Papa Francisc: A redescoperi Conciliul al II-lea din Vatican pentru a înfrunta împreună viitorul
Papa semnează prefața la cartea "Ioan al XXIII-lea. Conciliul al II-lea din Vatican un conciliu pentru lume" de Ettore Malnati și Marco Roncalli, editată de Bolis Edizioni, cu ocazia celei de-a 60-a aniversări a deschiderii adunării. V-o propunem în versiune integrală.
Conciliul Ecumenic al II-lea din Vatican, voit cu putere de Sfântul Ioan al XXIII-lea și dus la împlinire de Sfântul Paul al VI-lea, a fost un eveniment de har pentru Biserică și pentru lume. Un eveniment ale cărui roade nu s-au epuizat.
Da, putem afirma că ultimul Conciliul ecumenic încă n-a fost în întregime înțeles, trăit și aplicat. Suntem pe cale, și o etapă fundamentală a acestui drum este aceea pe care o trăim cu Sinodul și care ne cere să ieșim din logica lui "mereu s-a făcut așa", din aplicarea obișnuitelor sisteme vechi, din reducționismul care ajunge să vrea să încadreze mereu totul în ceea ce este deja știut și practicat.
O carte ca aceasta, care ne ajută să redescoperim inspirația Conciliului și cum pas după pas acest eveniment a transformat viața Bisericii este ocazia pentru a înfrunta mai bine parcursul sinodal, care este făcut înainte de toate din ascultare, din implicare, din capacitate de a face spațiu suflului Duhului, lăsându-i lui posibilitatea de a ne conduce.
De la Conciliul Ecumenic al II-lea din Vatican am primit mult. Am aprofundat, de exemplu, importanța poporului lui Dumnezeu, categorie centrală în textele conciliare, amintită de 184 de ori, care ne ajută să înțelegem faptul că Biserica nu este o elită de preoți și consacrați și că fiecare botezat este un subiect activ de evanghelizare.
Nu s-ar înțelege Conciliul și nici actualul parcurs sinodal, dacă nu s-ar pune evanghelizarea în centrul a toate. Suntem martori păcătoși ai Celui Înviat și vestim lumii - nu pentru meritele noastre nici pentru capacitățile noastre - pe Cel care a înfrânt moartea, pe Cel care ne-a mântuit și continuă să ne mântuiască ridicându-ne cu milostivire infinită. Marea adunare ecumenică a fost inspirată de exigența de a mărturisi și a vesti cu noi cuvinte evenimentul morții și învierii lui Isus și prezența sa între noi. Exista o lume care se îndepărta de creștinism și manifesta, mai mult decât aversiune, indiferență. Conciliul se naște din acest stimulent, din această întrebare: cum să se vorbească despre Isus bărbaților și femeilor de astăzi?
De atunci am parcurs o lungă bucată de drum, care n-a fost lipsită de dificultăți și de dezamăgiri. Și astăzi riscăm să cădem în tentația descurajării și a pesimismului, când ne îndreptăm privirea spre relele care chinuiesc lumea în loc să privim la lume cu ochii lui Isus, și anume considerând-o un câmp de grâu, unde să se semănăm cu răbdare și cu speranță. A reparcurge istoria Conciliului și mai ales a trăi prezentul Sinodului cu inima deschisă și liberă, pentru a reverbera în cei pe care-i întâlnim duioșia lui Dumnezeu și apropierea sa de toți, este modul cu care învățăm să nu ne descurajăm și să abandonăm orice tentație de a ne încrede în noi înșine, în bravura noastră și în strategiile noastre, pentru a lăsa spațiu lui.
(După Vatican News, 30 septembrie 2022)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
lecturi: 357.