Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Vatican: Conferință de presă de prezentare a celei de-a X-a Întâlniri Mondiale a Familiilor (31 mai 2022)

Marți, 31 mai 2022, a avut loc Conferința de presă de prezentare a celei de-a X-a Întâlniri Mondiale a Familiilor, care se va desfășura la Roma de la 22 la 26 iunie 2022. În timpul conferinței de presă a fost proiectat un material video cu un salut din partea lui Il Volo, grup muzical format din Piero Barone, Ignazio Boschetto și Gianluca Ginoble. Au intervenit prof. Gabriella Gambino, subsecretar al Dicasterului pentru Laici, Familie și Viață; dr. Leonardo Nepi, oficial din Dicasterul pentru Laici, Familie și Viață; Mons. Walter Insero, director al Oficiului Comunicații Sociale al Diecezei de Roma; Amadeus Sebastiani (în legătură de la distanță) care împreună cu soția, Giovanna Civitillo, va conduce Festivalul Familiilor; și Gigi De Palo și Anna Chiara Gambini, soți, reprezentanți ai pastorației familiei din Dieceza de Roma. Prezentăm în continuare intervențiile.

Intervenția profesoarei Gabriella Gambino

Spre Întâlnirea Mondială a Familiilor

Am ajuns în sfârșit la apogeul Anului Familiei Amoris laetitia convocat de Sfântul Părinte Francisc la 19 martie 2021. Au fost dezvoltate multe inițiative în decursul anului, care l-au implicat și pe papa personal: cele 10 materiale video Amoris laetitia, scrisoarea pe care a trimis-o soților, numeroasele mesaje și discursuri adresate familiilor rostite în sprijinul atâtor inițiative pastorale desfășurate în toate colțurile lumii.

Pentru a pregăti această nouă ediție multicentrică și răspândită a Întâlnirii Mondiale a trebuit să înfruntăm multe evenimente, pornind de la pandemie, care au întârziat și au făcut complexă organizarea, dar am reușit. În lume foarte multe dieceze se organizează pentru a reuni familiile în jurul propriului episcop sau al parohului: folosesc aceeași schemă a Întâlnirii care se va ține la Roma și în multe cazuri chiar și aceleași teme ale congresului pastoral, pe care le-am publicat în urmă cu puține luni în kitul pastoral pentru dieceze. Mă gândesc la Conferința Episcopală din Guatemala, care la nivel național, regional și chiar parohial au răspândit un program cu propuneri specifice pentru a însoți și a trăi Întâlnirea Mondială cu episcopii, cu momente de deschidere, un triduum de întâlniri pastorale și conectări virtuale cu Roma.

Aș vrea să profit de acest moment și pentru a solicita, încă o dată, păstorii și responsabilii pastorației familiei locale să anunțe Întâlnirea Familiilor în propriile comunități și să le implice în organizarea unui moment dedicat lor la sfârșitul lui iunie. Familiile așteaptă un semnal, doresc să fie chemate să facă sărbătoare împreună!

La Roma, Sfântul Părinte va primi delegații Conferințelor Episcopale, ai mișcărilor internaționale și ai asociațiilor familiale. Așa cum s-a anunțat deja, întâlnirea va fi deschisă miercuri, 22 iunie, cu Festivalul Familiilor în prezența Papei Francisc în Aula "Paul al VI-lea". De joi, 23, până sâmbătă, 25 iunie, va fi Congresul pastoral, tot în Aula "Paul al VI-lea". Sâmbătă după-amiază Liturghia în Piața "Sfântul Petru" cu Sfântul Părinte și duminica Angelus. Noutatea de astăzi este tocmai publicarea programului definitiv al Congresului pastoral.

Congresul, spre deosebire de cele din edițiile precedente (mă gândesc la Philadelphia, la Milano sau Dublin), nu va avea conferințe structurate academic cu conținuturi teologico-doctrinale, ci va fi un moment de întâlnire, ascultare și confruntare între lucrătorii din pastorația familială și matrimonială.

Scopul este acela de a dezvolta tema aleasă de papa: Iubirea familială: vocație și cale de sfințenie, ținând cont de unele indicații puternice care reies din Amoris laetitia, un text care se prezintă cu niște linii programatice foarte clare pentru dezvoltările posibile ale pastorației familiei în următorii ani.

Pentru aceasta ne-am concentrat asupra câtorva teme reieșite din întâlnirile noastre continue cu episcopii din toată lumea, mai ales în vizitele ad limina, și care reapăreau în manieră constantă: îndeosebi, coresponsabilitatea soți și preoți în pastorația din Bisericile particulare; unele dificultăți concrete ale familiilor în societățile actuale; pregătirea cuplurilor la viața matrimonială; unele situații de "periferie existențială" în cadrul familiilor; formarea formatorilor într-o pastorație familială plină de provocări și probleme dificile. Tematici actuale și complexe, pe care am voi să le înfruntăm având ca busolă invitația constantă a Papei Francisc la reînnoire și la convertire pastorală: de fapt, primul pas pe care toți încă trebuie să-l facem este să facem familiile conștiente că au o vocație, că în viața lor zilnică pot descoperi căi incredibile de sfințenie, care pot transforma propriul ambient de viață eclezială și socială.

Congresul este construit în jurul a 5 conferințe principale despre câteva teme fundamentale. Tema fiecărei conferințe este apoi împărțită în trei sau patru sub-teme, în modalitate de panel, adică mese rotunde, care dezvoltă alte probleme pastorale prioritare pentru Bisericile particulare.

În total 30 de intervenții, pentru un total de 62 de conferențiari, în afară de 13 moderatori ai sesiunilor: aceștia din urmă, toți romani, semn și simbol al unui oraș care găzduiește și prezintă conferențiarii care vine din celelalte țări.

Conferențiarii sunt aproape toți cupluri de soți, numai 3 sunt preoți; provin din 17 țări diferite, aleși pentru competență și experiență pastorală în diferitele tematici prezentate. Familii angajate în pastorația familială care colaborează cu diecezele, Conferințele Episcopale sau unele mișcări internaționale.

Două elemente deosebite în cadrul Congresului vor fi serata în parohiile romane de vineri, 24 iunie, dedicată temei "Comuniunea familială, ca stil de comuniune în Biserică", pe care cu Dieceza de Roma am decis să o realizăm în parohii, motiv pentru care delegații vor merge în diferite părți ale orașului pentru o serată cu familiile romane; un al doilea moment special, sâmbătă înainte de amiază, cu o oră de adorație euharistică și momente de meditație condusă pentru soții și familiile din delegații în fața Preasfântului Sacrament. În celelalte dimineți, joi și vineri, ziua va începe în schimb cu Sfânta Liturghie, celebrată de cardinalii Farrell și de Donatis, în Bazilica "Sfântul Petru".

Intervenția lui dr. Leonardo Nepi

La congresul teologico-pastoral de la această ediție a Întâlnirii Mondiale a Familiilor sunt invitați circa două mii de delegați, aleși de Conferințele Episcopale, de Sinoadele Bisericilor Orientale și de realitățile ecleziale internaționale care acționează în manieră semnificativă în cadrul apostolatului familial. Numărul de delegați a fost acordat în manieră proporțională față de dimensiunile fiecărei Conferințe Episcopale sau realități ecleziale.

Dicasterul pentru Laici, Familie și Viață, printr-un fond de solidaritate, s-a angajat să susțină economic Conferințele Episcopale care au cerut un ajutor economic pentru a trimite o delegație la Roma, deoarece sunt multe țări în care este greu de suportat cheltuielile unei călătorii internaționale în acest moment. În afară de Dicaster, au contribuit la fondul de solidaritate diferite Conferințe Episcopale în funcție de propriile disponibilități, precum și dieceza de Roma, către care se îndreaptă o vie mulțumire pentru această angajare, pusă în aplicare cu generozitate și spirit de comuniune eclezială. Grație acestei contribuții, vor fi reprezentate în mod adecvat Bisericile din multe zone din Africa, din Asia, din America Latină și din Europa Centrală, între care și Ucraina (fie cu delegați de Sinodul Bisericii Greco-Catolice Ucrainene, fie cu delegați de Conferința Episcopală de rit latin), care altminteri n-ar fi avut posibilitatea de a interveni.

Delegațiile sunt peste 170 din 120 de țări și sunt compuse în cea mai largă parte din familii, care reprezintă ¾ din delegați, împreună cu preoți și episcopi responsabili de pastorația familială în Conferințele Episcopale, precum și însoțitori spirituali din realitățile ecleziale internaționale. În diferite delegații a fost valorizat și rolul călugărilor și al călugărițelor ca delegați la Congres.

Familiile care participă la Congres au în multe cazuri roluri de mare responsabilitate în apostolatul familial în cadrul propriilor Biserici locale și realități ecleziale. Asta înseamnă că se consolidează o abordare de responsabilitate împărtășită între laici, preoți și călugări în animarea pastorației familiale. Odată încheiată Întâlnirea de la Roma, dorim ca cei două mii de delegați se pot întoarce îmbogățiți în propria realitate și în propria comunitate, pentru a fructifica misiunea lor pastorală cu elan reînnoit.

Și familiile care nu vor veni la Roma sunt oricum invitate să celebreze această Întâlnire Mondială "multicentrică și răspândită" în dieceze și în parohii. Pentru aceasta, am pus la dispoziția Bisericilor particulare un kit pastoral cu orientări și sugestii pentru a organiza întâlniri la nivel local. În el se găsesc temele care vor fi tratate în cursul Congresului, precum și idei pentru celebrări liturgice și aprofundări despre conținuturile Întâlnirii. Kitul pastoral este la dispoziția tuturor și se află pe situl web al Întâlnirii Mondiale, în cadrul secțiunii "WMOF în dieceze".

Intervenția monseniorului Walter Insero

FESTIVALUL FAMILIILOR

Festivalul Familiilor se va ține la Roma miercuri, 22 iunie 2022. Este vorba despre primul program public al Întâlnirii Mondiale a Familiilor. Spre deosebire de întâlnirile precedente, în care Festivalul Familiilor se desfășura sâmbătă seara, ca moment de sărbătoare la sfârșitul Congresului, această a zecea ediție a Întâlnirii Mondiale a Familiilor se va deschide cu Festivalul în ziua de miercuri, prezentând marelui public temele care vor fi apoi aprofundate la întâlnire. Evenimentul, care va avea ca titlu "The beauty of the family", va avea loc în Aula "Paul al VI-lea" de la ora 18:15 la 19:50.

Tema Întâlnirii este "Iubirea familială: vocație și cale de sfințenie", prin urmare Festivalul se va putea dezvolta după directoarele iubirii familiale drept chemare de a trăi în Cristos viața familială cotidiană, de a realiza propria vocație, făcând vizibil cum familia este un subiect fundamental pentru Biserică și societate. Sfințenia este un parcurs la care este chemat fiecare, ca tată, mamă, frate, soră, copii sau bunici. În familie se dezvăluie un drum la care toți suntem chemați în virtutea Botezului și a faptului de a fi iubiți și doriți de Dumnezeu Tatăl.

Mai mult decât să facem discursuri și teorii despre familii, vom da glas relatării mărturiilor lor. Alegerea de conducători, artiști și cei care vor interveni este gândită pentru a valoriza experiența lor de familie creștină. Pentru acest motiv conducerea este încredințată lui Amadeus și soției Giovanna Civitillo. Cât privește prezențele artistice, tinerii artiști de la "Il Volo" (Gianluca Ginoble, Piero Barone și Ignazio Boschetto), împreună cu unii din familiile lor, vor participa relatând propria experiență de familie și propunând câteva piese muzicale.

Înainte de sosirea Sfântului Părinte, după o intervenție muzicală inițială și câteva legături cu familii reunite în alte părți ale lumii, vom asculta câteva mărturii despre moștenirea spirituală și actualitatea mărturiei soților fericiți Luigi și Maria Beltrame Quattrocchi, beatificați în 2001 de sfântul Ioan Paul al II-lea, patroni ai Întâlnirii Mondiale.

Cinci familii vor oferi mărturia lor în prezența Sfântului Părinte. Temele vor fi:

1. Chemați la căsătorie

Mărturia unui cuplu a cărui decizie de a se căsători în Biserică se formează ca urmare a unui parcurs de apropiere grație unui grup de familii.

2. Chemați la sfințenie

Experiența unei familii care a transmis copiilor lor credința, context în care a crescut o fiică a lor, decedată foarte tânără în faimă de sfințenie și astăzi este slujitoare a lui Dumnezeu.

3. Chemați la iertare

Mărturia unei familii, care după ce a experimentat o criză puternică, trăiește experiența iertării și a unei reconcilieri profunde.

4. Chemați la primire

Mărturia unei familii romane care a primit o familie ucraineană care a fugit de război.

5. Chemați la fraternitate

Mărturia unei familii multi-religioase, un exemplu de dialog interreligios zilnic, foarte angajați la nivel social pentru populațiile sărace.

Va urma discursul pe care Sfântul Părinte îl va adresa familiilor. Totul se va încheia cu cântarea Imnului oficial al Întâlnirii care a fost compus de monseniorul Marco Frisina, cu titlul "We believe in love" și cântat de corul Diecezei de Roma.

O COMUNICARE PE MĂSURA FAMILIEI

A X-a Întâlnire Mondială a Familiilor va fi un eveniment "multicentric și răspândit", va fi trăit și în diecezele din lume în aceleași zile ale întâlnirii romane. Oricum, Roma va rămâne inima acestei Întâlniri, pentru că aici vor veni delegații diferitelor Conferințe Episcopale pentru a trăi această experiență cu Sfântul Părinte, împreună cu familiile din Roma.

Și totuși toate comunitățile și familiile care vor vrea, din orice parte a planetei, se vor putea simți implicate și părtașe de acest important eveniment spiritual grație acoperirii mediatice predispuse. Obiectivul principal al comunicării este să favorizeze participarea și implicarea tuturor celor pe care, din păcate, din cauza pandemiei și a consecințelor sale, nu i-am putut invita la Roma pentru acest meeting mondial.

Am voit să realizăm o comunicare pe "măsura familiei", gândită pentru a ajuta familiile și comunitățile să se pregătească spiritual pentru Întâlnire și pentru a putea participa și de la distanță la evenimentul eclezial care se va desfășura în orașul nostru. Cu această propunere, vrem să punem familiile în centrul scenei mediatice, recunoscându-le ca protagoniste ale comunicării cu istoriile și mărturiile lor, ajutându-le să se relateze.

Pentru acest motiv, totul va fi transmis în direct streaming, cu o acoperire Social a tuturor programelor care vor fi transmise - prin situl oficial al evenimentului, romefamily2022.com -, pe pagina YouTube a Diecezei de Roma și grație colaborării cu Dicasterul pentru Comunicare și pe VaticanNews.

În această perspectivă, pe situl dedicat evenimentului romefamily2022.com, prin care este posibil să se ajungă și la paginile Facebook și Instagram, sunt disponibile toate materialele pregătitoare, în cinci limbi diferite, care au însoțit familiile în timpul lunilor abia trecute, și vor fi utile și în această ultimă fază de apropiere de Întâlnirea Mondială: rugăciunea, imnul și imaginea oficială, cele șapte cateheze cu un text scris care poate fi descărcat însoțite de scurtmetraje cu mărturii ale unor familii romane, idei utile de reflecție și dezbatere.

Jurnaliștii, fotografii și lucrătorii mass-media vor putea lua parte la toate întâlnirile, precum și la toate sesiunile Congresului Teologic Pastoral care se va desfășura în Aula "Paul al VI-lea" și vor putea să-i intervieveze pe conferențiari și pe participanți la postații stand up situate în spații corespunzătoare prevăzute.

Nu numai internetul, ci și televiziunea va ajuta să se ajungă la familiile din toată lumea. Grație lui Vatican Media implementăm un sistem cu care vom putea furniza semnalul pentru televiziunile care vor face cerere în manieră liberă și gratuită, cu un flux de imagini disponibile în cinci limbi (engleză, spaniolă, franceză, portugheză, italiană, plus LIS [limbajul semnelor] în italiană și în engleză). Transmisiile celor trei evenimente care prevăd prezența Sfântului Părinte: Festivalul Familiilor din 22 iunie, Liturghia de sâmbătă 25 iunie la ora 17.15 și Angelus la încheierea Întâlnirii cu mandatul dat familiilor, duminică 26 iunie la ora 12.00, vor fi sub îngrijirea lui Vatican Media și transmise în mondovision. Aceste trei întâlniri cu Papa Francisc vor fi transmise în direct la RaiUno. Festivalul Familiilor cu titlul "The beauty of Family" va fi rodul unei colaborări prețioase între Dicasterul pentru Comunicare Vaticană cu Vatican Media, Rai cu titlul TG1 și Dieceza de Roma cu Oficiul de Comunicații Sociale.

Am adunat deja disponibilitatea câtorva posturi de radio catolice internaționale, cu care am demarat o colaborare specială pentru a transmite în versiune integrală diferitele programe de la a X-a Întâlnire Mondială pe canalele lor, în așa fel încât să se favorizeze urmărirea ei în diferite limbi din partea utilizatorilor care frecventează mai puțin rețeaua.

Va fi posibil să se descarce de pe sit și webapp oficială a celei de-a X-a Întâlniri Mondiale a Familiilor. Participanții digitali vor primi un atestat de participare după ce vor fi completat tot parcursul propus de webapp, disponibilă și aceasta în diferite limbi. Fac parte din acest "drum" deosebit toate referințele la Amoris laetitia, catehezele, informațiile despre întâlnirile diecezane și tururi virtuale ale celor 4 bazilici majore și al Palatului Lateran.

Dorința este de a recunoaște familiilor, grație unei comunicări capabile de o ascultare atentă, centralitatea pe care o au, nu numai la nivel eclezial, ci în societate.

Intervenția lui Gigi De Palo și Anna Chiara Gambini

Roma și romanii se pregătesc deja de mult timp pentru a primi această a X-a Întâlnire Mondială a Familiilor. Pandemia a complicat un pic planurile, dar familiile sunt obișnuite să vadă că lucrurile nu merg niciodată așa cum se așteptau... De fapt, de multe ori merg diferit și nu se spune că este în sens negativ.

O echipă de douăzeci de cupluri care au dat gratuit disponibilitatea lor a mers prin foarte multe parohii din Roma, nu am reușit să mergem la toate, deoarece calendarul a fost modificat din cauza valului al patrulea între ianuarie și martie.

În toate parohiile familiile întâlnite erau entuziaste pentru că încă răsună în memorie Ziua Mondială a Tineretului din 2000 și dacă ne gândim invitația la această Zi Mondială a Familiilor este adresată într-un anumit sens tuturor acelor tineri de la Tor Vergata care au crescu, au întemeiat o familie, s-au căsătorit, au copii...

Am găsit mărturii foarte frumoase. Istorii de un extraordinar obișnuit. Multe din acestea se pot vedea în scurtmetrajele produse de Oficiul de Comunicații Sociale al diecezei de Roma, realizate de regizorul Antonio Antonelli pentru a însoți cele șapte cateheze, disponibile pe situl oficial al Întâlnirii.

Familiile sunt cu adevărat resursa inepuizabilă a orașului nostru și a țării noastre pentru că în tăcere rezolvă probleme, creează legături, sunt amortizori sociali, generează bogăție și viitor.

Sfântul Părinte a spus asta de multe ori: Amoris laetitia este într-adevăr o exortație apostolică, dar de fapt sunt toate familiile din lume cu imperfecțiunile lor, cu parfumul lor, cu frumusețea lor haotică.

Pentru aceasta este o onoare a trăi Ziua Mondială a Familiilor în Italia și în orașul Roma, Zi Mondială care va avea loc de la 22 la 26 iunie.

Familiile romane vor putea participa la următoarele evenimente: miercuri 22, deschiderea Întâlnirii, Festivalul Familiilor la ora 18.00 în Aula "Paul al VI-lea"; joi 23, concertul la Palatul Lateran, Casa episcopului de Roma; vineri 24, întâlnirile organizate în parohii, pentru un moment de împărtășire și sărbătoare între familiile delegate și familiile romane; sâmbătă 25, marea Liturghie în Piața "Sfântul Petru", prezidată de Sfântul Părinte la ora 17.00; duminică 26, Angelus în Piața "Sfântul Petru", cu Mandatul dat Familiilor. Pentru a cere biletele acestor întâlniri se poate scrie la info@romefamily2022.com și vor fi distribuite prin intermediul parohiilor.

Este foarte frumos faptul că au fost aleși patroni ai celei de-a X-a Întâlniri Mondiale a Familiilor doi soți foarte legați de orașul nostru: fericiții Luigi și Maria Beltrame Quattrochhi.

Doi soți inovatori în felul lor.

Nu numai pentru că sunt primul cuplu de soți care a fost beatificat de Biserica Catolică, la 21 octombrie 2001 de Sfântul Ioan Paul al II-lea.

Dar și pentru că angajarea lor nu s-a epuizat pur și simplu în primirea și în educarea copiilor. Au fost dedicați slujirii și binelui comun încă de la începutul căsătoriei lor. De fapt au început pastorația familială la Roma, propunând întâlniri și însoțire pentru logodnici și soți.

Exemplul lor este o chemare la acea sfințenie normală.

La clasa mijlocie a sfințeniei, ar spune Papa Francisc.

Cea a familiilor. Cea a acelui care să fie tată bun și mamă bună însoțindu-i pe copii la școală sau la antrenamentul de baschet. Cea a aceluia care încearcă să facă cea mai bună cină din lume cu ceea ce are în frigider. Având conștiința că pentru un creștin exemplu nu înseamnă repetare a unui model perfect, ci oportunitatea de a se uimi în fața unui dar continuu.

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 229.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat