Iași: Hramul Seminarului Mare diecezan "Sfântul Iosif" și instituire de lectori și acoliți
Sâmbătă, 19 martie 2022, în solemnitatea Sfântului Iosif, patronul Bisericii Universale și al Seminarului Mare din Iași, la ora 11.00 PS Iosif Păuleț, episcopul Diecezei de Iași, a prezidat Sfânta Liturghie pontificală a hramului Seminarului, în cadrul căreia au fost instituiți în ministeriile lectoratului și acolitatului seminariștii din anul IV și, respectiv, anul V. Celebrarea a fost transmisă în direct de postul de radio ERCIS FM.
La această Sfântă Liturghie au participat părintele Eduard Giurgi, delegat al ÎPS Aurel Percă, arhiepiscop mitropolit de București, preoții profesori, familiile și prietenii noilor lectori și acoliți, dar și mai mulți preoți și credincioși din Iași și din dieceză.
La începutul Sfintei Liturghii, părintele Ștefan Lupu, rectorul Seminarului Mare, a salutat prezența PS Iosif Păuleț și a tuturor preoților și credincioșilor.
La cuvântul de învățătură, PS Iosif sublinia modul în care Biserica acordă o atenție deosebită Sfântului Iosif, dar și faptul că trebuie să învățăm de la Sfântul Iosif cum să trăim în slujirea lui Isus în Biserică și cum să facem totul spre lauda lui Dumnezeu, trăind în umilință. De aceea, este deja o tradiție ca în solemnitatea Sfântului Iosif să fie acordate seminariștilor din anul IV și anul V slujirile lectoratului și acolitatului, deoarece ei devin slujitori ai lui Cristos prin vestirea cuvântului în lume, prin lectorat, și îl dăruiesc pe Cristos din Sfânta Euharistie oamenilor, prin acolitat.
Seminariștii au avut parte și de o perioadă de reculegere ținută între 11 și 13 martie de părintele Cristian Diac, perioadă în care prin meditațiile ținute de părintele Cristian și prin rugăciunea particulară și comunitară seminariștii s-au pregătit pentru slujirile pe care aveau să le primească pe 19 martie.
Lectoratul și acolitatul sunt două slujiri sau ministere importante în drumul formării spre Sfânta Preoție. Trebuie să îi deosebim pe seminariștii care primesc aceste ministere de credincioșii care îndeplinesc diferite slujiri în Biserică. Seminariștii care primesc aceste ministere îndeplinesc misiuni specifice: lectorul este cel care proclamă cuvântul lui Dumnezeu în adunările liturgice și se ocupă cu instruirea în credință a credincioșilor, iar acolitul îi ajută pe preoți și diaconi în îndeplinirea misiunii lor în cadrul Sfintei Liturghii. Ei pot distribui Sfânta Împărtășanie credincioșilor și o pot duce și la cei bolnavi.
A fost o zi binecuvântată, o zi în care i-am adus mulțumire bunului Dumnezeu prin mijlocirea Sfântului Iosif.
Noii lectori sunt: Balint Alin-Florin ("Sfântul Mihail, arhanghelul" Săbăoani), Balint Paul-Daniel ("Sfânta Fecioară Maria, Regina lunii Mai", Gherăieștii-Noi), Băcăoanu Antonio-Daniel ("Coborârea Duhului Sfânt" Adjudeni), Bolog Andrei-Marcelin ("Sfânta Fecioară Maria Îndurerată" Satu-Nou NT), Burcă Dragoș-Celestin ("Sfânta Fecioară Maria, Regina Rozariului" Zăpodia), Diac Laurențiu ("Preasfânta Inimă a lui Isus" Nicolae Bălcescu), Gherghel Marius-Petrișor ("Adormirea Maicii Domnului" Nisiporești, filiala "Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul" Tupilați), Ispas Mihai ("Sfânta Fecioară Maria, Regina Rozariului" Popești-Leordeni), Onode Ștefan-Bogdan ("Sfânta Ana" Lespezi), Ostrovschi Wincent ("Sfântul Ioan Nepomuk" Suceava), Timaru Laurențiu-Daniel ("Sfântul Ștefan, rege" Pustiana).
Noii acoliți sunt: Balint Alecsandru-Marian ("Sfântul Mihail arhanghelul" Săbăoani), Bârlescu Anton ("Coborârea Duhului Sfânt" Adjudeni), Beșleagă Petru-Cătălin ("Sfânta Fecioară Maria, Regină" Iugani), Blaj Andrei ("Trupul și Sângele Domnului" Gherăești), Bortă Adrian-Alexandru ("Sfânta Ana" Lespezi), Budău Ionuț-Laurențiu ("Nașterea Sfintei Fecioare Maria" Valea Seacă), Cojocar Ionel-Gabriel ("Sfânta Fecioară Maria, Regină" Iugani), Fechetă Ciprian ("Coborârea Duhului Sfânt" Adjudeni).
Iată câteva mărturii ale unor seminariști instituiți în ministeriile lectoratului și acolitatului:
"Îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru darul slujirii cuvântului și îl rog să îl trimită pe Duhul Sfânt pentru a putea înțelege, trăi și proclama cuvântul lui Dumnezeu pentru ca el să devină tot mai puternic în inimile oamenilor" (Ștefan-Bogdan Onode, anul IV).
"Îi mulțumesc bunului Dumnezeu pentru că mi-a deschis calea către acest minister de lector în cadrul Bisericii și îmi doresc din inimă să pot prin intermediul lui să-i pot sluji bine pe frații mei" (Mihai Ispas, anul IV).
-
"În mâini astăzi, Doamne, mi-ai pus Cuvântul,
Cu el să sădesc pe al tău ogor;
Prin roadele lui, să-nnoiască pământul,
Și inima bună a-ntregului popor.
Pe buze, Doamne, astăzi, pusu-mi-ai Cuvântul,
Ce miere mult o-ntrece în dulceață;
Și zi de zi îmi reînnoiește cântul:
Slăvit fie Cuvântul ce datu-mi-a viață!
În inimă, de azi Doamne, să-mi stea Cuvântul,
Cu-a lui putere să devin ca Cristos;
Ca nici arșița, nici viscolul, nici vântul,
Să nu mă poate despărți de Cristos" (Laurențiu Diac, anul IV).
"A fost o bucurie de nedescris pe care am trăit-o cu toții în unitate, cei prezenți și cei uniți cu noi în rugăciune, adunați împrejurul Mesei Cuvântului și a Mesei Euharistice în cadrul Liturghiei pontificale. Îți mulțumim frumos, Doamne Isuse Cristoase, pentru că ne-ai ales și ne-ai chemat să îți slujim cu fidelitate și castitate în caritate! Îți mulțumim frumos pentru bucuria pe care ne-ai chemat să o împărtășim alături de tine! Îți mulțumim pentru că astăzi ne-ai consolat cu harurile tale, făcându-ne să înțelegem că într-adevăr îndeplinim voința ta. Amin" (Anton Bârlescu, anul V).
"O experiență cu adevărat edificatoare, care nu doar că mi-a produs o bucurie interioară foarte mare, dar, de asemenea, mi-a dat speranță pentru păși mai departe către Sfânta Preoție. Am fost plăcut surprins să văd din nou capela seminarului nostru plină până la refuz de familiile celor în sărbătoare. Acest lucru a dus la o mai profundă înțelegere a faptului că aceste ministere nu sunt pentru cei ce le primesc, ci pentru cei din jur, pentru Biserică" (Ionel-Gabriel Cojocar, anul V).
"A fost o zi de o mare însemnătate pentru mine. Slujirea acolitatului pe care am primit-o reprezintă o ocazie foarte bună de a aprofunda relația mea cu Isus din Euharistie. Dacă până acum doar îl primeam pe Isus în Euharistie, acum îl pot oferi și altora trăind o nouă dimensiune a carității. Îi mulțumesc Domnului că m-a găsit vrednic de o asemenea slujire și îl rog să mă învrednicească în continuare să îl slujesc așa cum se cuvine în frații mei" (Ionuț-Laurențiu Budău, anul V).
Laurențiu-Daniel Timaru,
anul IV
* * *
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
19 martie: Iași: Lectorat și acolitat la Seminarul Mare
lecturi: 796.