Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

"Îmi veți fi martori" - Ziua Mondială a Misiunilor 2022

Am ajuns deja la jumătatea lunii octombrie, lună închinată recitării Sfântului Rozariu, dar și redescoperirii dimensiunii misionare a Bisericii. Pe data de 23 octombrie, penultima duminică a acestei luni, vom celebra cea de-a 96-a Zi Mondială a Misiunilor, iar mesajul Sfântului Părinte Papa Francisc, adresat Bisericii Universale cu ocazia acestei zile, se deschide cu următoarele cuvinte: "Îmi veți fi martori" (Fap 1,8); aceasta este și tema Zilei Mondiale a Misiunilor.

Ce înseamnă o Biserică misionară?

Sfântul Părinte, în noul an misionar, ne invită să redescoperim necesitatea de a deveni o Biserică "în ieșire", adică o Biserică ce își propune să meargă, să vestească și să transmită tuturor oamenilor evanghelia mântuirii. Această datorie ține de toți creștinii, spune Sfântul Părinte, pentru că tuturor creștinilor le-a fost adresată chemarea "de a-l mărturisi pe Cristos", prin cuvintele adresate de Isus ucenicilor: "Îmi veți fi martori". Această vestire trebuie să ajungă "până la marginile pământului" - este vorba de o "misiune de evanghelizare universală". Vestirea, însă, nu se poate face fără "a primi putere de la Duhul Sfânt". Duhul este cel care îi întărește și îi conduce pe cei ce vestesc evanghelia.

Rămâne o datorie pentru fiecare dintre noi, membrii Bisericii, de a ne regăsi bucuria și prospețimea vestirii evanghelice. Dar, pentru a ieși înaintea lumii trebuie să purtăm ceva, un mesaj, un mesaj de speranță - speranța evanghelică pe care apostolii au primit-o de la Isus și pe care au transmis-o mai departe.

Deși pe noi, cei din Dieceza de Iași, ideea de "Biserică misionară" ne duce automat cu gândul la misionarii noștri plecați în Coasta de Fildeș, Kenya și Panama, aceasta trebuie să înglobeze și angajarea personală a fiecărui preot, persoană consacrată și laic de a-l vesti pe Cristos în mijlocul societății actuale, în mijlocul lumii care tinde puțin câte puțin să uite de Dumnezeu și de valorile creștine.

Cum putem fi martori?

Pentru a înțelege mai bine cum poate un creștin să fie martor, aș vrea să redau o întâmplare din China:

Era prin 1570 când pr. Matteo Ricci, SJ, și însoțitorul său au ajuns la porțile capitalei Chinei și aveau o scrisoare: «Doi europeni vor să-i aducă un omagiu fiului cerului (împăratului). Ei aduc cadouri prețioase, cărți, hărți și un ceas care anunță singur orele...». Scrisoarea ajunsese de mult la împărat, însă intrigile primului mandarin Ma Tang au făcut ca misionarii să nu pună piciorul în Beijing. După ceva timp, însă, împăratul și-a amintit și a spus: Încă nu am văzut ceasul sunător! Ma Tang s-a înfuriat, dar trebuia să-i facă pe plac, așa că i-a adus pe călători. Darurile lor constau în două tablouri, Isus și Maria, câteva cărți și două ceasuri. Împăratul a început să privească cu multă uimire ceasurile, mai ales pe cel mare. După ce a analizat ceasul, a cerut să vadă tablourile. A rămas înmărmurit văzând chipurile frumoase și zâmbitoare ale lui Isus și al Mariei, de aceea a poruncit ca acestea să fie puse la loc de cinste într-o cupolă frumoasă din grădina sa. Arhitect al cupolei a fost însuși părintele Ricci, care a instalat acolo și marele ceas cu pendul. Împăratul le-a mulțumit, i-a răsplătit și le-a dat drumul. La două zile după, însă, marele pendul s-a oprit. Matematicienii și oameni învățați au deschis și examinat ceasul, dar nu au găsit problema. În regim de urgență părintele Ricci a fost readus din drum. După ce a pus toate la loc, a întors ceasul și l-a repornit, i s-a cerut să rămână la curte. În timp ce explica mecanismul ceasului și alte lucruri cunoscute de el, părintele Ricci îi învăța pe unii dintre ei și Calea Credinței. A fost primul preot care l-a mărturisit pe Cristos în China după două secole de tăcere.

Îndemnul Papei Francisc de anul acesta, Îmi veți fi martori, este o chemare adresată tuturor de a-l mărturisi pe Cristos în orice moment și în orice loc, în mod comunitar-eclezial: "Atunci când cel mai necunoscut predicator, catehet sau păstor, predică evanghelia sau administrează un sacrament, chiar dacă este singur el îndeplinește un act al Bisericii" (EN 60).

A fi misionar nu înseamnă să faci ceva, ci să trăiești misiunea, pentru că vestirea lui Cristos este legată în mod vital de exemplul de viață. Un număr mare de preoți din România s-au răspândit în lumea întreagă pentru a da mărturie despre Cristos în locuri mai apropiate sau mai îndepărtate, în locuri în care porțile sunt deschise sau închise de mult timp. Biserica a avut, are și va avea nevoie de toate calitățile și capacitățile membrilor ei pentru a îndeplini misiunea de evanghelizare. Creștinii care își asumă datoria de a fi misionari, fie că sunt laici sau persoane consacrate, îndeplinesc îndemnul lui Isus Cristos, îndemn amintit în Mesajul Sfântului Părinte pentru Ziua Mondială a Misiunilor de anul acesta: "Îmi veți fi martori" (Fap 1,8).

Ce putem face în Ziua Mondială a Misiunilor?

Să susținem spiritual și material activitatea misionarilor în folosul oamenilor din misiuni.

În acest scop au fost pregătite următoarele materiale:

- Scrisoarea deschisă pentru Ziua Mondială a Misiunilor; (pdf)

- Rugăciunea credincioșilor;

- Misterele de bucurie, de lumină, de durere și de slavă - în formă misionară;

- Adorație euharistică.

Centrul Misionar Diecezan, în numele misionarilor și al săracilor din misiuni, își exprimă recunoștința față de toți binefăcătorii spirituali și materiali care prin contribuția lor au susținut proiectele umanitare din Coasta de Fildeș, Kenya și Panama. Cutia Speranței, Colindul pentru Africa, Cutia pentru Misiuni și donațiile au fost și vor rămâne sursele cele mai importante de ajutor umanitar.

Fie ca Ziua Mondială a Misiunilor să ne aducă mai aproape pe unii de alții și împreună mai aproape de Cristos, cel care le vede și le răsplătește pe toate!

Pr. Florin-Petru Sescu
Centrul Misionar Diecezan - Iași

* * *

"Îmi veți fi martori". Mesajul Sfântului Părinte Francisc pentru Ziua Mondială a Misiunilor 2022


 

lecturi: 803.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat