Papa la Corriere della Sera: Sunt gata să-l întâlnesc pe Putin la Moscova
"Am un ligament sfâșiat, voi face o intervenție cu infiltrații și se va vedea". "De mult timp mă simt așa, nu reușesc să merg. Odinioară papii mergea cu scaunul gestatoriu. Este nevoie și de un pic de durere, de umilire". Papa Francisc justifică astfel faptul că nu se poate ridica pentru a-l saluta pe directorul Luciano Fontana și pe vice-directoarea Fiorenza Sarzanini de la Corriere della Sera pe care-i primește la "Sfânta Marta" pentru interviul pe care cotidianul îl publică astăzi. O conversație centrată pe tema războiului din Ucraina împotriva căruia s-a pronunțat încă din prima zi, 24 februarie, și pentru care au fost până acum multe tentative de mediere, începând de la telefonul dat lui Zelenski la vizita la Ambasada Rusă pe lângă Sfântul Scaun pentru a cere să se oprească armele, și mai ales cu disponibilitatea de a merge la Moscova comunicată imediat președintelui Putin. "Am cerut cardinalului Parolin, după douăzeci de zile de război, să transmită lui Putin mesajul că eu sunt dispus să merg la Moscova. Desigur că era necesar - afirmă papa - ca liderul de la Kremlin să acorde vreo fereastră. Încă nu am avut răspuns și încă insistăm, deși mă tem că Putin nu poate și nu vrea să facă această întâlnire în acest moment. Dar toată această brutalitate cum să nu fie oprită? În urmă cu douăzeci și cinci de ani cu Rwanda am trăit același lucru".
Războaiele se fac pentru a încerca armele pe care le-am produs
În cuvintele papei și reflecția motivațiilor războiului și despre "comerțul" de arme care pentru papa rămâne mereu un "scandal" contrastat de puțini. Papa Francisc vorbește despre "o mânie facilitată", probabil, de "lătratul NATO la poarta Rusiei" care a determinat Kremlinul să "reacționeze rău și să dezlănțuie conflictul". "Nu știu să răspund, sunt prea departe, la întrebarea dacă este corect a furniza arme ucrainenilor - raționează el -. Lucrul clar este că în țara aceea se încearcă armele. Rușii știu acum că tancurile folosesc la puțin și se gândesc la alte lucruri. Războaiele se fac pentru asta: pentru a încerca armele pe care le-am produs". Puțin contrastează aceste comerțuri, în schimb ar trebui să se facă mai mult și papa citează stoparea la Genova a unui convoi care ducea arme în Yemen și pe care lucrătorii din port au ales "în urmă cu doi sau trei ani" să-l oprească.
Mai întâi călătoria la Moscova. Patriarhul nu este ministrantul lui Putin
Deocamdată nu este prevăzută nicio călătorie la Kiev, mai întâi trebuie să fie cea la Moscova. Reparcurgând eforturile făcute sau de a putea fi făcute pentru a opri escaladarea violenței, papa clarifică: "La Kiev nu merg deocamdată", "simt că nu trebuie să merg. Eu mai întâi trebuie să merg la Moscova, mai întâi trebuie să-l întâlnesc pe Putin. Dar și eu sunt un preot, ce pot să fac? Fac ceea ce pot. Dacă Putin ar deschide ușa...". Și tot la Moscova papa privește pentru posibilitatea de a acționa împreună cu patriarhul Bisericii Ortodoxe, Chiril. Citează colocviul de 40 de minute prin zoom din 15 martie și "justificările războiului citate de Chiril și revine asupra anulării întâlnirii din iunie la Ierusalim. "Am ascultat - afirmă papa Francisc în interviul dat la Corriere della Sera - și i-am spus: nu înțeleg nimic din asta. Frate, noi nu suntem clerici de stat, nu putem utiliza limbajul politicii, ci pe cel al lui Isus. Suntem păstori ai aceluiași sfânt popor al lui Dumnezeu. Pentru aceasta trebuie să căutăm cale de pace, să facem să înceteze focul armelor. Patriarhul nu se poate transforma în ministrantul lui Putin. Eu aveam o întâlnire fixată cu el la Ierusalim la 14 iunie. Ar fi fost a doua întâlnire a noastră față în față, fără a avea de-a face cu războiul. Dar acum și el este de acord: să ne oprim, ar putea să fie un semnal ambiguu".
O lume în război pentru interese internaționale
Privirea papei se lărgește iar pentru a vorbi despre drepturile popoarelor într-o lume aflată în război, acel "al treilea război mondial" evocat și temut de atâtea ori. Nu o "alarmă", precizează el, ci "constatarea lucrurilor: Siria, Yemen, Irak, în Africa un război în urma altuia. Există în fiecare bucățică interese internaționale. Nu se poate gândi că un stat liber poate să facă război împotriva unui alt stat liber. În Ucraina pare că alții au creat conflictul. Singurul lucru care se impută ucrainenilor este că au reacționat în Donbass, dar vorbim de acum zece ani. Acea temă este veche. Desigur, ei sunt un popor mândru".
"Scandalul" lui Via Crucis: pentru pace nu există suficientă voință
În această privință papa se întoarce la Via Crucis din Vinerea Sfântă la Colosseum și la cererile din partea ucraineană care au dus la oprirea citirii meditației de la stațiunea a treisprezecea, condusă de o femeie rusoaică și de una ucraineană. Papa Francisc explică despre colocviul avut cu elemozinerul, cardinalul Krajewski, care pentru Paște se afla chiar la Kiev pentru a treia oară trimis de papa de la începutul conflictului. "L-am sunt pe Krajewski care era acolo și el mi-a spus: opriți-vă, nu citiți rugăciunea. Ei au dreptate, deși noi nu reușim să înțelegem pe deplin. Astfel au rămas în tăcere. Au o susceptibilitate, se simt înfrânți sau sclavi pentru că în Al Doilea Război Mondial au plătit mult, mult. Atâția oameni morți, este un popor martir. Dar să fim atenți și la ceea ce se poate întâmpla acum în Transnistria". Dar la 9 mai ar putea să fie sfârșitul la toate. Din audiența acordată lui Viktor Orbán, prim ministru al Ungariei la 21 aprilie în Vatican, papa spune că a aflat că "rușii au un plan". "Așa s-ar înțelege și celeritatea escaladării din aceste zile. Pentru că acum nu este numai Donbass, este Crimeea, este Odessa, este luarea portului de la Marea Neagră de la Ucraina, este totul. Eu sunt pesimist, dar trebuie să facem orice gest posibil pentru a războiul să se oprească".
Italia, CEI: caut un cardinal autoritar care vrea să inoveze
În sfârșit, privirea papei, în conversația cu Corriere della Sera, se oprește la Italia, politica de la Napolitano la Mattarella și la raportul "foarte bun" cu Mario Draghi, "o persoană directă și simplă". Și iarăși "respectul" față de Emma Bonino, deși nu împărtășește ideile ei, "dar cunoaște Africa mai bine decât toți". Apoi reformele în Vatican și Biserica italiană care așteaptă pe noul președinte al episcopilor: "Unul din lucrurile pe care încerc să le fac pentru a reînnoi Biserica italiană este să nu schimb prea mult pe episcopi. Cardinalul Gantin spunea că episcopul este mirele Bisericii, fiecare episcop este mirele Bisericii pentru toată viața. Când există obișnuința este bine. Pentru aceasta încerc să numesc preoții, așa cum s-a întâmplat la Genova, la Torino, în Calabria. Cred că aceasta este reînnoirea Bisericii italiene". Pentru numele pe care-l va alege în fruntea episcopilor, la următoarea adunare a CEI, clarifică: "Încerc să găsesc unul care vrea să facă o schimbare frumoasă. Prefer ca să fie un cardinal, ca să fie autoritar. Și ca să aibă posibilitatea de a alege secretarul, ca să poată spune vreau să lucrez cu această persoană".
(După Vatican News, 3 mai 2022)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
lecturi: 1105.