Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Anul pastoral 2022-2023 în Dieceza de Iași se va deschide pe 25 septembrie

Prin Liturghia care va fi celebrată duminică, 25 septembrie 2022, la ora 11.00, în Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină", va fi inaugurat anul pastoral 2022-2023 în Dieceza de Iași, cu tema "Uniți în Duhul Sfânt". Acesta face parte din planul pastoral la nivel diecezan pe durata a trei ani, 2022-2025, cu tema "Uniți în familia lui Dumnezeu, trăim bucuria evangheliei!". Motoul va fi "Toți erau împreună în același loc și au fost umpluți de Duhul Sfânt" (cf. Fap 2). Imaginea-simbol va fi mozaicul coborârii Duhului Sfânt asupra apostolilor uniți în rugăciune împreună cu Sfânta Fecioară Maria, care se regăsește în catedrala nouă din Iași. Redăm integral textul scrisorii circulare a episcopului de Iași.

Biserica este, prin însăși natura sa, o comunitate într-o stare permanentă de misiune. Pentru a rămâne fidelă misiunii sale, ea este chemată la o reînnoire continuă din fidelitate față de Isus Cristos (cf. EG 25-26). Și Biserica noastră locală dorește să își asume cu tot mai multă responsabilitate misiunea de evanghelizare prin toate acțiunile sale de predicare a cuvântului lui Dumnezeu, de celebrare a tainelor mântuirii și de slujire a celor mai nevoiași. Pentru a concentra mai bine eforturile pastorale depuse de toți membrii Bisericii noastre, pe data de 25 septembrie, vom începe un parcurs pastoral la nivel diecezan pe durata a trei ani: 2022-2025.

Acest itinerar va avea drept ghid un plan pastoral, care se va concentra pe următoarea temă: "Uniți în familia lui Dumnezeu, trăim bucuria evangheliei!". Motoul ce ne va inspira provine din relatarea evenimentului Rusaliilor din cartea Faptele Apostolilor: "Toți erau împreună în același loc și au fost umpluți de Duhul Sfânt" (cf. Fap 2). Imaginea-simbol a acestui parcurs este mozaicul coborârii Duhului Sfânt asupra apostolilor uniți în rugăciune împreună cu Sfânta Fecioară Maria, care se regăsește în catedrala nouă din Iași dedicată Sfintei Fecioare Maria, Regină.

Prioritatea esențială a planului pastoral este creșterea comuniunii în Biserică prin acțiuni concrete de apropiere între toți membrii, care să conducă spre un stil de viață înrădăcinat în evanghelie și spre o mărturie tot mai credibilă în societate.

Cu certitudinea că Duhul Sfânt vorbește fiecărui membru al poporului lui Dumnezeu, voim ca acest parcurs să fie unul comunitar, ascultând "ceea ce Duhul spune Bisericilor" (Ap 2,7) și răspunzând la întrebarea adresată Sfântului Petru la Ierusalim, imediat după discursul său în ziua de Rusalii: "Ce să facem, fraților?" (Fap 2,37).

Tematica planului pastoral concentrează în enunțul ei anumite cuvinte și expresii-cheie, care s-au dovedit a fi prioritare în răspunsurile credincioșilor, ale persoanelor consacrate și ale preoților din dieceza noastră care au participat la sondajul realizat de Secțiunea Pastorație: "Glasul tău în Biserică". Pe lângă acestea, au fost foarte importante ideile și inițiativele prezentate în cadrul Consiliului Prezbiteral și al Consiliului Pastoral Diecezan. Tocmai din acest motiv, dorim ca trăirea momentelor de aprofundare a acestei tematici pastorale din următorii trei ani să nu excludă pe nimeni.

Conciliul Vatican al II-lea a revigorat convingerea că toți cei botezați, atât slujitorii sacri, cât și laicii, sunt chemați să fie participanți activi la misiunea mântuitoare a Bisericii (cf. LG, 32-33). Avem așadar atâtea motivații care ne determină pe toți la o atitudine incluzivă, adică să trăim iubirea pe care Duhul Sfânt nu încetează să o insufle în Biserică invitându-ne pe toți la participare și coresponsabilitate, făcându-ne capabili să apreciem varietatea bogată prezentă în sânul ei și să îmbrățișăm pe toți cei pe care adesea îi uităm sau îi ignorăm.

Așa cum am precizat deja, vom porni la acest drum duminică, 25 septembrie, când va începe și noul an pastoral 2022-2023. Este adevărat că anul liturgic este structura principală a timpului Bisericii, în care aceasta celebrează întregul mister al lui Cristos, de la întrupare până la întoarcerea sa glorioasă. Cu toate acestea, se impune ca începutul anului pastoral să fie anticipat în luna septembrie, astfel încât inițiativele pastorale să țină cont de ritmul comunităților parohiale și de dinamica societății (de exemplu, deschiderea anului școlar, reluarea activităților după perioada estivală etc.).

Primul an din acest plan pastoral se inspiră din tema generală și se va concentra pe darul unității realizate de Duhul Sfânt între membrii Bisericii. De aceea, tema anului pastoral 2022-2023 va fi: "Uniți în Duhul Sfânt". Pe parcursul acestui an vom avea ocazia să redescoperim identitatea și misiunea Duhului Sfânt în viața Bisericii, mai ales în plăsmuirea unității sale. Vom deveni și mai receptivi la lucrarea Duhului Sfânt în istoria concretă a Bisericii noastre și vom discerne împreună care sunt acțiunile potrivite pentru a reînnoi viața de credință a comunităților noastre.

Va fi așadar un an dedicat ascultării glasului Duhului Sfânt și discernământului comunitar, pentru a identifica activitățile parohiale și diecezane potrivite cu tematica generală a drumului pastoral din anii 2022-2025. Cu puțin timp înainte de începutul noului an pastoral, va fi prezentată și scrisoarea pastorală ce va aprofunda tematica, prioritățile și direcțiile de acțiune pe care dorim să ni le însușim. De asemenea, pe parcursul drumului vor fi redactate și oferite materiale care vor susține pregătirea spirituală și catehetică a comunităților diecezei noastre.

Îi invităm pe părinții parohi și pe toți responsabilii instituțiilor Bisericii noastre locale să marcheze începutul drumului pastoral 2022-2025 și al noului an pastoral pe data de 25 septembrie prin menționarea acestui eveniment la celebrarea Sfintelor Liturghii și prin afișarea imaginii-simbol a Rusaliilor într-un loc vizibil din biserici și instituții.

Ne exprimăm încrederea că acest plan pastoral trienal ne va ajuta pe toți "să mergem împreună", așa cum ne-a invitat Sfântul Părinte Papa Francisc, încercând să dezvoltăm tot mai mult sensul apartenenței noastre la marea familie a lui Dumnezeu, comuniunea și unitatea dintre noi, precum și responsabilitatea care ne revine fiecăruia de a participa la binele Bisericii.

Sfânta Fecioară Maria, Maica Bisericii și Maica unității, să ne susțină cu iubirea sa maternă și duioasă, mijlocind pentru noi la Fiul ei harurile de care avem nevoie.

Iași, 29 august 2022

În comuniune de rugăciune,

† Iosif Păuleț
episcop de Iași


 

lecturi: 2753.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat