Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc: Discurs adresat participanților la întâlnirea promovată de "Medici cu Africa" (CUAMM) (19 noiembrie 2022)

Iubiți frați și surori, bună ziua și bine ați venit cu toții!

Sunt bucuros să vă primesc. Mulțumesc arhiepiscopului de Padova pentru cuvintele sale așa de curajoase. Astăzi formați comunitatea misionară "Medici cu Africa - CUAMM".

Îmi place să subliniez faptul că istoria voastră începe când, în urmă cu 70 de ani se naște, chiar la Padova, un colegiu pentru a găzdui tineri studenți de medicină africani. Tineri africani. Deja de aici se vede stilul vostru: a fi cu Africa, mai înainte de a fi pentru Africa. Și aceasta este tocmai atitudinea bună, pentru că există în imaginar, în inconștientul colectiv, acea atitudine urâtă: Africa trebuie exploatată. Și împotriva acestui lucru există nu-ul vostru: a fi cu Africa. Astfel, a fi cu Africa înseamnă a fi pentru Africa. De la acea experiență a pornit un drum de împărtășire și de slujire care în acești 70 de ani a străbătut aproape tot continentul african pentru a duce asistență medicală, mereu într-o optică de dezvoltare și îndrăgind formarea personalului local. Există un mare capital intelectual în Africa: trebuie să ajutăm la dezvoltarea lui. În urmă cu o lună, mai mult sau mai puțin, am avut o întâlnire cu studenți universitari din toată Africa, via Zoom. Am rămas uimit de capacitatea intelectuală a acestor tineri și a acestor tinere. Vă rog, să nu se piardă; să-i ajutăm să progreseze, să meargă înainte pentru că Africa nu trebuie exploatată, trebuie promovată.

Opera voastră este un mod concret de a pune în practică un lucru pe care-l cerem în fiecare zi în "Tatăl nostru". Noi cerem Tatălui ceresc: "Pâinea noastră cea de toate zilele dă-ne-o nouă astăzi". Și această "pâine" este și sănătatea. Sănătatea este un bun primar, ca pâinea, ca apa, ca locuința, ca munca. Voi vă angajați pentru ca să nu lipsească pâinea zilnică atâtor frați și surori care astăzi, în secolul al XXI-lea, nu au acces la o asistență sanitară normală, de bază. Este rușinos: omenirea nu este capabilă să rezolve această problemă, dar este capabilă să ducă înainte industria armelor care distrug tot. Se cheltuiesc miliarde pentru arme, se ard alte resurse enorme în industria efemerului și a evaziunii - "industria machiajului", de exemplu... Când ne rugăm "pâinea noastră cea de toate zilele dă-ne-o nouă astăzi", ar trebui să ne gândim bine la ceea ce spunem, pentru că mulți, prea mulți bărbați și femei, din această pâine primesc numai firimiturile, sau nici măcar pe acelea, pur și simplu pentru că s-au născut în anumite locuri din lume. Mă gândesc la atâtea mame, care nu pot să aibă o naștere sigură și uneori își pierd viața; sau la atâția copii, care se sting deja în prima copilărie.

Prezența voastră aici astăzi duce inima mea aproape de țări care îmi sunt deosebit de dragi, precum Republica Centrafricană, unde am fost în 2015 pentru a deschide Poarta Sfântă, la Bangui; și Sudanul de Sud unde, dacă va vrea Dumnezeu, voi merge la începutul anului viitor. Sunt țări foarte sărace și fragile, pe care lumea le consideră importante numai pentru resursele de exploatat și pe care în schimb Domnul le consideră predilectele sale, în care vă trimite ca să fiți buni samariteni, martori ai Evangheliei sale. Nu vă fie teamă să înfruntați provocări dificile, să interveniți în locuri îndepărtate și marcate de violență, unde populațiile nu au posibilitatea de a se îngriji. Fiți cu ei! Poate va fi nevoie de ani de trudă, poate vor urma dezamăgiri și eșecuri pentru a obține rezultate, nu vă descurajați. perseverați cu slujirea îndârjită și dialogul deschis pentru toți ca instrumente pentru pace și pentru depășirea conflictelor.

Un alt aspect frumos și important al faptului că sunteți cu Africa este colaborarea cu Bisericile locale și cu instituțiile din țările în care lucrați, mereu într-o optică de împărtășire și de promovare a populațiilor africane. Împotriva exploatării, promovarea. Vă încurajez să continuați să lucrați și împreună cu congregațiile călugărești misionare, angajate cu generozitate în sectorul sanitar din Africa. A lucra împreună unind forțele, punând la dispoziție experiența și competența voastră, susținând inovația socială inspirată de Evanghelie, explorând și noi forme de finanțare a serviciilor sanitare îndreptate spre cei mai săraci.

Pandemia de Covid, războiul și criza internațională gravă îi pun pe toți la grea încercare. Tot așa și condițiile de secetă: am urmărit în Kenya dezastrele datorate secetei... Și dacă este dificil pentru lumea dezvoltată, este și mai dificil pentru Africa, unde consecințele sunt dramatice, pentru că populațiile sunt deja foarte sărace și lipsesc sisteme de protecție socială. Africa se întoarce înapoi și sărăcia se agravează. Prețurile produselor alimentare cresc peste tot aducând foame și malnutriție; transporturile sanitare sunt blocate datorită costului excesiv al carburanților; medicamentele și materialul sanitar sunt tot mai puține peste tot. Este un "război" ascuns, pe care nimeni nu-l relatează și pare să nu existe și în schimb are impact în mod foarte dur, în special asupra celor mai săraci. Domnul să vă ajute să traversați cu curaj această "noapte", cu inima îndreptată spre zori, care vor lumina acele mici vlăstare de speranță pe care deja le întrevedem și la care voi sunteți martori. Vă mulțumesc pentru că vă faceți glas a ceea ce trăiește Africa; pentru că aduceți la suprafață suferințele ascunse și tăcute ale săracilor pe care îi întâlniți în angajarea voastră zilnică. Și vă îndemn să continuați să dați glas Africii, să-i dați spațiu pentru ca să se poată exprima: Africa are glas, dar nu se aude; voi trebuie să deschideți posibilități pentru ca să se audă glasul Africii; să continuați să dați glas la ceea ce nu se vede, la trudele sale și la speranțele sale, pentru a zdruncina conștiința unei lumi concentrate uneori prea mult asupra sieși și mai puțin asupra celuilalt. Domnul ascultă strigătul poporului său oprimat și ne cere să fim artizani ai unui nou viitor, umili și tenace, cu cei mai săraci.

În sfârșit, vă invit să aveți o atenție specială față de tineri: să favorizați în orice mod, în activitățile voastre, inserarea în muncă a tineretului local, așa de doritor să trăiască propriul viitor ca protagonist mai ales în țările de origine. Eu vă spun că am rămas emoționat de această întâlnire via Zoom pe care am avut-o, mai mult de o oră și jumătate, cu tinerii africani: inteligența lor, neliniștile lor... Ajutați-i să meargă înainte: sunt o comoară, sunt foarte inteligenți, dar care nu simt că proiectele lor nu pot să meargă înainte din cauza condițiilor geografice, sociale, economice, sau de atâtea ori culturale care îi blochează. Noile generații pot să creeze noi punți între Italia și Africa. Și asta se întâmplă când tinerii se întâlnesc, se confruntă și se deschid la lume fără frici și fără prejudecăți. În această aventură voi puteți implica universitățile, în așa fel încât parcursurile de formare, cercetare și inovație, prevăzute pentru tinerii italieni, să fie adresate și tineretului african. În acest schimb se construiesc conducători capabili să conducă procese de dezvoltare umană integrală.

Eu aș vrea să închei cu o fotografie, cu o imagine. Când eram în vizită la Bangui, am avut oportunitatea de a găsi - din întâmplare - o surioară care de peste cincizeci de ani stătea în Africa, în Republica Democratică din Congo. A venit la Bangui în canoe pentru a face cumpărături. Era o obstetrică, avea în urma ei peste două mii de nașteri: acolo era mama! Femeia aceea timp de cincizeci de ani a fost obstetrică. Era simplă și ducea cu ea o fetiță de patru-cinci ani, care îi spunea: "mama". Și eu, pentru a glumi, ce am spus? "Aceasta este o novice din congregația ta?". Și ea: "Nu, nu: este fiica mea". Eu am privit-o, nu înțelegeam. Și mi-a spus: "Ascultați, la naștere a murit mama, tatăl a plecat, i-a abandonat pe toți. Era singură și eu am adoptat-o în mod legal". Curajoasă sora, eh? Se îngrijea de fetiță. Și încă trăiește acolo, în Republica Democratică din Congo, și tot cu canoe în fiecare sâmbătă merge să facă cumpărături la Bangui și se întoarce; și încă mai continuă să fie obstetrică. O viață ascunsă pentru a da viața. Vreau să vă las numai această fotografie. Să ne gândim la atâția și la atâtea care, ca această soră, și-au dedicat viața în Africa pentru a-i ajuta pe africani să crească. Mergeți înainte, fiți curajoși cu acești pionieri pe care-i avem în fața noastră!

Vă mulțumesc mult pentru această întâlnire și pentru ceea ce faceți. Sfânta Fecioară Maria să vă însoțească mereu pe drumul vostru și în munca voastră. Și eu vă sunt aproape cu rugăciunea. Din inimă vă binecuvântez pe voi cei prezenți aici, întreaga familie a CUAMM și toate persoanele de care vă îngrijiți. Și vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Mulțumesc.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 148.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat