Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Pustiana: Funeraliile sorei Silvia Bortoș, SCMP

Sora Silvia Bortoș, care a plecat la Tatăl ceresc în data de 3 mai 2022, a fost condusă pe ultimul drum în satul ei natal, Pustiana (județul Bacău), joi, 5 mai 2022. Liturghia de înmormântare a fost prezidată de pr. Egidiu Condac, fiind prezenți numeroși preoți și surori din Institutul diecezan "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot" (SCMP), din care făcea parte și sora răposată, credincioși din parohiile Siret, Săbăoani, Mărgineni, unde sora a activat, rudele ei și numeroși credincioși.

Surorile din Institutul diecezan "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot", după recitarea Sfântului Rozariu, ne-au ridicat inima și sufletul la cer intonând într-un "cor parcă al îngerilor" cântecul "Salve Regina" și imnul "Magnificat". Sfânta Liturghie a fost animată de surorile din cadrul SCMP prin proclamarea lecturilor și a psalmului.

Predica a fost ținută de părintele paroh din Săbăoani, Irinel-Iosif Iosub, pornind de la un mesaj care l-a primit în aceste zile, "Sora Silvia a fost un om frumos", subliniind ulterior ce însemnă să fii om frumos:

  • a râs chiar dacă soarta i-a fost tristă, a mers mai departe, chiar dacă a trebuit să se târască în genunchi și pe coate

  • a căzut atât de tare, încât cei mai mulți îl considerau mort, dar a avut puterea să se ridice,

  • are puterea să schițeze un zâmbet chiar dacă sufletul îi este rănit și inima îi lăcrimează,

  • când tace, vorbește, și, când vorbește, se face liniște,

  • indiferent de vârstă, se joacă împreună cu copiii ca un copil, visează cu tinerii ca un tânăr este grijuliu cu adulții și este sensibil față de cel suferind,

  • a fost strivit ca strugurii de picioarele celor care s-au crezut îndreptățiți să o facă, de aceea a devenit un vin dorit de oamenii de toate vârstele,

  • are ureche pentru a asculta ce e bun și frumos, iar cealaltă ureche o închide de la tot ceea ce este urât și respingător,

  • cuvintele rostite sunt: "Mulțumesc", "Iartă-mă", "Curaj" și "Te iubesc",

  • este cioplit de dalta suferinței, lovit de ciocanul umilinței, ars în focul păcatului, spălat de picăturile de lacrimi și iertat de Dumnezeu.

Aceste trăsături au putut fi întâlnite în viața sorei Silvia.

Părintele Irinel a subliniat că doar de pe lemnul crucii sufletul nostru își ia zborul către Tatăl.

La finalul Sfintei Liturghii părintele Irinel i-a mulțumit lui Dumnezeu pentru sora Silvia, precizând că el a avut-o ca slujitoare mai mulți ani și că sora Silvia și-a îndeplinit misiunea cu spirit de responsabilitate, având un respect deosebit față de toți preoții.

A mulțumit atât Preasfințitului Iosif Pauleț și Preasfințitului Petru Sescu, care s-au interesat de sănătatea ei, au ajutat-o și au vizitat-o de mai multe ori, și Preasfințitului Petru Gherghel, care a înființat Institutul diecezan "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot" din care și sora Silvia făcea parte, preoților prezenți la Sfânta Liturghie, părintelui paroh din Pustiana, pr. Anton Diacu, pentru disponibilitatea lui.

A mulțumit în mod deosebit surorilor acestui institut diecezan, care împreună cu sora Regina "s-au îngrijit de ea ca niște mame de proprii copii".

Sora Regina Horvat, superioara Institutului diecezan "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot", a precizat la finalul Sfintei Liturghii că Dumnezeu, când a considerat că paharul suferinței era plin și jertfa ei era desăvârșită, a dus-o aproape de inima lui, subliniind că dăruirea ei necondiționată în slujire, simplitate și umilință, încununate de rugăciune au caracterizat-o pe sora Silvia.

Credincioșii din comunitatea din Săbăoani au adus un gând de recunoștință pentru tot ceea ce a însemnat sora Silvia pentru ei, redând mai jos gândul lor:

"Dumnezeu, în bunătatea lui, a îngăduit să ne binecuvânteze cu un înger pe pământ, cu sora Silvia.

Am avut bucuria să o însoțim pe sora Silvia în câteva pelerinaje, atât la Medjugorje, cât și în Țara Sfântă, convingându-ne că este un om al rugăciunii, o iubea pe Sfânta Fecioară Maria, îndrăgostită fiind de Cristos, Marele Preot. Emana în jurul ei o stare de calm, liniște și seninătate, aș zice un «parfum de sfințenie».

Avea cultivat în ea un simț al frumosului, al lucrului bine făcut, își făcea partea cu umilință. Am admirat mereu la ea spiritul ei de slujire pentru toți cei din jurul său.

În decursul acestor ani de boală, ea a dat sens suferinței sale, oferind-o mereu Domnului.

Avea mereu un cuvânt de încurajarea pentru cei din jurul ei, spunându-ne adesea. «Curaj! O să depășiți toate cu răbdare și cu ajutorul Domnului!»

Un OM de o discreție deosebită care a trăit și a murit discret.

Ferice de mama care te-a purtat!

Dragă sora Silvia, așteptăm să ne revedem în cer, să ne bucurăm din nou împreună!"

După Sfânta Liturghie a urmat procesiunea către cimitirul satului.

Sora Silvia, ne încredem în cuvântului Domnului și sperăm că te bucuri de îndemnul lui: "Veniți, binecuvântații Tatălui meu, moșteniți împărăția care a fost pregătită pentru voi de la întemeierea lumii!" (Mt 25,34).

Camelia Fechetă

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:

- 5 mai: Pustiana: Funeraliile sorei Silvia Bortoș, SCMP. Foto: Cornel Fechetă

- 5 mai: Pustiana: Funeraliile sorei Silvia Bortoș, SCMP. Foto: Laurențiu-Daniel Timaru

*

Mai multe fotografii și au fost publicate pe pagina de Facebook a Parohiei "Sfântul Mihail" din Săbăoani

*

Parohia Săbăoani "Sfântul Mihail": înregistrarea tranmisiunii în direct a Liturghiei de înmormântare a sorei Silvia Bortoș, SCMP:

*

A trecut la Domnul sr. Silvia Bortoș, din Institutul Diecezan "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot"


 

lecturi: 3318.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat