Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Sărbătoarea Sfântului Luca, sărbătoarea celor care slujesc "în hanurile bunului samaritean"

Sărbătoarea Sfântului Luca, marți, 18 octombrie 2022, a fost prilejul unor Liturghii deosebite la Iași, Bacău și Roman, cu rugăciuni pentru toți lucrătorii sanitari și voluntarii care se îngrijesc de cei aflați în suferință.

*

Iași

Sărbătoarea sfântului Luca, patronul lucrătorilor sanitari, a reunit în jurul altarului din Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" lucrători sanitari din spitalele publice și private din orașul Iași la Sfânta Liturghie de seară, de la ora 18, celebrată de PS Iosif Păuleț alături fiind și alți preoți concelebranți.

Această zi a constituit un bun prilej de a ne exprima mulțumirile și profunda gratitudine pentru responsabilitatea și profesionalismul de care dau dovadă toți cei angajați în asigurarea unei societăți sănătoase, pentru dedicația și munca lor asiduă, pentru zâmbetele și încurajările dăruite bolnavilor.

În cadrul omiliei, părintele Eugen Lucaci, capelan sanitar și paroh la Dancu, a subliniat faptul că medicina nu se face doar cu aparate, nu se face doar cu poziții pe care se ajunge ierarhic, ci se face efectiv în relație cu un om care își pune încrederea în cei din fața lui. Deoarece, așa cum spune și papa în mesajul de anul acesta despre Ziua Bolnavului, "bolnavul este mai important decât boala sa, iar abordarea terapeutică nu poate să facă abstracție de ascultarea pacientului, a istoriei sale, a neliniștilor sale, a fricilor sale. Și atunci când nu mai este posibil să se vindece, este posibil mereu să se îngrijească, este mereu posibil să se mângâie, este mereu posibil să se demonstreze o apropiere care arată interes față de persoană mai întâi decât de patologia sa". În sfârșit, părintele a amintit cât de importantă este partea spirituală în tratarea bolnavului. Un mare scriitor a spus că a intra în lumea medicală echivalează cu intrarea într-un ordin religios, lucru care înseamnă renunțare, dar și obligația de a cere lumină și înțelepciune în tratarea bolnavului, precum și a te îngriji ca acela din fața ta să aibă parte și de asistență religioasă dacă dorește. Predica s-a încheiat cu recitarea ultimei strofe a imnului de la rugăciunea Laudelor din sărbătoarea Sfântului Luca: "Tu ai cunoscut ca medic suferința grea, umană / Te rugăm și-n noi să vindeci orice boală, orice rană. / Slabi suntem și fără forțe, ne susține însă tu, ca / Să putem ajunge-n ceruri, fericite Sfinte Luca.

Preasfințitul Iosif Păuleț i-a felicit pe toți cei angajați în lucrarea de vindecare trupească pentru ca devotamentul profesional să le fie încununat de satisfacție și împliniri, stimă din partea pacienților și susținerea celor apropiați. Să fiți mereu plini de energie, cutezanță, răbdare și tenacitate, să ofere încredere și siguranță, să emane bunătate și speranță, să fie acele mâini milostive care ating carnea suferindă a lui Cristos, iar provocările să le depășească cu fermitate și optimism. Totodată, Excelența Sa le-a transmis că este mereu alături de ei prin rugăciunile ce le înalță lui Dumnezeu și Sfintei Fecioare Maria, tămăduitoarea bolnavilor.

Pr. Mihai Galațanu, capelan sanitar

*

Roman

În ziua comemorării sfântului evanghelist și medic, Luca, patronul lucrătorilor sanitari, Parohia "Isus, Bunul Păstor" din Roman a fost în sărbătoare. Comunitatea "micilor samariteni catolici", personalul sanitar (medici, asistenți, farmaciști și infirmieri), care activează în cadrul Spitalului Municipal de Urgență din Roman, cât și cei din mediul privat, s-a unit în rugăciune la ora 18.00, în cadrul unei celebrări solemne. Prin acest gest ne-am exprimat recunoștința față de cei care dau din timpul lor pentru a-i îngriji pe cei bolnavi cu profesionalism, iubire și devotament, iar lucrătorii sanitari, prin mijlocirea și binecuvântarea Sfântului Luca, au primit un nou mandat de slujire în folosul oamenilor și pentru binele comunității. De asemenea, părintele Leon Budău, custodele fraților capucini din România, ne-a amintit la predică despre importanța slujirii lui Isus în cei bolnavi.

La sfârșitul celebrării am făcut și bilanțul ultimului an de activitate. Cu ajutorul Domnului și a colaboratorilor am reușit să finalizam lucrările de restaurare a capelei care se află în cadrul spitalului, am realizat la Luncani o zi de reculegere în preajma sărbătorii Paștelui. Luna iulie a venit cu o nouă provocare, "teambuilding" realizat la Predeal, aproximativ 1000 de bolnavi vizitați. Avem în lucru un pelerinaj la Sighetu Marmației, precum și un concert caritabil de colinde.

Pr. Albert Babiaș, capelan sanitar

*

Bacău

L-am sărbătorit pe Sfântul Luca, Evanghelistul, pe care îl cunoaștem și recunoaștem ca patronul medicilor. Am celebrat o Sfântă Liturghie în care am dorit să arătăm mai intens că apreciem munca și dăruirea lucrătorilor sanitari, pentru tot ceea ce au făcut și știu să facă nu numai din punct de vedere profesional, ci și din spirit de credință și dragoste frățească. Cadrele medicale au fost implicate în organizarea și buna desfășurare a Sfintei Liturghii. La final, a fost oferită o binecuvântare pentru bolnavi și cadre medicale. După binecuvântarea finală, toți cei care lucrează în spital au fost invitați la subsolul bisericii pentru un moment de comuniune.

Această zi este o fericită ocazie pentru a arăta dragostea noastră pentru cei în suferință, solidaritatea noastră cu ei și, în același timp, este o ocazie să arătăm cât este de prețuită slujirea celor bolnavi din partea rudelor, a medicilor și a personalului sanitar, și cât de valoroasă este rugăciunea și dragostea celor din societate, din familii, din centrele de caritate și îngrijire a bolnavilor, și cât de importantă este rugăciunea pentru ei și rolul benefic și salvific.

Toți privesc la medici cu speranță, ei sunt purtători de speranță pentru omul aflat în suferință. O misiune grea, dar nobilă! De aceea, mulțumesc fiecăruia în parte pentru munca depusă. Domnul să vă răsplătească cu răbdare, înțelepciune și mulțumire sufletească!

Pr. Richardo-Dominic Baciu, capelan sanitar

*

Rugăciunea lucrătorului sanitar

Doamne Isuse, Medic divin, care în viața pământească ai demonstrat o predilecție și o iubire specială pentru cei care suferă și care cred în misterul de vindecare, ajută-ne să ne pregătim ca întotdeauna să ameliorăm suferințele fraților noștri. Conștienți de marea misiune care ne este încredințată, fă ca în îndeplinirea de zi cu zi a serviciului să fim un instrument de milostivire și dragoste. Luminează mintea noastră, ghidează mâinile noastre, fă ca în inimile noastre să avem compasiune și compasiune. Asigură-ne ca în fiecare persoană să știm cum să discernem caracteristicile creației divine.

Fă-ne, Doamne, samariteni buni, gata să acceptăm, să tratăm, să consolăm pe cei pe care îi întâlnim în activitatea noastră. Urmând exemplul sfinților, ajută-ne, să oferim o generoasă contribuție la perfecționarea constantă a structurilor de ocrotire a sănătății.

Binecuvântează munca noastră și acordă-ne întotdeauna darul iubirii, de a servi pe frații noștri bolnavi ca la sfârșitul pelerinajului nostru pământesc să putem contempla întâlnirea cu Tine în glorioasa Împărăție cu bucurie și pace veșnică. Amin.

Oficiul pentru Pastorația Sanitară

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 18 octombrie: Sărbătoarea Sfântului Luca, sărbătoarea celor care slujesc "în hanurile bunului samaritean"

* * *

Înregistrarea transmisiunii în direct a Liturghiei de la Iași:


 

lecturi: 1243.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat