Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Un creștin devenit papă care ne cheamă la esența evangheliei

de Andrea Tornielli

La 8 februarie 1970, în prima sa omilie ca patriarh de Veneția în Bazilica "Sfântul Marcu", Albino Luciani a repetat cuvintele pe care cu unsprezece ani înainte le spusese credincioșilor din Vittorio Veneto abia devenit episcopul lor: "Dumnezeu, anumite lucruri mari îi place uneori să le scrie nu pe bronz sau pe marmură, ci chiar pe praf, pentru ca dacă scrierea rămâne, nedeformată sau risipită de vânt, să fie clar că meritul este în întregime și numai al lui Dumnezeu. Eu sunt praful: funcția de patriarh și dieceza de Veneția sunt marile lucruri unite cu praful; dacă un pic de bine va rezulta din această unire, este clar că totul va fi merit al milostivirii Domnului". În aceste cuvinte, "eu sunt praful", este marele secret al vieții creștine pe care Albino Luciani a mărturisit-o de-a lungul întregii sale existențe.

Sfințenia lui Ioan Paul I - un creștin devenit papă la 26 august 1978 care astăzi, după 44 de ani, devine papă - este istoria simplă a unui om care la fiecare pas al vieții sale s-a încrezută în Dumnezeu și s-a încredințat lui. Și această încredințare a avut loc în conștiința propriei micimi. "Fără mine nimic nu puteți face", a spus Isus prietenilor săi. "Mergi în urma mea, Satană!", i-a poruncit Nazarineanul lui Petru, după ce acesta i-a reproșat pentru că a prevestit pătimirea și moartea sa. Sunt două indicații prețioase, pe care Albino le-a urmat de-a lungul întregii sale existențe. Harul de a se recunoaște păcătoși, nevoiași de toate; harul de a nu se baza pe propriile forțe, pe propria bravură, pe propriile strategii ci pe ajutorul și prezența Altuia, au permis preotului, episcopului și papei să mărturisească fața unei Biserici senine și încrezătoare. O Biserică trăiește evanghelia în cotidianitate și nu are nevoie de focuri de artificii pentru a arăta că există. O Biserică aptă să ducă proximitate, mângâiere și speranță tuturor, începând de la cei mai mici, de la cei mai săraci, de la cei excluși și de la cei neprezentabili.

"Din măsura umilinței se cunoaște progresul nostru spiritual", spunea Sfântul Francisc de Sales, sfântul preferat al lui Luciani. Pentru el, om de mare cultură și pregătire capabil să vorbească în mod simplu și colocvial făcându-se înțeles de toți, a fost chiar așa. Recunoașterea altarelor pentru acest fiu al Bisericii din Veneto străin de orice protagonism, care n-a râvnit niciodată la locuri importante și care înainte de a fi ales aproape în unanimitate în conclav medita să plece ca misionar în Africa odată ce ajungea la vârsta canonică a demisiei de la Veneția, este un semn de speranță pentru toți. Pentru că, așa cum a reafirmat vice-postulatoarea cauzei de canonizare, Stefania Falasca, nu papa este beatificat nici pontificatul său, ci un creștin care a aderat cu toată ființa sa la evanghelie recunoscându-se "praf". Un creștin care, rugându-se în fiecare zi: "Doamne, ia-mă așa cum sunt și fă-mă să devin așa cum dorești", a devenit instrumentul prin care Dumnezeul milostivirii a scris pagini foarte frumoase și astăzi mai actuale ca oricând, pentru Biserică și pentru lume.

(După L'Osservatore Romano, 3 septembrie 2022)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 600.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat