Scrisoarea papei către episcopii din Sinodul Bisericii Greco-Catolice Ucrainene
Veneratului frate
Preafericirea Sa arhiepiscop major de Kyiv-Halyæ
Sviatoslav Șevciuc
Lăudat să fie Isus Cristos!
Preafericite,
Dragi frați episcopi ai Bisericii greco-catolice ucrainene,
Vă salut cordial pe voi toți, adunați în Sinod la Przemyśl, de la 7 la 15 iulie 2022. Acest Sinod, conform proiectului prealabil, ar fi trebuit să se desfășoare la Kiev, însă dramatica situație a războiului, deja în a cincea lună a sa, nu a permis asta.
Recent, la 27 iunie, Biserica greco-catolică ucraineană a celebrat comemorarea liturgică a fericiților martiri, beatificați de Sfântul Ioan Paul al II-lea la Lvov în timpul vizitei sale în Ucraina în 2001. Dar în acest moment înțelegem mai bine circumstanțele în care au trăit și au murit acești martiri, între care erau episcopi, preoți, călugări, călugărițe și laici căzuți victime ale regimului sovietic comunist. Astăzi ei ocrotesc din cer poporul lor care suferă: ocrotirii lor încredințez pe toți membrii Sinodului.
Iubiți frați episcopi, mă unesc spiritual cu suferința voastră, asigurând rugăciunea mea și angajarea mea, care adesea, din cauza situației delicate, nu reiese în mass-media. Sinodul Episcopilor, a cărui temă este "Sinodalitate și catolicitate: experiența BGCU", ca scop trebuie să aibă binele Bisericii și al fiecărui credincios, și să fie de asemenea loc de întâlnire și de ajutor reciproc pe calea comună a vieții, în căutarea de noi moduri de însoțire a credincioșilor și de apropiere de ei. Încă o dată aș vrea să vă amintesc cuvintele pe care le-am spus arhiepiscopului major și mitropoliților la întâlnirea noastră la Roma în iulie 2019:
"Apropierea păstorilor de credincioși este un canal care se construiește zi de zi și care aduce apa vie a speranței. Se construiește astfel, întâlnire după întâlnire, cu preoții care cunosc și iau la inimă preocupările oamenilor, iar credincioșii care, prin îngrijirile pe care le primesc, asimilează vestirea Evangheliei pe care păstorii o transmit. Nu o înțeleg dacă păstorii intenționează numai să-l spună pe Dumnezeu; o înțeleg dacă ei se străduiesc să-l dea pe Dumnezeu: dăruindu-se pe ei înșiși, rămânând aproape, martori ai Dumnezeului speranței care s-a făcut trup pentru a merge pe străzile omului. Biserica să fie locul de unde se ia speranță, unde se găsește ușa mereu deschisă, unde se primesc mângâiere și încurajare" (AAS 7 [2019], 1126-1127).
Întâlnirea de astăzi să vă inspire în continuarea creativă a tradiției extraordinare a credinței Părinților, înrădăcinată și susținută de generații în poporul lui Dumnezeu din națiunea voastră. Mă rog ca Biserica voastră și poporul vostru, însuflețiți de forța sacramentelor, îndreptând privirea spre Inima Neprihănită a Mariei, să nu piardă niciodată speranța creștină în timpuri mai bune.
Tuturor membrilor Sinodului împart binecuvântarea mea.
Roma, Lateran, 30 iunie 2022
Franciscus
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
lecturi: 85.