Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc: Angelus (30 octombrie 2022)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Astăzi, în liturgie, Evanghelia relatează întâlnirea dintre Isus și Zaheu, șeful vameșilor în orașul Ierihon (Lc 19,1-10). În centrul acestei relatări este verbul a căuta. Să fim atenți: a căuta. Zaheu "căuta să vadă cine este Isus" (v. 3) și Isus, după ce l-a întâlnit, afirmă: "Fiul Omului a venit să caute și să mântuiască ceea ce era pierdut" (v. 10). Să nu oprim un pic asupra celor două priviri care se caută: privirea lui Zaheu care îl caută pe Isus și privirea lui Isus care îl caută pe Zaheu.

Privirea lui Zaheu. Este vorba de un vameș, adică unul din acei evrei care adunau taxele în contul dominatorilor romani - un trădător al patriei - și profitau de această poziție a lor. Pentru aceasta, Zaheu era bogat, urât de toți și arătat ca păcătos. Textul spune că "era mic de statură" (v. 3) și cu asta probabil că se face aluzie și la micimea sa interioară, viața sa mediocră, necinstită, cu privirea îndreptată mereu în jos. Dar important este că era micuț. Și totuși, Zaheu vrea să-l vadă pe Isus. Ceva îl determină să-l vadă. "A alergat înainte - spune Evanghelia, și s-a suit într-un sicomor, ca să-l vadă, căci Isus avea să treacă pe acolo" (v. 4). A urcat într-un sicomor: Zaheu, care domina totul, face pe ridicolul, merge pe drumul ridicolului pentru a-l vedea pe Isus. Să ne gândim un pic ce s-ar întâmpla dacă, de exemplu, un ministru al economiei ar urca într-un copac pentru a privi un alt lucru: riscă luarea în râs. Și Zaheu a riscat luarea în râs pentru a-l vedea pe Isus, a făcut-o pe ridicolul. Zaheu, în micimea sa, simte nevoia de a căuta o altă privire, cea a lui Cristos. Încă nu-l cunoaște, dar așteaptă pe cineva care să-l elibereze de condiția sa - joasă din punct de vedere moral -, care să-l facă să iasă din mlaștina în care se află. Acest lucru este fundamental: Zaheu ne învață că, în viață, nu este niciodată totul pierdut. Vă rog, niciodată nu este totul pierdut, niciodată! Mereu putem face spațiu dorinței de a reîncepe, de a reporni, de a ne converti. Și asta este ceea ce face Zaheu.

În acest sens este decisiv al doilea aspect: privirea lui Isus. El a fost trimis de Tatăl ca să caute pe cel care s-a pierdut; și când ajunge la Ierihon, trece chiar pe lângă copacul unde se află Zaheu. Evanghelia relatează că "Isus, ridicându-și ochii, i-a spus: «Zaheu, coboară în grabă, pentru că astăzi trebuie să rămân în casa ta!»" (v. 5). Este o imagine foarte frumoasă, pentru că dacă Isus trebuie să ridice privirea, înseamnă că îl privește pe Zaheu de jos. Aceasta este istoria mântuirii: Dumnezeu nu ne-a privit de sus pentru a ne umili și a ne judeca, nu; dimpotrivă, s-a înjosit până la spălarea picioarelor noastre, privindu-ne de jos și restituindu-ne demnitatea. Astfel, intersectarea de priviri între Zaheu și Isus pare să rezume întreaga istorie a mântuirii: omenirea cu mizeriile sale caută răscumpărarea, ci înainte de toate Dumnezeu cu milostivirea caută creatura pentru a o mântui.

Fraților, surorilor, să ne amintim de asta: privirea lui Dumnezeu nu se oprește niciodată la trecutul nostru plin de greșeli, ci privește cu încredere infinită la ceea ce putem deveni. Și dacă uneori ne simțim persoane de statură mică, nu la înălțimea provocărilor vieții și cu atât mai puțin ale Evangheliei, înglodați în probleme și în păcate, Isus ne privește mereu cu iubire; ca și cum Zaheu ne vine în întâmpinare, ne cheamă pe nume și, dacă-l primim, vine în casa noastră. Așadar, putem să ne întrebăm: cum privim la noi înșine? Ne simțim nepotriviți și ne resemnăm, sau chiar acolo, când ne simțim jos, căutăm întâlnirea cu Isus? Și după aceea: ce privire avem spre cei care au greșit și cu greu se ridică din pulberea greșelilor lor? Este o privire de sus, care judecă, disprețuiește, care exclude? Să ne amintim că este permis a privi o persoană de sus în jos numai pentru a o ajuta să se ridice: nimic mai mult. Numai în asta este permis a privi de sus în jos. Dar noi, creștinii, trebuie să avem privirea lui Cristos, care îmbrățișează de jos, care caută pe cel care este pierdut, cu compasiune. Aceasta este, și trebuie să fie, privirea Bisericii, mereu, privirea lui Cristos, nu privirea condamnatoare.

Să o rugăm pe Maia, a cărei umilință a privit-o Domnul, și să-i cerem darul unei priviri noi asupra noastră și asupra celorlalți.

________________

După Angelus

Iubiți frați și surori!

În timp ce noi celebrăm victoria lui Cristos asupra răului și asupra morții, să ne rugăm pentru victimele atentatului terorist care, la Mogadiscio, a ucis peste o sută de persoane, între care mulți copii. Dumnezeu să convertească inimile celor violenți!

Și să-l rugăm pe Domnul Înviat și pentru cei care - mai ales tineri - au murit în această noapte la Seul, datorită consecințelor tragice ale unei busculade neașteptate a mulțimii.

Ieri la Medellín, în Columbia, a fost beatificată Maria Berenice Duque Hencker, fondatoarea Micilor Surori ale Bunei Vestiri. Viața sa lungă, încheiată în 1993, a dedicat-o în întregime slujirii lui Dumnezeu și a fraților, în special cei mici și cei excluși. Zelul său apostolic, care a determinat-o să ducă mesajul lui Isus dincolo de granițele țării sale, să întărească în toți dorința de a participa, cu rugăciunea și caritatea, la răspândirea evangheliei în lume. Aplauze pentru noua fericită, toți!

Vă salut pe voi toți, romani și pelerini din diferite țări: familii, grupuri parohiale, asociații, pe fiecare credincios. Îndeosebi salut, din Spania, pe credincioșii din Cordoba și corul "Orfeón Donostiarra" din San Sebastián, care celebrează 25 de ani de activitate; tinerii și tinerele din Mișcarea Hakuna; grupul din San Paolo din Brazilia; și clericii, călugărițele și călugării indonezieni rezidenți la Roma. Salut participanții la întâlnirea promovată de rețeaua mondială "Uniservitate" și de LUMSA; precum și copiii de la Prima Împărtășanie din Napoli și grupurile de credincioși din Magreta, Nocera Inferiore și Nard?. Și tinerii Neprihănitei.

Să nu uităm, vă rog, în rugăciunea noastră și în durerea inimii noastre martirizata Ucraina. Să ne rugăm pentru pace, să nu încetăm să facem asta!

Urez tuturor o duminică frumoasă. Și, vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere pe poimâine, pentru Sărbătoarea Tuturor Sfinților.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 355.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat