Arhiepiscopul Moscovei despre consacrarea Rusiei și Ucrainei Mariei
Arhiepiscopul Arhiepiscopiei "Maica Domnului" din Moscova salută decizia Papei Francisc de a consacra Rusia și Ucraina Inimii Neprihănite a Mariei, afirmând că aceasta este o invitație la convertire și la redescoperirea speranței și a păcii.
de Amedeo Lomonaco
Vineri, 25 martie, Papa Francisc va prezida Celebrarea Penitențială din Bazilica "Sfântul Petru". În timpul ceremoniei, el va consacra Rusia și Ucraina Inimii Imaculate a Mariei. Vorbind pentru Vatican News, arhiepiscopul Paolo Pezzi de la Arhiepiscopia "Maica Domnului" din Moscova, spune că acest act de consacrare este o invitație la a aprinde flacăra speranței într-o perioadă de întuneric. Semnificația acestei consacrări, adaugă arhiepiscopul Pezzi, este "de a ne converti inimile la Cristos".
Papa a decis să pună totul în mâinile Mariei. Ce înseamnă această încredințare către Fecioara Maria?
Este o perioadă întunecată. De ce este nevoie atunci când există întuneric? Avem nevoie de lumini, cel puțin de flăcări mici. Consacrarea este o invitație de a aprinde această flacără a speranței care nu s-a stins niciodată în inimile noastre, care nu s-a stins niciodată. Acesta este, de asemenea, motivul pentru care papa se poate adresa în mod liber și ferm întregii Biserici și cere, în special, ca aceste flăcări ale speranței să fie reaprinse în popoarele din Rusia și Ucraina.
Cum a fost primită de catolicii din Rusia dorința papei de a consacra Ucraina și Rusia Inimii Imaculate a Mariei?
A fost primită cu mare entuziasm. În Rusia, consacrarea la Inima Maicii Domnului este foarte simțită în rândul catolicilor. Cu câțiva ani în urmă, cu ocazia unui an marian, am reînnoit consacrarea diecezei noastre Inimii Imaculate a Mariei. Deci trebuie să spun că această invitație a fost cu adevărat primită ca un gest de susținere a speranței noastre și, aș spune, de asemenea, ca un gest care a trezit - sau care urmărește să trezească - dorința noastră de a fi pacificatori eficienți prin această consacrare.
Care este sensul și semnificația acestui act pe care Papa Francisc îl va săvârși la 25 martie la Roma, în timp ce cardinalul Krajewski va face același lucru la Fatima?
Cred că are o semnificație foarte simbolică și un caracter exortativ. În primul rând, pare semnificativ în sine faptul că papa a ales să facă această consacrare atât la Roma, cât și la Fatima. Știm foarte bine că în cel de-al patrulea mesaj (al Maicii Domnului), cel din iulie 1917, Maria a vorbit în mod explicit despre convertirea Rusiei. Sensul acestei consacrări este tocmai acela de a ne converti inimile la Cristos, de a-l readuce pe Cristos în viața noastră. Cristos este Principele Păcii, cel care - așa cum spune Sfântul Paul - a reunit popoarele divizate, le-a adunat în sine. Și știm că Inima Neprihănită a Mariei este exact modalitatea prin care Fecioara Maria participă la aceste suferințe ale lui Cristos care continuă să doară acolo unde nu există pace, unde nu există prietenie între oameni. Într-un anumit sens, este ca și cum ar fi dorința de a încredința aceste popoare la ceea ce este mai intim în Fecioară și ca o oglindă a Treimii - am putea spune - în însăși inima lui Dumnezeu. Este ca o invitație de a fi prinși în acest magnet al iubirii care este crucea.
Care este apelul dumneavoastră către conducătorii Rusiei și Ucrainei?
Apelul meu este cel lansat de Papa Francisc. Nu aș vrea să adaug nimic altceva decât ceea ce Ioan Paul al II-lea a spus întregii lumi și în special conducătorilor ei: "Nu vă fie frică de Cristos". Parafrazând, am putea spune că totul este posibil cu Cristos, nimic nu este posibil fără Cristos. Așadar, să nu ne fie frică, mai ales celor care au mai multe responsabilități. Să nu ne fie frică de Cristos, el nu ne judecă, ci doar ne invită să facem totul pentru ca el să fie în centrul relațiilor dintre oameni.
Dumnezeu iartă întotdeauna, Isus este mereu gata să-i primească pe artizanii păcii...
Acest lucru nu trebuie să fie uitat niciodată. Papa Francisc a spus într-un interviu televizat recent că iertarea este un drept al fiecărui om. Cred că acest lucru nu numai că este adevărat, dar, poate că este și ceea ce este cel mai șocant pentru noi; nu suntem atât de pregătiți și, de aceea, trebuie să ne convertim pentru ca iertarea să devină primul cuvânt. Cristos îi iubește poate mai mult decât pe toți pe făcătorii de pace, pentru că făcătorul de pace este cel care trăiește din această iertare: are nevoie de această iertare și este dispus să o ofere fără limite oricărei alte persoane.
(După Vatican News, 18 martie 2022)
Traducere de Ovidiu Bișog
lecturi: 978.