v. 9). Astfel, printre duplicități și îngâmfare, nu percepeau ocazia de har, oportunitatea de a începe o viață nouă; erau închiși în îngâmfarea că sunt drepți. De aceea Ioan le spune: "Faceți deci rod vrednic de convertire" (v. 8). Este un strigăt de iubire, ca acela al unui tată care-l vede pe copil ruinându-se și îi spune: "Nu arunca viața ta!". De fapt, iubiți frați și surori, ipocrizia este pericolul cel mai grav, pentru că poate să ruineze și realitățile cele mai sacre. Ipocrizia este un pericol grav! Pentru aceasta Botezătorul - ca și Isus după aceea - este dur cu ipocriții. Putem citi de exemplu capitolul 23 din Matei, unde Isus vorbește ipocriților din acel timp, așa de puternic! Și pentru ce face așa Botezătorul precum și Isus? Pentru a-i scutura. În schimb cei care se simțeau păcătoși "veneau la el (...) și erau botezați de el în râul Iordan mărturisindu-și păcatele" (v. 5-6). Așa este: pentru a-l primi pe Dumnezeu nu contează bravura, ci umilința. Acesta este drumul pentru a-l primi pe Dumnezeu, nu bravura: "suntem puternici, suntem un popor mare...", nu, umilința: "sunt un păcătos"; dar nu în abstract, nu, "pentru asta, asta, asta", fiecare dintre noi trebuie să mărturisească, înainte de toate sieși, propriile păcate, propriile lipsuri, propriile ipocrizii; trebuie să coborâm de pe piedestal și să ne cufundăm în apa căinței.
Iubiți frați și surori, Ioan, cu "reacțiile sale alergice", ne face să reflectăm. Nu suntem și noi uneori cam ca acei farisei? Eventual îi privim pe ceilalți de sus în jos, crezând că suntem mai buni decât ei, că avem în mână viața noastră, că nu avem nevoie în fiecare zi de Dumnezeu, de Biserică, de frați. Uităm că numai într-un caz este permis să privim pe altul de sus în jos: când este necesar să-l ajutăm ca să se ridice; unicul caz, celelalte nu sunt permise. Adventul este un timp de har pentru a ne da jos măștile - fiecare dintre noi le are - și să ne punem la rând cu cei umili; pentru a ne elibera de îngâmfarea de a ne crede autosuficienți, pentru a merge să mărturisim păcatele noastre, cele ascunse, și a primi iertarea lui Dumnezeu, pentru a cere scuze de la cel pe care l-am ofensat. Așa începe o viață nouă. Și calea este una singură, cea a umilinței: să ne purificăm de sentimentul de superioritate, de formalism și de ipocrizie, pentru a vedea în ceilalți niște frați și surori, niște păcătoși ca și noi, și în Isus să-l vedem pe Mântuitorul care vine pentru noi - nu pentru alții, pentru noi - așa cum suntem, cu sărăciile, mizeriile și defectele noastre, mai ales cu nevoia noastră de a fi ridicați, iertați și mântuiți.
Și să ne mai amintim un lucru: cu Isus posibilitatea de a reîncepe există mereu: niciodată nu este prea târziu, mereu există posibilitatea de a reîncepe. Să aveți curaj, El este aproape de noi și acesta este un timp de convertire. Fiecare se poate gândi: "Am această situație înăuntru, această problemă care mă face să mă rușinez...". Dar Isus este alături de tine, reîncepe, mereu există posibilitatea de a face un pas în plus. El ne așteaptă și nu se satură niciodată de noi. Niciodată nu se satură! Și noi suntem plictisitori, dar niciodată nu se satură. Să ascultăm apelul lui Ioan Botezătorul de a ne întoarce la Dumnezeu și să nu lăsăm să treacă acest Advent ca zilele din calendar, pentru că acesta este un timp de har, de har și pentru noi, acum, aici! Maria, slujitoarea umilă a Domnului, să ne ajute să-l întâlnim pe El și pe frați pe calea umilinței, singura care ne face să mergem înainte.
________________
După Angelus
Iubiți frați și surori!
Vă salut cu afect pe voi toți, care proveniți din Italia și din diferite țări: familii, parohii, asociații și fiecare persoană. Văd și steaguri spaniole, poloneze, argentiniene..., multe. Bine ați venit toți! Îndeosebi, salut pelerinii spanioli din Madrid, Salamanca, Bolaños de Calatrava și La Solana. Salutându-i pe polonezi, doresc să mulțumesc celor care susțin Ziua de Rugăciune și de adunare de fonduri pentru Biserica din Europa de est.
Sunt bucuros să primesc Acțiunea Catolică din Aversa cu episcopul, Monseniorul Angelo Spinillo; precum și credincioșii din Palermo, Sutrio și Saronno, tinerii de la Mir din Pattada - Dieceza de Ozieri - și cei din Parohia "Sfântul Henric" din Roma.
Urez tuturor o duminică frumoasă și bună continuare a drumului de Advent. Joia viitoare vom celebra solemnitatea Neprihănitei. Mijlocirii sale să-i încredințăm rugăciunea noastră pentru pace, în special pentru martirizatul popor ucrainean.
Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!
Franciscus
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
lecturi: 264.