Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

La Beirut beatificarea a doi frați minori capucini
Uniți în martiriu

Au fost uciși din ură față de credință numai pentru că erau creștini și consacrați. Sunt frații minori capucini Leonard Melki și Toma Saleh, care și-au aflat moartea în două date și locuri diferite, dar în circumstanțe asemănătoare, în imperiul roman de atunci. Au fost beatificați sâmbătă, 4 iunie 2022, la Beirut, în Liban, de cardinalul prefect al Congregației Cauzelor Sfinților, Marcello Semeraro, reprezentându-l pe Papa Francisc.

Fratele Leonard Melki (înainte de voturi Youssef Houais) s-a născut în satul libanez Baabdath, regiunea Metn, între sfârșitul lui septembrie și începutul lui octombrie 1881, al șaptelea din unsprezece copii. A fost botezat probabil la 8 octombrie din același an și miruit la 19 noiembrie 1893. Atras de exemplul fraților, a decis să devină capucin și misionar. La 28 aprilie 1895 a intrat în Seminarul mic "Sfântul Ștefan" din Constantinopol, aparținând Institutului Apostolic din Orient. Acolo, a primit haina capucină la 2 iulie 1899 și a făcut primele voturi la 2 iulie 1900. În conventul din Bugià, la Smirna, a făcut studiile filozofice și teologice, a făcut voturile solemne la 2 iulie 1903 și a fost hirotonit preot la 4 decembrie 1904. După ce a susținut, la 23 aprilie 1906, examenul final pentru a fi abilitat la misiune, a fost destinat la misiunea din Mesopotamia.

Domeniul apostolatului său misionar au fost orașele Mardin, Mamuret-ul-Aziz și Orfa. S-a dedicat cu zel slujirii spovezii și predicării, învățământului, conducerii școlilor, pastorației tinerilor, ordinului al treilea franciscan și altor confraternități, cu câteva scurte șederi de convalescență în propriul sat natal. La 5 decembrie 1914 a fost prima năvălire a militarilor în biserica fraților capucini din Mardin, urmată după aceea de acte de violență și molestări împotriva misionarilor culminate cu ordinul de a părăsi conventul. Melki, pentru a nu-l lăsa singur pe confratele său de optzeci de ani, a decis în ultimul moment să rămână cu el propter caritatem, în pofida pericolului. La 5 iunie 1915 a fost arestat și torturat cu sălbăticie timp de șase zile, cu intenția de a-l face să se lepede de credința sa și să îmbrățișeze religia islamică. La 11 iunie, sărbătoarea Preasfintei Inimi a lui Isus, a fost pus în fruntea unui convoi de 416 oameni, începând astfel un lung parcurs de deportare care avea să ajungă la Diarbekir. Printre deportați era și fericitul Monsenior Ignace Maloyan, arhiepiscop armean catolic de Mardin. La jumătatea drumului acestui parcurs lung, după ce au refuzat, încă o dată, să se lepede de credința lor, au fost toți masacrați în locul numit Kalaat Zirzawane și trupurile lor aruncate în fântâni și caverne.

Fratele Toma Saleh (înainte de voturi Géries) s-a născut în același sat libanez Baabdath probabil la 3 mai 1879, al cincilea din șase băieți. A fost botezat în zilele următoare și miruit la 19 noiembrie 1893. Atras și el de exemplul fraților, a decis să devină capucin și misionar. Împreună cu confratele său, Leonard Melki, la 28 aprilie 1895 a intrat în Seminarul mic "Sfântul Ștefan", unde la 2 iulie 1899 primește haina capucină și la 2 iulie 1900 a făcut primele voturi. A făcut studiile filozofice și teologice în conventul din Bugià unde a făcut voturile solemne la 2 iulie 1903. A fost hirotonit preot la 4 decembrie 1904. După ce a susținut examenul final la 23 aprilie 1906, a fost destinat cu Leonard Melki la aceeași misiune din Mesopotamia.

Viața sa misionară s-a desfășurat în orașele Mardin, Kharput și Diarbekir. S-a dedicat și el cu pasiune slujirii spovezii și predicării, învățământului, conducerii școlilor, pastorației tinerilor și ordinului al treilea franciscan. La 22 decembrie 1914 a fost expulzat cu un confrate al său și câteva surori din conventul din Diarbekir, și s-a refugiat în conventul din Orfa. Timp de doi ani a înfruntat cu curaj molestările poliției și a supraviețuit la două serii de masacre de creștini din oraș. A fost arestat la 4 ianuarie 1917 cu confrații săi, acuzat că a ascuns în convent un preot armean, conducător al comunității sale, scăpându-l de la moarte sigură, și că are o armă, această ultimă acuză fiind falsă. Ambele imputări au determinat condamnarea la moarte a capucinului. Târât dintr-un loc în altul, a îndurat tot soiul de violențe și maltratări, îmbolnăvindu-se de tifos. Ajuns la Marash de acum extenuat, a murit probabil la 18 ianuarie 1917, îndemnându-i pe tovarășii săi să aibă încredere în Domnul și reînnoind cererea sa lui Isus-Euharistie de a putea purta suferințele preotului armean.

(După L'Osservatore Romano, 4 iunie 2022)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 136.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat