Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Pr. Dumitru Matei. Erou și martir al credinței

La Editura "Sapientia" a apărut recent cartea: Pr. Dumitru Matei. Erou și martir al credinței, scrisă de dr. Dănuț Doboș. Cartea apare în colecția "Istoria Bisericii", în formatul 14Ś20 cm, are 308 pagini și poate fi procurată de la Librăria "Sapientia" (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 25 lei.

Ținând în mână această lucrare, rod al cercetărilor efectuate de domnul dr. Dănuț Doboș, trebuie să fim conștienți de importanța subiectului în studiu și de marele pas făcut în vederea constatării martiriului părintelui Dumitru Matei și a ridicării acestuia la cinstea altarelor. Chiar dacă peste dosarele păstrate în Arhivele Securității române praful s-a așezat în strat gros, iar indolența forurilor politice abilitate de a anula condamnările nedrepte din perioada comunistă se menține încă, este datoria Bisericii de a sufla peste jarul care mocnește și a aprinde memoria istorică a mărturisitorilor credinței și a martirilor ei. Nu putem lăsa ca indiferența să ia locul curajului asumării unui asemenea demers istoric și spiritual, cu toate jertfele și riscurile abordării unui subiect atât de sensibil și istovitor, care are menirea de a oferi generației de astăzi un model de preot ce și-a oferit toată disponibilitatea slujirii semenilor aflați în dificultate, atât în parohiile unde a activat, cât și pe câmpul de luptă, în spitale, în cantine sociale, în case filate de securiști... și chiar în închisoare.

Pe baza investigațiilor arhivistice și a mărturiilor adunate până la acea dată, în ziua de joi, 16 decembrie 2021, cardinalul Marcello Semeraro, prefect al Dicasterului pentru Cauzele Sfinților, a autorizat inițierea unei cercetări minuțioase cu privire la "viața, martiriul, faima martiriului și a puterii de mijlocire ale Slujitorului lui Dumnezeu Dumitru Matei, preot diecezan despre care se afirmă că a fost ucis in odium fidei".

Încă de la începutul constituirii, la 16 iulie 1999, a Departamentului de Cercetare Istorică din cadrul Episcopiei Romano-Catolice de Iași, o tematică asupra căreia am zăbovit mult timp a fost întocmirea unor "fișe biografice" ale episcopilor, preoților, persoanelor consacrate și laicilor ce au suportat persecuții în perioada regimului "popular" și socialist, activitate care a necesitat din partea noastră o lărgire a orizontului de cercetare. Din pleiada atâtor mărturisitori ai credinței în temnițele comuniste, cu ajutorul domnului Dănuț Doboș, au fost descoperite dosarele "Dumitru Matei", care ne-au captivat și ne-au impulsionat să organizăm celebrări liturgice la Sărata - Bacău, localitatea unde s-a născut și a copilărit, precum și la Iași, parohia unde a activat în anii 1939-1948. Pentru a aduna cât mai multe informații, am apelat la unele persoane care l-au cunoscut și ne-au oferit mărturii deosebite. Am adunat aceste date și multe alte informații culese din arhive, le-am editat și publicat în al doilea număr al revistei Buletin istoric, dar am redactat și alte articole care au fost publicate, în alte numere, în revista Lumina Creștinului.

Așa cum se prezintă în această lucrare, preocupat de a face cât mai multă lumină în cazul "Matei", ca, de altfel, în toate acțiunile în care au fost implicați preoții catolici care au activat pe teritoriul Diecezei de Iași, Preasfințitul Petru Gherghel a căutat persoane ce puteau avea acces în Arhivele Securității și reușeau să afle informații despre urmărirea, persecuția, procesele și condamnarea acestora. Cel care a fost ales să fie pionier în această muncă titanică a fost domnul Dănuț Doboș, care lucra la Arhivele Statului din Iași. Cum a mărturisit de mai multe ori, "în octombrie 1996, cu binecuvântarea episcopului de Iași, Petru Gherghel, am inițiat demersurile unei ample cercetări arhivistice și documentare cu privire la episcopul Anton Durcovici și preotul Dumitru Matei".

Mulțumindu-i domnului Dănuț Doboș pentru munca asiduă depusă timp de aproape trei decenii în slujba acestui subiect de cercetare, sperăm ca lucrarea de față să constituie o cărămidă solidă la marele monument pe care trebuie să-l ridicăm în cinstea părintelui erou și martir Dumitru Matei, ajungând până la înscrierea acestuia în rândul sfinților Bisericii Catolice.

Pr. Alois Moraru
vice-postulator al Cauzei diecezane "Dumitru Matei"

* * *

Pr. Dumitru Matei. Erou și martir al credinței
Dănuț Doboș, Ed. "Sapientia", Iași, 2022, ISBN 978-606-578-487-1, 14Ś20 cm, 308 p., 25 lei

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurate prin comandă (cu plata taxelor aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

*

De la Librăria "Sapientia":

  • prin poștă: Librăria "Sapientia", Str. Th. Văscăuțeanu, nr. 6; 700462-Iași
  • prin e-mail: sapientia@itrc.ro
  • prin telefon: 0754.826.814
  • prin website (online): www.editurasapientia.ro sau www.librariasapientia.ro
  • direct din Librăria "Sapientia" din Iași (incinta Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași)
  • sau la librăriile catolice partenere

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 751.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat