Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

A trecut la cele veșnice sr. Tereza Dorcu

În seara zilei de 13 august 2022 a trecut la cele veșnice sr. Tereza Dorcu, cunoscută în viața Bisericii locale ca prima superioară în cadrul Institutului Secular "Sfânta Tereza a Pruncului Isus".

S-a născut la Butea la data de 18 aprilie 1940, fiind al optulea copil din zece al familiei Mihai și Ana Dorcu. A fost botezată trei zile mai târziu de către pr. Gheorghe Petz.

A urmat școala de surori medicale la Iași, absolvind-o în anul 1966. Între anii 1967 și 1978 a activat la dispensarul medical din Hălăucești și la Sanatoriul de la Mircești. În anul 1978, odată cu deschiderea Spitalului de Recuperare din Iași, a reușit să obțină un post de asistentă medicală la Blocul operator.

Deși a fost deseori mustrată de către securiștii spitalului, ea mereu avea grijă de bolnavii catolici. Mai concret, pregătea totdeauna o cămăruță pentru preotul care venea ca să-i poată spovedi pe cei care doreau. Toți preoții din Iași au beneficiat de rolul ei misionar. În anul 1990 a reușit să împlinească un mare act de caritate, luând sub oblăduirea ei un copil de la orfelinatul din Bucium, căruia nu i se acordau prea mari șanse de supraviețuire și l-a îngrijit ca o adevărată mamă.

Pentru a înțelege implicarea Terezei Dorcu în viața Bisericii citez dintr-o mărturie a Preasfințitului Petru Gherghel: "După 1990 aveau să apară o mulțime de noi forme de viață religioasă și spirituală. Cred că și Tereza a început să spere din nou la o formulă viabilă. La un moment dat, prin părintele Abelardo Lobato de la Lugano, a venit la Iași Maria-Tereza Candian cu o idee foarte interesantă: o inițiativă laică, cu persoane consacrate în lume, cu o regulă precisă, cu un episcop (Venerabilul Aurelio Bacciarini, episcop de Lugano) care a stabilit normele de coordonare a acestor persoane, adică «Compania Sfintei Tereza a Pruncului Isus» (Terezinele). Am văzut-o foarte încântată pe Tereza de această operă a Mariei-Tereza Candian și a fost prima dintre cele care, practic, au luat contact cu superioara venită de la Lugano. A studiat, s-a gândit și în cele din urmă a rămas cu ele, mulțumită de modul de viață propus, ca persoane laice consacrate: cu voturi, cu trăire de zi cu zi, cu norme precise pentru a-și putea împlini misiunea, dar tot în lume, printre oameni, tot cu asemenea inițiative de a face bine. Eu cred că aici și-a găsit mulțumirea sufletească."

Primul angajament l-a depus în anul 2001 la Sinaia, iar voturile în 2003 la Iași în fața directoarei Marina Anzini și a pr. Abelardo Lobato din Lugano, Elveția. Chiar și după pensionare a animat și a susținut spiritul carismei acestui Institut.

Spirit de rugăciune și de caritate, a avut mereu ușa deschisă pentru oricine cerea găzduire. Așa se face că pentru zeci de tinere eleve sau studente a fost casa Tereza va rămâne ca o gazdă primitoare.

În seara zilei de 11 august 2022 a suferit un anevrism sever și doar după trei zile, mai exact în seara zilei de sâmbătă, 13 august 2022 la Spitalul de Neurochirurgie din Iași, a trecut la cele veșnice. Sperăm că bunul Dumnezeu o va răsplăti pentru tot binele pe care l-a săvârșit în cei 82 de ani de viață.

Înmormântarea se va celebra miercuri, 17 august 2022 la ora 10.00, în Biserica "Sfânta Treime" din Butea, apoi va fi înhumată lângă părinții ei, Mihai și Ana, și alături de sora ei, Varvara (decedată în anul 1933, la vârsta de 18 ani, despre care pr. Iacob Ferenț notează în Registrul răposaților "Anima Deo devota et sancta", adică "Suflet devotat lui Dumnezeu și sfânt").

Requiescat in pace!

Pr. Iosif Dorcu

* * *

Despre sr. Tereza Dorcu, pe site-ul www.terezine.ro al Institutului Secular "Sfânta Tereza a Pruncului Isus".


 

lecturi: 2481.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat