Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc:
Audiența generală de miercuri, 26 octombrie 2022

Cateheze despre discernământ:
7. Elementele discernământului. Dezolarea

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Discernământul, am văzut asta în catehezele precedente, nu este îndeosebi o procedură logică; el se referă la acțiuni, iar acțiunile au și o conotație afectivă, care trebuie recunoscută, pentru că Dumnezeu vorbește la inimă. Așadar, să intrăm în tema primei modalități afective, obiect al discernământului, adică dezolarea. Despre ce este vorba?

Dezolarea a fost definită astfel: "Întunericul sufletului, tulburarea interioară, stimulentul spre lucruri joase și pământești, neliniștea datorată diferitelor agitări și ispite: astfel sufletul se înclină spre neîncredere, este fără speranță, și fără iubire, și se simte leneș, lânced, trist, parcă separat de Creatorul și Domnul său" (Sf. Ignațiu de Loyola, Exerciții spirituale, 317). Noi toți avem această experiență. Cred că într-un mod sau altul, am avut această experiență, a dezolării. Problema este cum putem s-o citim, pentru că și ea are ceva important să ne spună, și dacă ne grăbim să ne eliberăm de ea, riscăm s-o pierdem.

Nimeni n-ar vrea să fie dezolat, trist: acest lucru este adevărat. Toți am vrea o viață mereu bucuroasă, veselă și satisfăcută. Și totuși acest lucru, în afară de faptul că nu este posibil - pentru că nu este posibil -, nici n-ar fi un bine pentru noi. De fapt, schimbarea unei vieți orientate spre viciu poate începe de la o situație de tristețe, de remușcare pentru ceea ce s-a făcut. Este foarte frumoasă etimologia acestui cuvânt, "remușcare": remușcarea conștiinței, toți cunoaștem asta. Alessandro Manzoni, în Logodnicii, ne-a dat o descriere splendidă a remușcării ca ocazie pentru a schimba viața. Este vorba de celebrul dialog dintre cardinalul Federico Borromeo și Nenumitul, care, după o noapte teribilă, se prezintă distrus la cardinal, care i se adresează cu cuvinte surprinzătoare: "«Dumneavoastră aveți o veste bună să-mi dați și mă faceți să suspin atât de mult după ea?». «O veste bună, eu?» - a spus celălalt. «Am iadul în inimă [...]. Spuneți-mi dumneavoastră, dacă știți, care este această veste bună». «Că Dumnezeu v-a atins inima, și vrea să vă facă al său», a răspuns liniștit cardinalul" (cap. XXIII). Dumnezeu atinge inima și vine ceva înăuntrul tău, tristețea, remușcarea pentru vreun lucru, și este o invitație de a începe un drum. Omul lui Dumnezeu știe să observe în profunzime ceea ce se mișcă în inimă.

Este important să învățăm să citim tristețea. Toți cunoaște ce este tristețea: toți. Dar știm s-o citim? Știm să înțelegem ce înseamnă pentru mine, această tristețe de astăzi? În timpul nostru, ea - tristețea - este considerată mai mult în mod negativ, ca un rău de alungat cu orice preț, și în schimb poate să fie un indispensabil semnal de alarmă pentru viață, invitându-ne să explorăm peisaje mai bogate și fertile pe care graba și evadarea nu le permit. Sfântul Toma definește tristețea o durere a sufletului: ca nervii pentru corp, ea trezește atenția în fața unui pericol posibil, sau a unui bine neglijat (cf. Summa Th. I-II, q. 36, a. 1). Pentru aceasta, ea este indispensabilă pentru sănătatea noastră, ne protejează pentru ca să nu facem rău nouă înșine și altora. Ar fi mult mai grav și periculos să nu observăm acest sentiment și să mergem înainte. Uneori tristețea lucrează ca un semafor: "Oprește-te, oprește-te! E roșu, aici. Oprește-te".

În schimb, pentru cel care are dorința de a face binele, tristețea este un obstacol cu care ispititorul vrea să ne descurajeze. În acest caz, trebuie să se acționeze în manieră exact contrară la ceea ce s-a sugerat, deciși de a continua ceea ce ne-am propus să facem (cf. Exerciții spirituale, 318). Să ne gândim la locul de muncă, la studiu, la rugăciune, la un angajament asumat: dacă le lăsăm imediat ce simțim plictiseală sau tristețe, nu vom încheia niciodată nimic. Și aceasta este o experiență comună pentru viața spirituală: drumul spre bine, amintește evanghelia, este strâmt și în urcuș, cere o luptă, o învingere de noi înșine. Încep să mă rog sau mă dedic unei opere bune și, în mod straniu, chiar atunci îmi vin în minte lucruri de făcut cu urgență - pentru a nu mă ruga și pentru a nu face lucrurile bune. Toți avem această experiență. Este important, pentru cel care vrea să-l slujească pe Domnul, să nu se lase condus de dezolare. Și asta că... "Dar nu, nu vreau, acest lucru este plictisitor...": fii atent. Din păcate, unii decid să abandoneze viața de rugăciune, sau alegerea întreprinsă, căsătoria sau viața călugărească, stimulați de dezolare, fără să se oprească mai întâi să citească această stare sufletească, și mai ales fără ajutorul unei călăuze. O regulă înțeleaptă spune să nu facem schimbări atunci când suntem dezolați. Timpul care va urma, mai mult decât starea de moment, va arăta bunătatea sau răutatea opțiunii noastre.

Este interesant de observat, în evanghelie, că Isus respinge ispitirile cu o atitudine de determinare fermă (cf. Mt 3,14-15; 4,1-11; 16,21-23). Situațiile de încercare vin la el din diferite părți, dar întotdeauna, găsind în el această fermitate, decisă să împlinească voința Tatălui, dispar și încetează să împiedice drumul. În viața spirituală încercarea este un moment important, Biblia amintește asta în mod explicit și spune așa: "Dacă te apropii să-i slujești Domnului, pregătește-ți sufletul pentru încercare" (Sir 2,1). Dacă tu vrei să mergi pe drumul bun, pregătește-te: vor fi obstacole, vor fi ispite, vor fi momente de tristețe. Este ca atunci când un profesor examinează studentul: dacă vede că el cunoaște punctele esențiale ale materiei, nu insistă: a depășit proba. Dar trebuie depășită proba.

Dacă știm să trecem prin singurătate și dezolare cu deschide și conștiință, putem ieși din ele întăriți sub aspectul uman și spiritual. Nicio încercare nu este inaccesibilă pentru noi; nicio încercare nu va fi mai mare decât ceea ce putem face noi. Dar să nu fugim de încercări: să vedem ce înseamnă această încercare, ce înseamnă că eu sunt trist: de ce sunt trist? Ce înseamnă că eu în acest moment sunt în dezolare? Ce înseamnă că eu sunt în dezolare și nu pot să merg înainte? Sfântul Paul amintește că nimeni nu este ispitit peste posibilitățile sale, pentru că Domnul nu ne abandonează niciodată și, avându-l aproape pe el, putem învinge orice ispită (cf. 1Cor 10,13). Și dacă nu o învingem astăzi, ne ridică încă o dată, mergem și o vom învinge mâine. Dar să nu rămânem morți - să spunem așa -, să nu rămânem învinși din cauza unui moment de tristețe, de dezolare: mergeți înainte. Domnul să te binecuvânteze pe acest drum - curajos! - al vieții spirituale, care înseamnă mereu a merge.

_______________

APEL

Asistăm îngroziți la evenimentele care continuă să însângereze Republica Democratică din Congo. Exprim deplângerea mea fermă față de atacul inacceptabil petrecut în zilele trecute la Maboya, în provincia Kivu de Nord, unde au fost ucise persoane lipsite de apărare, între care o călugăriță angajată în asistența sanitară. Să ne rugăm pentru victime și pentru cei din familiile lor, precum și pentru acea comunitate creștină și locuitorii din acea regiune de prea mult timp epuizați de violență.

Și să nu uităm să ne rugăm și să continuăm cu rugăciunile noastre pentru Ucraina chinuită: fie ca Domnul să protejeze acest popor și să ne conducă pe toți pe calea unei păci durabile.

În final, gândul meu se îndreaptă, ca de obicei, către tinerii, bolnavii, bătrânii și tinerii căsătoriți prezenți la această audiență de sfârșit de octombrie. Tuturor doresc să le recomand în mod special recitarea Rozariului; această rugăciune mariană simplă și sugestivă să arate fiecăruia calea de a-l urma pe Cristos cu încredere și generozitate. Tuturor, binecuvântarea mea.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 547.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat