Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

PS Iosif Păuleț: Mesaj pentru Ziua Mondială a Comunicațiilor Sociale - Ziua Presei la nivel diecezan (29 mai 2022)

Biserica din timpul nostru înțelege și recunoaște cât sunt de importante mijloacele de comunicare în masă și este conștientă că vocația ei stă tocmai în misiunea pe care a primit-o de la Învățătorul ei de a face cunoscută tuturor oamenilor de pe pământ iubirea și milostivirea lui Dumnezeu.

Ziua Mondială a Comunicațiilor Sociale, existentă în Biserică din anul 1967, care se va celebra anul acesta pe 29 mai, vrea să ne facă mai conștienți de rolul deosebit pe care și-l asumă episcopii, preoții și toate instituțiile ecleziale în a fi comunicatorii lui Dumnezeu și ai valorilor credinței creștine. Dieceza de Iași, prin Oficiul pentru Comunicații Sociale, își amplifică eforturile an de an în direcția optimizării modalităților de transmitere a învățăturii creștine și a evenimentelor liturgice și ecleziale din Biserica noastră locală. Acest lucru s-a intensificat mai ales odată cu apariția pandemiei, când participarea fizică a credincioșilor la celebrările liturgice a fost restricționată, iar singura legătură cu Biserica a fost cea asigurată de mijloacele de comunicare în masă.

Transmisiunile video, programele spirituale și rugăciunile comunitare difuzate prin intermediul diferitelor platforme sociale au ca principală finalitate oferirea cuvântului lui Dumnezeu, în formele adecvate timpului prezent, celor care sunt dispuși să-l asculte și să-l primească în sufletele lor. Dincolo de pasiunea celor implicați în activitatea de transmitere a materialelor religioase, se află conștiința că se împlinește o datorie sfântă care îi revine Bisericii, aceea de a nu înceta, indiferent de circumstanțele exterioare, să fie mesagera unei învățături dumnezeiești care îi edifică pe ascultători, le interpelează sufletele și îi conectează la Dumnezeu.

Orice mesaj transmis vizează receptarea lui de către ascultători. În orice comunicare, actul ascultării este indispensabil. Mesajul Papei Francisc cu ocazia Zilei Mondiale a Comunicațiilor Sociale de anul acesta pune în centrul atenției ascultarea, însă nu oricum, ci cu urechea inimii. Nu doar cunoștințele naturale sunt asimilate prin ascultare, ci și credința, așa cum le scrie Sfântul Paul creștinilor din Roma: "Credința vine din ascultare" (Rom 10,17). Biblia nu putea fi scrisă, în ansamblul ei, dacă diferiții autori sacri nu aveau dispoziția de a asculta mesajul lui Dumnezeu. "Ascultă, Israel!" devine un refren adresat poporului ales, care străbate veacurile Vechiului Testament. Isus le cere ucenicilor să-și testeze calitatea ascultării: "Vedeți, așadar, cum ascultați!" (Lc 8,18). Ne dăm seama cu ușurință că nu e nevoie doar de urechi pentru a avea o ascultare optimă.

Există ascultări superficiale, grăbite, care înregistrează emisiile sonore, dar fără atenția inimii. De aceea, Sfântul Părinte recomandă să ascultăm cu urechea inimii, căci o ascultare deficitară alterează calitatea comunicării: "Ascultarea este primul ingredient indispensabil al dialogului și al bunei comunicări. Nu se comunică dacă mai întâi nu s-a ascultat și nu se face bun jurnalism fără capacitatea de a asculta". Preluând un gând al Sfântului Augustin, Papa Francisc ne recomandă să ascultăm cu urechea inimii, investind în răbdare, în evaluarea cuvintelor care ni se spun, așa încât comunicarea să fie integră și să fie pusă în slujba adevărului. Orice activitate pastorală își atinge scopul dacă are în vedere "apostolatul ascultării".

De mai bine de un an, alături de editura și de publicațiile pe care le realizează, Dieceza de Iași se bucură și de un post de radio: ERCIS FM. Bărbați și femei, tineri și oameni în vârstă, laici și persoane consacrate, invitați din țară și din străinătate își fac auzită vocea în spectrul larg al emisiunilor care alcătuiesc grila acestui radio. Vorbitorii încep mereu cu acest apelativ simplu: "Dragi ascultători!" Radioul, mai mult decât alte mijloace de comunicare, are nevoie de ascultători care receptează informațiile verbale și muzicale transmise. Cei care vorbesc au nevoie să fie ascultați, altfel mesajul lor și efortul de redactare devin inutile. Absența ascultătorilor privează de sens însăși existența radioului. Acesta există pentru a fi ascultat. Programele Radioului Diecezei de Iași, ERCIS FM, nu răspund interesului ascultătorilor pentru curiozități trecătoare sau dorinței de a primi informații de ordin economic sau politic. Ele își doresc să interpeleze inimile ascultătorilor și să ofere conținuturi cu caracter motivațional în direcția unei trăiri mature a credinței creștine. Emisiunile, intercalate cu momente muzicale, nu vor doar să fie auzite ca un fundal sonor continuu, anexat altor sonorități sau zgomote care însoțesc viața cotidiană, ci vor să fie primite cu urechea inimii, care discerne, reflectează și se îmbogățește spiritual. În ansamblul lor, informațiile pregnant religioase își propun să se constituie ca voci care, în varietatea lor, exprimă unica voce a lui Dumnezeu, așa cum apare în evanghelie și în Biserică, desigur în formele verbale și tehnice adecvate timpului nostru.

Îndemnul pe care vi-l adresez este acela de a avea încredere în mijloacele moderne de comunicare și de a le folosi în vestirea mesajului evanghelic. În mod special, vă invit să susțineți răspândirea postului nostru de radio, ERCIS FM, și să vă arătați generozitatea față de acest proiect cu ocazia colectei care se va organiza duminică, 29 mai, în Ziua Mondială a Comunicațiilor Sociale și în Ziua Presei la nivel diecezan. Biserica înțelege că trebuie să-și asume rolul de a predica evanghelia recurgând la toate mijloacele moderne de comunicare, nu ca pe ceva facultativ, ci ca pe o datorie sfântă, oferind oamenilor mesajul integru al credinței creștine și contracarând, prin valorile pe care le susține, atâtea entități mediatice care denaturează identitatea Bisericii și rolul ei în mărturisirea lui Cristos.

În încheiere, recomand inițiativa Oficiului pentru Comunicații Sociale din cadrul Episcopiei Romano-Catolice Iași de a aduna semnături în sprijinul demersurilor care se fac pentru obținerea a noi frecvențe radio pentru ERCIS FM. Astfel, avem ocazia să ne implicăm cu toții în acest efort comun de a susține și dezvolta mijloacele noastre de comunicare, dar și pentru ca frecvențele acestui radio să fie prezente pe întregul teritoriu al Diecezei de Iași.

Dumnezeu să binecuvânteze și să facă rodnică munca tuturor celor care lucrează la răspândirea cuvântului lui Dumnezeu prin mijloacele de comunicare și pe cei care le folosesc pentru a le fi spre binele lor sufletesc și trupesc!

Iași, 26 mai 2022

Iosif Păuleț
episcop de Iași

* * *


 

lecturi: 579.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat