Pace și Sinod, CCEE: Bisericile din Europa să fie semn de speranță
de Gabriella Ceraso
Războiul ne atinge pe fiecare dintre noi, nu ne putem obișnui și nici să ne întoarcem de partea cealaltă, și cheamă pe toți la "sinodalitate" care este ascultare reciprocă și solidaritate. Așa afirmă episcopul Nuno Bràs, responsabil al secțiunii Comunicare socială de la CCEE, trăgând concluziile întâlnirii atașaților de presă și a purtătorilor de cuvânt al Conferințelor Episcopale din Europa. Întâlnirea anuală care se încheie astăzi [11 iunie 2022] la Tirana, cu tema: "Angajarea pentru pace și drumul sinodal: ce fel de Europă?", a alternat momente de confruntare cu privire la lucrările pe care le desfășoară fiecare Conferință Episcopală în vederea Sinodului, cu propunerile pentru faza continentală a adunării, la rapoarte îndeosebi cu privire la războiul din Ucraina și la provocările pe care le pune Bisericilor în bătrânul continent. Printre raportori și Natasa Govecar, director al Direcției Teologico-Pastorale de la Dicasterul pentru Comunicare, și părintele Giulio Albanese, misionar combonian, scriitor și jurnalist. Sunt mai multe aporturile referitoare la activitatea Bisericii din Albania despre care vorbește la microfoanele noastre preotul Mark Shtjefni, purtător de cuvânt al Conferinței Episcopale Albaneze: "Din confruntarea noastră iau cu mine exigența de a ne asculta reciproc. Am descoperit aici frumusețea drumului de sinodalitate pe care-l parcurgem, ascultarea unul pe altul: acum ni se pare diferit, ni se pare o «înjosire la toate nivelurile». Preoții care dialoghează între ei, în parohie, cu comunitățile călugărești, care pun întrebări, adună răspunsuri, le prezintă și apoi ascultă din nou și așa mai departe... vrem să fim protagoniști ai acestui drum nou care ne-a fost propus de papa și să facem din el o metodă de păstrat și în viitor. Și războiul ne-a trezit și mai mult această nevoie de deschidere și ascultare față de celălalt".
La cele trei zile, între altele, experiența în desfășurare cu privire la Sinod, din Republica Cehă care pregătește a XVI-lea Adunare Generală, despre care vorbește cu noi Monika Klimentowa. "Țara noastră este o țară laică - afirmă ea - unde trei sferturi din populație nu aparține la nicio Biserică... dar și cu aceste condiții răspunsul la Sinod a fost o surpriză pozitivă. La început exista o atitudine sceptică în credincioși și totuși implicarea a fost mare. Chiar dacă temele în grupuri nu au fost ușoare, ne simțim încrezători. Pentru noi este important ceea ce spun participanții: «Ceea ce contează nu este rezultatul, ci ceea ce experimentăm de jos, în parohii și în grupuri». Parcursul sinodal - explică ea - merge înainte și în Republica Cehă cu un team național, grupuri naționale, întâlniri, rapoarte, etc. ... și ceea ce contează mai mult este că există dorința de angajare pentru o Biserică primitoare, ecumenică și deschisă la misiune...".
Ascultând diferitele voci în timpul celor trei zile de lucrări, episcopul de Funchal și responsabil al Secțiunii Comunicare Socială de la CCEE, Monseniorul Nuno Bràs, care la microfoanele noastre remarcă punctele cheie cruciale ale dezbaterii și fața Bisericii din Europa care reiese astăzi:
Cum se pot înfrunta provocările de astăzi al Bisericii din Europa conform punctului de vedere al dumneavoastră?
În centrul atenției noastre a fost războiul din Ucraina drept ceva - s-a spus - care atinge toată Europa. Nu este vorba numai de refugiați de primit, ci de un mod de a vedea însăși viața europeană. Și apoi a apărut foarte puternic în dezbaterea noastră câte probleme creează războiul în lume, în special la nivel economic și pentru țările mai sărace, cu prețul vieții și prețurile care cresc și care dăunează celui care rămâne în urmă. După aceea, în aceste zile, a reieșit puternic între noi exigența de a fi prezență a lui Dumnezeu: nu putem numai să ne plângem, trebuie să dăm mărturie. Războiul creează în toți întrebarea «unde este Dumnezeu?». Și noi, creștini fiind, nu putem să nu fim prezența sa, mărturia sa, nu putem să nu fim speranța și să ducem solidaritatea noastră poporului martirizat din Ucraina.
Cum poate Biserica să concilieze această urgență a războiului cu parcursul sinodal pe care-l face?
Eu cred că războiul este o chemare la sinodalitate, adică la împărtășire și la ascultarea celuilalt. Acest lucru a fost subliniat în aceste zile: sinodalitatea este mai ales ascultare a celuilalt și nu numai cu urechea, ci cu inima, deschisă și disponibilă față de celălalt și la ceea ce trăiește, drame, așteptări și speranțe. Putem spune cu adevărat că războiul ne trezește la sinodalitate, la o sinodalitate efectivă, formată din cuvinte, dar mai ales din atitudine față de cel care este lângă noi.
Din punctul de vedere al comunicării în acest moment, ce a reieșit din confruntarea voastră? Limite, posibilități?
Nu am tratat tema atât la nivel tehnic, de strategii, ci la nivel mai "esențial". Întocmai comunicarea ca acel "a face în comun", comunicarea care nu este numai a transfera idei ci este mai ales a crea "comunul", realitatea comună, deci încă o dată sinodalitatea. Înainte de toate trebuie trăită sinodalitatea ca viață de comuniune pe care o învățăm de la Dumnezeu care este Treime. Deci comunicarea drept ceva esențial pentru viața omului care nu poate trăi singur, ca "individ", ci care trebuie să accepte dimensiunea sa de "persoană" care stă cu alții și împărtășește cu alții trăirea.
(După Vatican News, 11 iunie 2022)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
lecturi: 76.