Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași (catedrală): Ziua Tineretului 2022 în Decanatul de Iași

Data de 7 mai 2022 a fost realmente definiția bucuriei și a împărtășirii pentru că, odată cu apariția razelor de primăvară, tinerii diecezei s-au deschis ca niște bobocei în căldura Zilei Tineretului, celebrată anul acesta la nivel decanal. La Iași, sărbătoarea a făcut să răsune atât curtea, cât și subsolul, precum și, bineînțeles, toată Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină".

Începând cu ora 9.00, curtea catedralei a îmbrățișat cu nerăbdare cei aproximativ 200 de participanți cu ochii mari, zâmbetul pe buze și entuziasmul vizibil la nivelul picioarelor nerăbdătoare, astfel ca la ora 9.30 mult așteptatul program să înceapă.

Ar fi putut părea că doar incredibilii noștri prezentatori, Ana-Maria Tălmăcel și Alin Adam, au fost ultimii care s-au trezit, făcându-și intrarea cu un videoclip ingenios care a dat alarma de trezire și înviorare întregii săli.

Părintele David Eduard Cristian, responsabil cu pastorația tineretului la nivelul Decanatului de Iași, ne-a ghidat cu bucurie prin tot parcursul zilei, începând, desigur, cu izvorul oricărei bucurii autentice și anume, rugăciunea.

Mai apoi, după ce ne-am dezmorțit oasele cu ajutorul câtorva bansuri, a urmat un moment de formare, al cărui îndrumător a fost părintele Marian Blaj, care a pus punctul pe "i" și a țintit direct la sursa sloganului acestei zile: "Ridicându-se, Maria s-a dus în grabă" (Lc 1,39). Astfel, la această cateheză, părintele a ales să scoată de la noi cele mai autentice gânduri și mărturii, noi reușind în acest mod să ne întărim reciproc prin împărtășirea minunilor din viața de fiecare zi, a principiilor care ne ghidează în lume. La întrebări precum: "De ce ar trebui să-l mărturisim pe Cristos?" sau "Ce ne împiedică să facem aceasta, de fapt?", răspunsurile date au fost unele adânc împlântate în viață, iar în acest mod cateheza-moment de formare a devenit cateheza-moment de întremare spirituală vie. Printre concluzii se numără și îndemnurile către tineri ca, asemenea Mariei, modelul ascultării active a șoaptei divine, ei să fie protagoniștii schimbării și să nu se mulțumească să supraviețuiască cu sufletul anesteziat.

Pentru ca sămânța curajului, plantată la cateheză, să rodească mai departe, am avut grijă să o udăm și să o hrănim în momentele care au urmat, mai exact la nivelul grupurilor de împărtășire. Aceste grupuri au fost formate în medie din 10 persoane care, sub îndrumarea unui coordonator, au încercat să extragă esența mesajului zilei răspunzând la întrebări precum "Ce înseamnă pentru tine îndemnul Ridică-te?", "Ce ar trebui să se schimbe în Biserică, dieceză, parohie, astfel încât tinerii să fie mai aproape de Cristos și de Biserică?" și "Când și cum reușim să spunem ce este important pentru noi?". Astfel, fie că am stat în liniștea subsolului, fie că am stat la grotă la picioarele Sfintei Fecioare Maria, la umbra bustului lui Anton Durcovici sau în alte puncte ale catedralei, toate grupurile au aprofundat acest îndemn de a merge în grabă oriunde ne trimite Cristos, discutând la modul cel mai practic și aplicabil cum se poate face aceasta.

Sfânta Liturghie ce a urmat a fost animată de corul "Jubilate" împreună cu corul tinerilor catedralei, care au făcut ca rugăciunea noastră, deși zdravănă, să se înalțe și să ne înalțe direct în cerul inimii străpunse. De asemenea, predica părintelui Marian Blaj a pornit de la greutatea unui pahar cu apă. Am ajuns împreună la concluzia că, pentru a ne afecta aceasta, greutatea lui absolută nici nu contează, ci contează cât de mult este ținut în mână. Din nou, atât Fecioara Maria, cât și Sfânta Elizabeta sunt cele care ne învață să lăsăm paharul din mână și să ne încredințăm total dătătorului apei vieții prin excelență, și anume Tatălui nostru atotputernic.

Momentele care au urmat au fost unele de destindere și admirație datorită unor tineri frumoși care au decis să ne îmbogățească prin cântece, dansuri, piese de teatru. La finalul zilei, în urma unei tombole a cărei condiție a fost postarea unei poze cu hashtagul #ZT2022, premiul cel mare a fost câștigat de parohia din Săveni.

Pentru încheiere, ultimul obiectiv a fost vizitarea catedralei vechi, eveniment ghidat de părintele paroh, Daniel Iacobuț. Am descoperit împreună referința edenică a florilor ce îmbogățesc pereții catedralei-mamă și am mers apoi în procesiune pe urmele "rădăcinilor" vieții noastre bisericești diecezane, și anume, după ce ne-am închinat în fața tabernacolului, am vizitat mormintele episcopilor predecesori.

A fost destul de evident faptul că toată lumea a radiat de zâmbet și energie, dar cel mai bine ne pot împărtăși sentimentul zilei însăși participanții săi, așa că vă invit să urmărim împreună câteva impresii:

  • "A fost foarte frumos. Acest grup chiar a știut ce trebuie făcut și a făcut bine. Mi-au plăcut temele abordate, Sfânta Liturghie, Evanghelia; chiar am fost atent" (Parohia "Trupul și sângele Domnului", Horlești).

  • "Mi s-a părut interesant faptul că tinerii au fost ascultați cu privire la ce au de spus, ce soluții găsesc ei în Biserica actuală. M-am simțit bine" (Seminarul "Don Orione").

  • "Mi-a plăcut că am comunicat mult între noi fie că ne cunoșteam sau nu. De asemenea, mi-au plăcut cântecele foarte mult" (Parohia "Coborârea Duhului Sfânt", Bălțați).

  • "Este pentru prima oară când vin la Ziua Tineretului. A fost foarte frumos. Mă bucur că am putut să socializez mai mult cu oamenii și sper ca anul viitor să fie la nivel diecezan. A fost o experiență frumoasă cu momente unice de comuniune" (Parohia "Sfânta Tereza a Pruncului Isus", Iași).

  • "Eu personal m-am simțit foarte bine și cred că toți din grup. Nu cred că am văzut pe vreunul care să stea deoparte. A fost o zi specială pentru mine. Am mai fost la ZT, dar așa ceva nu am mai întâlnit" (Parohia "Sfântul Anton de Padova", Huși).

În concluzie, mulțumim în primul rând Domnului pentru binecuvântarea acestei zile însorite din absolut toate punctele de vedere, părintelui Marian Blaj, precum și voluntarilor și tuturor celor care au dat din coate cu mult spor pentru ca această zi să fie un succes. Iar un gând special de mulțumire îl îndreptăm către părintele David Eduard Cristian, care și-a pus atât mâinile cât și inima la dispoziția noastră, a tuturor, organizând și ghidând evenimentul cu măiestrie și drag! Îi purtăm pe toți în rugăciunile noastre și ne dorim ca Dumnezeu să-i întărească și să-i susțină mereu cu îmbrățișarea sa.

Bianca Munteanu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 7 mai: Iași (catedrală): Ziua Tineretului 2022 în Decanatul de Iași


 

lecturi: 767.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat