Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Psihologia relației pastorale

La Editura "Sapientia" a apărut recent cartea: Psihologia relației pastorale, scrisă de Stefano Guarinelli și tradusă în limba română de Lidia Costăchescu și pr. Alessandro Lembo. Cartea apare în colecția "Creștinism în contemporaneitate", în formatul 17Ś24 cm, are 240 pagini și poate fi procurată de la Librăria "Sapientia" (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 30 lei.

Mi-am dorit ca această carte a părintelui Stefano Guarinelli să poată fi accesibilă și în spațiul cultural catolic din România, din diferite motive, însă aici aș dori să mă opresc îndeosebi asupra unuia dintre ele.

Consider că prezenta lucrare este una dintre cele mai reușite transpuneri concrete a intuiției fundamentale care a dat naștere - cu cincizeci de ani în urmă - aventurii Institutului de Psihologie de la Universitatea Gregoriană din Roma.

Institutul, care cu siguranță în acești ani, ca orice experiență umană, a evoluat și a dezvoltat noi idei și noi programe, a rămas totuși în permanență fidel și coerent "scânteii" de la care a luat naștere. În "tumultul" care a urmat cel de-al doilea Conciliu din Vatican, pr. Rulla împreună cu pr. Imoda și primii lor colaboratori și-au dat seama că devenea o prioritate în slujirea Bisericii faptul de a permite ca noutatea introdusă să atingă într-un mod faptic și concret și mediile educative catolice, îndeosebi seminariile unde se formau viitori preoți și casele de formare la viața consacrată.

Pentru a realiza acest obiectiv, Rulla și colaboratorii săi au conceptualizat o nouă teorie antropologică. Aceasta, rămânând înrădăcinată în învățământul Sfintei Scripturi cu privire la om, valorizează contribuția pe care științele moderne, și mai ales psihologia, o pot avea în domeniul educațional.

Această abordare antropologică promovează o idee simplă, o convingere pe care, cel puțin la nivel teoretic, astăzi, foarte puțini îndrăznesc s-o pună la îndoială, dar care "în fața dovezii faptelor" mai întâlnește multe piedici și opoziții: orice activitate formativă și educațională, atât în general, cât și în cadrul Bisericii, va fi destinată eșecului sau, cel puțin, nu va avea rezultatul așteptat, dacă nu va armoniza într-un dialog rodnic dimensiunea spirituală cu cea umană a persoanei.

Omul este un duh întrupat. Astfel, orice abordare care devalorizează trupul și viața psihică pe care acesta o presupune ca și cum ar fi doar o piedică în drumul spre sfințenie sau ca și cum mântuirea s-ar "cuceri" dincolo de trup, și nu în el și prin el, este o abordare reductivă și incompletă față de misterul persoanei umane. Exact cum este reductivă orice abordare, astăzi foarte ușor de întâlnit, care analizează ființa omului doar prin prisma existenței sale orizontale și pământești, socotind orice referință la sfera spirituală a persoanei umane ca fiind "o trădare" a noii religii laice moderne, lucru ce impune să considerăm ca adevăr doar ceea ce poate fi demonstrat într-un mod strict științific.

Cartea părintelui Guarinelli nu se pretinde a fi o expunere completă și exhaustivă a paradigmei antropologice a Institutului de Psihologie de la Universitatea Gregoriană la nivelul teoretic al acestei viziuni. Din contră, autorul, luând din bogata sa experiență în domeniul însoțirii spirituale, dorește să analizeze și să prezinte diferite situații cu precădere în sfera relațională, care îi au ca protagoniști în special pe preoți, dar și pe surori, pe cei consacrați și pe cei care îndeplinesc o activitate pastorală în Biserică. Analizând atitudinile, preocupările care fac aceste interacțiuni pastorale mai autentice și mai fidele față de mesajul evanghelic și, deci, mai rodnice, autorul ne introduce într-un mod practic și imediat folositor în inima perspectivei antropologice mai sus amintite.

Ideea centrală care stă la baza diferitelor situații discutate este aceea că orice inițiativă pastorală își pierde din eficacitate dacă nu consideră ca fiind crucial gradul de dezvoltare umană al persoanei căreia îi este adresată. Ignorarea acestui aspect ar fi ca atunci când am căuta cu tot dinadinsul să facem o predică foarte frumoasă... dar nesocotim faptul că lumea care ne ascultă nu cunoaște limba în care vorbim.

Consider că "aspectele" expuse și tratate de autor ar putea fi o provocare pentru toți cei care sunt chemați, în cadrul Bisericii, să slujească evanghelia prin intermediul numeroaselor relații pe care le întrețin în activitatea lor pastorală. Mai mult, consider că expunerea de față poate deveni un prețios instrument pentru toți cei care își îndeplinesc misiunea pastorală în acele sectoare ce privesc sfera interioară și delicată a persoanei umane, precum îndrumarea spirituală, sacramentul Spovezii și colocviul formativ în cadrul pregătirii la viața preoțească și consacrată.

Totodată, am încredere că această carte poate aprinde în mulți cititori dorința de aprofundare tot mai temeinică a chestiunilor tratate și îmi doresc ca, prin harul Domnului, să fie urmată de o altă lucrare care să completeze prezentarea aspectelor teoretice introduse și, mai ales, să ofere alte aplicații practice în sfera educațională și formativă.

Pr. Alessandro Lembo

* * *

Psihologia relației pastorale,
Stefano Guarinelli, Ed. "Sapientia", 2022, ISBN 978-606-578-484-0, 17Ś24, 240 p., 30 lei

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

*

De la Librăria "Sapientia":

  • prin poștă: Librăria "Sapientia", Str. Th. Văscăuțeanu, nr. 6; 700462-Iași
  • prin e-mail: sapientia@itrc.ro
  • prin telefon: 0754.826.814
  • prin website (online): www.editurasapientia.ro sau www.librariasapientia.ro
  • direct din Librăria "Sapientia" din Iași (incinta Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași)
  • sau la librăriile catolice partenere

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 630.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat