Sfântul de Clairvaux a slujit Biserica în mijlocul ereziilor și diviziunilor
Un exemplu pentru zilele noastre
de cardinal Orani João Tempesta
arhiepiscop de São Sebastião do Rio de Janeiro
Trăim într-o epocă plină de contradicții. În timp ce se asistă la o căutare neînfrânată a puterii în multe sectoare ale societății, lumea trebuie să înfrunte o gravă problemă reprezentată de lipsa de adevărați lideri. Un lider se remarcă prin exemplul capabil să atragă consensuri, prin spiritul de slujire care pune binele comunității înaintea intereselor individuale, prin deschiderea la dialogul care duce la consens. Putem să găsim aceste caracteristici în Sfântul Bernard de Clairvaux și să subliniem și alte calități pe care le recunoaștem în acest personaj ilustru din Evul Mediu care a marcat viața mea de călugăr tânăr. El a știut să slujească Biserica așa ca nimeni altul, în mijlocul ereziilor și diviziunilor. De aceea, a revizita comemorarea sa este o experiență care ne îmbogățește pentru că are multe să ne învețe. Despre el s-au scris nenumărate biografii, dar aici mă limitez să evidențiez câteva puncte esențiale ale personalității și misiunii sale, care pot să răspundă la lipsurile din lumea de astăzi. Unul din ele este entuziasmul său pentru ideal: este suficient să amintesc numărul de candidați pe care i-a luat cu sine când a intrat în mănăstire, sau discursul său adresat tinerilor universitari din Paris.
Sfântul Bernard a fost un om al timpului său, care a știut să integreze diferitele aspecte și ambiente din propria viață, de la relațiile familiale la cele monastice, inclusiv preocuparea pentru problemele multe și grave ale Sfântului Scaun și ale Bisericii de atunci, fie pentru a combate ereziile fie pentru a sfida implicarea excesivă cu lumea seculară. În toate situațiile a făcut să prevaleze ceea ce era bun în ele, păstrând originalitatea gândirii sale și a intimității sale cu Dumnezeu care îl făceau capabil să promoveze schimbări, atunci când era necesar. Grație analizei sale perspicace a realității, a devenit și consilier al principilor și episcopilor contemporani ai săi. Iată un alt semn foarte important: fiind un om al timpului său, a slujit Biserica printr-o ardoare reînnoită în toate sectoarele. În felul acesta îl definim în Ordin: "A simți cu Biserica"; asta a marcat viața mea pentru totdeauna.
Viața familială a lui Bernard a fost plină de contraste. Părinții săi aveau la inimă idealurile cavaleriei medievale, predominante în acea epocă, dar de la apropierea de mamă a primit și gustul pentru studiu și meditație. Acesta a fost începutul vocației sale la viața monastică. După moartea iubitei mame, a îndreptat afectul său spre Fecioara Maria, despre care a scris poeme foarte frumoase. Devoțiunea față de Maria a fost un alt semn distinctiv. În fața atâtor situații, îmi place să amintesc atitudinea sa în furtunile vieții: "Privește steaua, invoc-o pe Maria!".
Modul în care Sfântul Bernard a purificat Biserica din timpul său are multe de-a face cu personalitatea sa atrăgătoare și cu incredibila sa putere de convingere. După ce a îmbrățișat viața monastică, s-a inserat în noua mănăstire fondată de Robert de Molesme, Alberic și Ștefan Harding, numită Citêaux (Cistercium), unde a fost primit împreună cu diferite rude și prieteni care după aceea l-au urmat în fondarea mănăstirii de la Clairvaux. A fost cel mai mare responsabil a răspândirii Ordinului cistercian. A ales o mănăstire săracă și a știut să trăiască și să răspândească marile idealuri monastice așa ca nimeni altul. Este suficient a vedea realizarea sa la Clairvaux. Oameni mari cu idealuri mari îi contagiază pe mulți. Discursul despre Cântarea cântărilor arată toată pasiunea sa pentru viața în Cristos în ascunderea monastică.
Marea căutare a Sfântului Bernard a fost aceea de a-l iubi și a-l sluji pe Domnul. Astfel tăcerea și contemplația, care îl duceau la o comuniune intimă de iubire cu el, se integrau perfect cu activitatea apostolică, ba chiar fecundând-o. Vorbind despre marele sfânt, Benedict al XVI-lea afirmă: "Exemplul său și învățăturile sale se revelează foarte utile și în acest timp al nostru [...]. Să ne ajute să concretizăm asta în existența noastră sfântul Bernard, care a știut să armonizeze aspirația călugărului la singurătatea și la liniștea schitului cu urgența misiunilor importante și complexe în slujba Bisericii" (Angelus, 20 august 2006). Iată secretul: viața mistică, viața de rugăciune a fost motorul activității sale. Știa să unească activitatea intensă și rugăciunea cu pocăința. Văd în el un mare exemplu pentru noi astăzi.
(După L'Osservatore Romano, 19 august 2022)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
lecturi: 455.