Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Mărturia cardinalului Vincent Gerard Nichols, președinte al Conferinței Episcopale Catolice din Anglia și Țara Galilor

Cu busola credinței

de Chris Wells

Regina Elisabeta a II-a "va rămâne mereu o lumină strălucitoare în istoria noastră. Fie ca acum să se odihnească în pace". Sunt cuvintele mesajului cu care cardinalul Vincent Gerard Nichols, președinte al Conferinței Episcopale Catolice din Anglia și Țara Galilor, a voit să aducă omagiu ieri [8 septembrie] suveranei imediat după știrea morții. În mesaj cardinalul exprimă admirație față de slujirea pe care regina a desfășurat-o fără să ascundă vreodată referința la valorile creștine care o inspirau. Un aspect pe care cardinalul Nichols îl subliniază de mai multe ori și în interviul dat la mass-media vaticane.

Pot să vă întreb care a fost reacția dumneavoastră personală când ați aflat despre decesul reginei?

Cred că, asemenea multor alte persoane, la început am rămas un pic șocat pentru că marți a desfășurat funcțiunile sale publice și în schimb joi s-a stins. Apoi, după surpriza și șocul inițial, toți au simțit un crescând sentiment de pierdere, de doliu și de tristețe. Consider că aceasta este, fără nicio îndoială, atmosfera prevalentă în țară în această dimineață.

Este încă devreme, dar ați putea să ne spuneți vreun cuvânt despre moștenirea reginei răposate ca lideră creștină?

Lucrul însemnat, aici, în această dimineață, este că sosesc mesaje din toată lumea. Papa Francisc a trimis un mesaj foarte elegant noului nostru rege și vin mesaje și de la frații episcopi din toată lumea, de la liderii internaționali. Unele sunt mesaje personale ale tinerilor care spun că se simt ca și cum ar fi pierdut o bunică.

Nu sunt puțini cei care fac referință la faptul că însăși regina a spus că credința creștină era stânca și forța vieții sale.

Unul din lucrurile pe care vreau să continui să-l repet este că dacă apreciem mult calitățile aduse de regină, calități de înțelepciune, stabilitate, deschidere, afabilitate imensă, trebuie să amintim și care este izvorul și inspirația lor. Și îmi doresc ca odată cu trecerea zilelor, în timp ce vom reflecta cu profunzime mai mare, va reieși cu claritate tot mai mare importanța credinței creștine care a plăsmuit fiecare zi a ei.

Dumneavoastră, în mod deosebit, sunteți cardinalul arhiepiscop de Westminster. Ne puteți spune ceva în plus despre importanța reginei răposate pentru supușii catolici ai dumneavoastră și pentru Biserică, în Anglia, dar și în tot Regatul Unit și în celelalte țări, ca și în întreaga lume?

Consider că lucrul cel mai clar de spus este că domnia sa a văzut atâtea schimbări în istorie. Când eram tânăr, nouă, catolicilor, ne era interzis mai mult sau mai puțin să ne rugăm cu anglicanii. Acest lucru s-a schimbat complet și asta s-a reflectat în viața reginei, care a făcut o vizită formală în catedrala din Westminster și s-a rugat cu noi exact așa cum noi, acum, ne vom ruga desigur cu alți creștini. Cred că este probabil o lecție înțeleasă pe larg, dar cardinalul Hume a fost primul cardinal al Diecezei de Westminster care a primit o scrisoare de la Buckingham Palace care recunoștea titlul său ecleziastic, care îl recunoștea ca arhiepiscop de Westminster. În afară de asta, în acești ultimi douăzeci de ani, sau pe acolo, pentru prima dată în dreptul civil din această țară avem recunoașterea rolului episcopului catolic în administrarea treburilor din dieceza sa. Așadar, în acest sens, fie la nivel comun, fie la cel structural, al instituțiilor, a trăit și a condus schimbări relevante.

Ce vedeți pentru viitor, atât pentru cel al țării fie pentru cel al celorlalte părți ale Commonwealth și pentru Biserica din Regatul Unit în zilele, în lunile și în anii care vor veni?

Cred că la acest punct toți pot într-adevăr să înțeleagă mai bine importanța stabilității și a deschiderii pe care ea a reprezentat-o. Și spun asta pentru că schimbările nu se vor termina. Dar într-un anumit sens ceea ce contează este cum reacționăm la schimbare. Probabil acesta este lucrul cel mai important. Și consider că prințul Charles - acum regele Charles - a moștenit asta de la mama sa. Știu că va fi hotărât să continue să dea o mărturie puternică despre importanța credinței creștine și consider că va avea un mod al său de a continua această tradiție a mamei sale, de a aparține în manieră fermă și clară la credința creștină într-un mod care să oglindească, după părerea mea, reînnoirea pe care o căutăm în relațiile noastre și în slujirea noastră adusă societății.

O ultimă întrebare, eminență. Dumneavoastră sunteți arhiepiscop de Westminster de zece ani. Aveți vreo amintire personală despre maiestatea sa pe care ați vrea să ne-o povestiți?

Amintirea mea cea mai dragă va fi probabil faptul că am fost așezat lângă ea în timpul unei cine private cu un grup de circa treizeci de persoane. Dar eu eram cel așezat aproape de maiestatea sa, regina, în castelul din Windsor. Și n-a fost la mult timp după acea ultimă călătorie a sa în Australia. Conversația noastră a fost foarte specială. În parte am vorbit despre o călătorie, în parte despre cum era Australia - în acea vreme trăia acolo fratele meu - și în parte despre importanța credinței sale. A fost o ocazie frumoasă pe care n-o voi uita niciodată.

(După L'Osservatore Romano, 9 septembrie 2022)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 278.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat