Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

De la Torino, pelerini în nordul Italiei, până la Verona

Un grup de 50 de pelerini din comunitatea catolică românească "Fericitul Ieremia valahul" din Torino, în zilele de 12 și 13 noiembrie 2022, însoțiți de pr. Iulian Herciu și pr. Cezar Chelaru-Dămoc, au luat parte la un pelerinaj în nordul Italiei, spre conaționalii din comunitatea din Verona, unde capelan este pr. Cristian Burcă.

În prima zi a pelerinajului, drumul nostru s-a îndreptat către locurile natale ale Sfântului Papă Ioan al XXIII-lea, la Sotto il Monte, în Lombardia. După primirea din Casa Pelerinului, împreună cu ghidul nostru, am pășit în sanctuarul din "Grădina păcii", o mică alee care urmărește viața și sfințenia papei. Călătoria în etape ale vocației lui Roncalli, care se învârte în jurul grădinii, se încheie în Cripta Oboedientia et Pax, inima pelerinajului, paznicul sfânt al comorii Sfântului Ioan: crucifixul. Am continuat către Capela Păcii unde am venerat efigia Sfintei Fecioare negre din Czestochowa (cadou al episcopilor polonezi oferit pontifului) și prețioasa incrustație a portretului Papei Ioan al XXIII-lea, compus din 70.000 de bucăți de lemn de diferite culori opera lui Andrea Gusmai. De aici am intrat în biserica parohială, "Sfântul Ioan Botezătorul", care a fost sfințită la 21 septembrie 1929, de către episcopul Angelo Giuseppe Roncalli, pe atunci deja vizitator apostolic în Bulgaria. Împreună am participat la Sfânta Liturghie, în limba română, în Biserica "Sfânta Maria" din localitatea Brusicco, unde se păstrează baptisteriul și piatra funerară din grotele Vaticanului, unde au odihnit rămășițele sfântului papă până în anul 2000, anul beatificării și transferării sale în Bazilica "Sfântul Petru". Vizita noastră s-a încheiat vizitând Casa Natală cu Seminarul P.I.M.E.

A doua parte a zilei a fost o scurtă vizită la Sanctuarul "Sfânta Maria Încoronată" (Madonna della Corona) fiind unul dintre cele mai evocatoare locuri din nordul Italiei. Sanctuarul st㠂,agățat" de stânca munților care o înconjoară, la 774 de metri deasupra mării, cu vedere spre valea Adigei. În an jubiliar marian, ne-am rugat Sfintei Fecioare un mister din rozariu și ne-am încredințat ei, lăsându-i și o floare.

Am răspuns pozitiv invitației fraților de la Verona, după vizita acestora din luna iulie în comunitatea noastră, iar în dimineața celei de-a doua zi a pelerinajului am ajuns la Biserica "Pius al X-lea", din Verona, fiind întâmpinați de pr. Cristian Burcă. În acest loc, creștinii catolici români se întâlnesc la marea sărbătoare a Sfintei liturghii duminicale de la ora 11.30, la care am participat și noi. La începutul Liturghiei părintele Cristian ne-a invitat să-i avem în rugăciune pe pr. Gelu Miclăuș și pr. Iulian Farțade. În omilia sa, părintele Iulian a dorit să ne provoace cu o întrebare: Unde vor fi comunitățile românilor catolici din Italia, străinătate peste 50 de ani?

După Liturghie, la subsolul bisericii, a avut loc un moment de comuniune, destindere și o agapă frățească oferită de comunitatea gazdă. După amiază, având parte de vreme bună și călduroasă, împreună cu părintele Cristi și ghidul nostru, Giancarlo, ne-am plimbat prin centrul istoric al orașului Verona, admirând Teatrul roman, Domul, Bazilica "Sfânta Anastazia", Palatul Maffei cu Piazza delle Erbe, Poarta Borsari, Arena Verona și, bineînțeles, Casa Julietei.

Luându-ne rămas bun de la comunitatea din Verona și de la pr. Cristian, cu dorința ca aceste vizite să continue și în viitor și, în același timp, să fie sursă de inspirație tuturor comunităților din străinătate, ne-am întors cu toții în casele noastre cu bateria sufletului un pic mai încărcată.

*

Doresc să răspund provocării părintelui Iulian de la omilie: "Unde vor fi comunitățile românilor catolici din Italia, străinătate peste 50 de ani?" Comunitatea de astăzi, indiferent de unde se află, la Torino, la București sau la Londra, are nevoie să transmită capitalul spiritual, un patrimoniu care trebuie să fie menținut și regenerat. Profesorul economist Luigino Bruni, parte din comitetul științific al mișcării Economy of Francesco, într-o conferință, pe lângă capitalul uman, social, educativ, ambiental explică capitalul spiritual, adică acea capacitate a persoanei de a gestiona durerea, sacrificiul, despărțirea, abandonul, falimentul etc. Acest capital a luat ființă din lumea țăranilor, a mamelor, de la creștinism, de a rezista și de a ști că în fața unei incertitudini poți să te rogi către un sfânt, către Maria sau și mai simplu știi, îți amintești o rugăciune de când erai mic, pentru că era spusă în anumite momente: adică știau cum să treacă cu bine într-o lume, în general, destul de grea. Se poate asemăna cu etică virtuților: capacitatea lucrurilor făcute bine în momente dificile și atunci când nimeni nu te vede. Era fundamental, în familie, să se realizeze perfect lucrurile pentru că trebuia făcut și nu pentru stimulentul economic. Același lucru trebuie aplicat și la locul de muncă pentru că motivarea intrinsecă a lucrului bun, frumos și perfect realizat trebuie făcut, nu pentru că te plătește, ci pentru că rezultatul e parte din viața ta. Problema de astăzi este că acest capital spiritual este consumat, nemaifiind transmis, "alimentat" se termină pentru nu se regenerează, ci se construiește ca un patrimoniu. Într-o lume ca a bunicilor nu ne mai întoarcem. Ca puncte de plecare pentru societatea de astăzi: să investim în formare literară și artistică, să pariem pe adolescenți și tineri și pe rolul religiei și spiritualității în viitor (schimbare sau sfârșit?).

Ca emigrați, comunitatea românească din Italia a ajuns la maturitatea celei de-a doua generații cu copiii lor care sunt născuți și crescuți într-o societate unde capitalul spiritual aproape că a dispărut chiar dacă există structura materială (bisericile, sanctuarele, oratoriul etc). Câtă vreme mai avem ocazia de a avea printre noi prima generație de români (pentru că mulți au ales să se reîntoarcă în România) este necesară o cale de comunicare dintre generații pentru a transmite în mod eficient capitalul spiritual. Se construiește în ani legătura cu teritoriul, societatea și comunitatea, dar să fim cu toții conștienți că se poate distruge într-o clipă și nu va mai fi posibil să se regenereze cu același rezultat.

Andreea Ioana Ferenț

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 12-13 noiembrie: De la Torino, pelerini în nordul Italiei, până la Verona


 

lecturi: 1621.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat