Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (20 noiembrie 2022)

La sfârșitul acestei celebrări doresc să exprim recunoștința mea diecezei, provinciei și orașului Asti: mulțumesc pentru primirea călduroasă pe care mi-ați rezervat-o! Sunt foarte recunoscător față de autoritățile civile și religioase și pentru pregătirile care au făcut posibilă această vizită dorită. Vouă tuturor aș vrea să vă spun că a la fame propri piasi' encuntreve! [mi-a făcut plăcere să vă întâlnesc!]; și să vă urez: ch'a staga bin! [să vă simțiți bine!].

Un gând și o îmbrățișare specială aș vrea să adresez tinerilor - mulțumesc că ați venit așa de numeroși -. De anul trecut, chiar în Solemnitatea lui Cristos Rege se celebrează în Bisericile particulare Ziua Mondială a Tineretului. Tema, aceeași de la următoarea ZMT din Lisabona, la care reînnoiesc invitația de a participa, este "Ridicându-se, Maria s-a dus în grabă" (Lc 1,39). Sfânta Fecioară Maria a făcut asta când era tânără și ne spune că secretul pentru a rămâne tineri se află tocmai în acele două verbe, a ne ridica și a merge. Mie îmi place să mă gândesc la Sfânta Fecioară Maria care s-a dus în grabă, s-a dus chiar în grabă, s-a dus în grabă și de atâtea ori eu o rog, pe Sfânta Fecioară Maria: "Dar, grăbește-te să rezolvi problema asta!". A ne ridica și a merge: a nu rămâne pe loc să ne gândim la noi înșine, irosind viața pentru a urmări comoditățile sau ultima modă, ci a ținti spre Înalt, a porni la drum, a ieși din propriile frici pentru a întinde mâna spre cel care are nevoie. Și astăzi este nevoie de tineri cu adevărat "nesupuși", neconformiști, care să nu fie sclavi ai unui celular, ci să schimbe lumea ca Maria, ducându-l pe Isus celorlalți, îngrijindu-se de ceilalți, construind comunități fraterne cu ceilalți, realizând visuri de pace!

Timpul nostru trăiește o foamete de pace: trăim o foamete de pace. Să ne gândim la atâtea locuri din lume biciuite de război, îndeosebi la martirizata Ucraina. Să ne străduim și să continuăm să ne rugăm pentru pace! Să ne rugăm și pentru familiile victimelor incendiului grav petrecut în zilele trecute într-un lagăr de refugiați la Gaza, în Palestina, unde au murit și mulți copii. Domnul să-i primească în cer pe cei care și-au pierdut viața și să mângâie acea populație așa de încercată de ani de conflict. Și acum să o invocăm pe Regina păcii, pe Sfânta Fecioară Maria, căreia îi este dedicată această frumoasă catedrală. Ei îi încredințez familiile noastre, pe bolnavi și pe fiecare dintre voi, cu preocupările și intențiile bune pe care le purtați în inimă.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 374.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat