Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Barbara Stamm
2002, Gherăești
A trecut la Domnul o binefăcătoare și o prietenă a Diecezei de Iași

Barbara Stamm, binefăcătoare a Diecezei de Iași, personalitate politică și profund caritativă, implicată în realizarea a numeroase proiecte umanitare și sociale de-a lungul a trei decenii, a trecut la Domnul la 5 octombrie 2022. A fost în vizită de nenumărate ori la sediul Episcopiei și în diferite localități, interesată mereu să întreprindă proiecte și să susțină persoanele sărace și defavorizate.

Președintă a Parlamentului Bavariei (Germania) între 2008 și 2018, ministru și om politic timp de decenii, Barbara Stamm (n. 29 octombrie 1944 - d. 5 octombrie 2022) poate fi numită o conștiință socială angajată în favoarea celor săraci. S-a remarcat prin numeroasele inițiative sociale și caritative pe care le-a desfășurat în România pe care a vizitat-o după 1989 până în prezent de peste 100 de ori, putând fi considerată o adevărată prietenă a țării noastre. S-a stins din viață după o lungă suferință purtată cu demnitate, la vârsta de 78 de ani.

Pentru toată munca și implicarea ei în susținerea și finanțarea proiectelor umanitare în diferite centre și instituții din țara noastră, în special în Centrul de Recuperare și Reabilitate a Persoanelor cu Handicap Păstrăveni (NT), Președintele României i-a conferit Ordinul Național "Steaua României" în grad de Ofițer.

Așa cum ea declara, "și-a pierdut inima în România", pe care a iubit-o întărind relațiile politice româno-germane și contribuind în plan social la aderarea România la Uniunea Europeană. Dincolo de acest nivel politic înalt de activitate, Barbara Stamm s-a dovedit a fi un om cu o sensibilitate aparte pentru persoanele sărace și cu dizabilități, interesată să îmbunătățească condițiile lor de viață în țara noastră. În acest sens, a înființat în Bavaria Bayerische Kinderhilfe Rumänien e.V ("Ajutorul bavarez pentru copiii din România"), extinzând posibilitatea donațiilor pentru centrele de copii din România.

A fost de multe ori prezentă în Dieceza de Iași la diferite evenimente și manifestări religioase și culturale, a avut întâlniri numeroase cu PS Petru Gherghel la sediul Episcopiei din Iași și în alte locuri sau instituții diecezane. A sprijinit financiar Grădinița "Sfânta Familie" din Gherăești, Spitalul din Barticești, Casa de copii "Sfânta Maria" din Barați. A fost un om care susținut relațiile ecumenice dintre Biserica Ortodoxă și Biserica Romano-Catolică din România.

A vizitat ultima oară Dieceza de Iași în iarna anului 2019, când sănătatea ei era șubredă. Obișnuia să vină împreună cu o delegație la serbarea de Crăciun pe care o pregăteau copiii cu dizabilități de la Păstrăveni.

Personalitatea Barbarei Stamm se evidenția prin spiritul solidar și caritabil care anima activitățile ei din România, prin capacitatea de dialog marcat de umanitate și căldură sufletească și printr-un neobosit angajament social. Se poate spune că în întreaga ei activitate, ea a implementat doctrina socială a Bisericii, excelând în exercitarea iubirii de aproapele în plan politic și caritabil.

În numele Diecezei de Iași, PS Iosif Păuleț, alături de PS Petru Sescu, exprimă condoleanțe la trecerea în veșnicie a Barbarei Stamm, împreună cu gândul de rugăciune ca bunul Dumnezeu să o răsplătească pentru tot binele făcut în această viață.

Requiescat in pace! Amen.

Pr. Cristian Diac

*

Redăm mai jos mesajul PS Petru Gherghel

Herzliches Beileid

Voller Überraschung und mit tiefem Schmerz in der Seele habe ich die traurige Nachricht vom Ableben der viel geschätzten Frau Ministerin Barbara Stamm erhalten. Wir erinnern uns an alle karitativen und sozialen Wohltaten, die Frau Stamm zugunsten des Zentrums von Pastraveni, des Kinderkindergartens von Gheraesti, der Waisenkinder von Barati, des Katholischen Krankenhauses Barticesti mit Liebe und Begeisterung durchgeführt.

Wir vergessen nicht ihre sehr ökumenische Einstellung und all die wichtige Unterstützung auch für die orthodoxen Christen.

In meinem Namen und im Namen der Diözese Iasi sende ich der Familie Stamm sowie den Mitgliedern der Bayerischen Kinderhilfe Rumänien mein aufrichtiges Beileid. Wir beten für die Ruhe ihrer edlen und großzügigen Seele. Der liebe Gott schenke ihr friedvolles ewiges Leben.

Bischof emeritus Petru Gherghel

Mesaj de condoleanțe

"Cu surprindere și profundă durere în suflet, am primit vestea morții mult apreciatei doamne ministru Barbara Stamm. Ne amintim de toate binefacerile caritative și sociale pe care doamna Barbara Stamm cu iubire și entuziasm le-a realizat în favoarea Centrului de la Păstrăveni, a Grădiniței de la Gherăești, a Casei de copii de la Barați, a Spitalului de la Barticești.

Nu uităm nici atitudinea foarte ecumenică și sprijinul pe care l-a acordat creștinilor ortodocși.

În numele meu și în numele întregii Dieceze de Iași exprim sincere condoleanțe familiei Stamm, precum și membrilor Asociației "Ajutorul bavarez pentru copiii din România". Ne rugăm pentru odihna sufletului ei nobil și generos. Bunul Dumnezeu să-i dăruiască viața veșnică!"

Petru Gherghel, episcop emerit

* * *

Din arhiva ercis.ro:

13 octombrie 2002: Inaugurarea grădiniței de la Gherăești

Album foto: 13 octombrie: Inaugurarea grădiniței de la Gherăești


 

lecturi: 3003.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat