|
Papa Francisc, pelerin al păcii în Congo și Sudanul de Sud: călătorie între 2 și 7 iulie Biroul de presă al Vaticanului a anunțat datele celei de-a 37-a vizite apostolice a Papei Francisc în cele două țări africane, la invitația autorităților politice și religioase. Călătoria îndeplinește o dorință exprimată de ani de zile de a ajunge în ținuturi marcate de violență și atacuri teroriste, pentru care Papa Francisc a celebrat o veghe în 2017, cerând comunității internaționale să ajute femeile și copiii. (N. trad.: Din august 2021, Mons. Ionuț Paul Strejac - de la Secțiunea pentru Raporturile cu Statele din cadrul Secretariatului de Stat al Sfântului Scaun - a fost transferat la Nunțiatura Apostolică din Kenya, cu misiunea de însărcinat cu afaceri "ad interim" al Nunțiaturii Apostolice din Sudanul de Sud, sediu deschis în 2018. De fapt, Mons. Ionuț Paul Strejac gestionează Nunțiatura Apostolică din Juba - capitala Sudanului de Sud - legată, istoric vorbind, de Nunțiatura din Kenya.) Salvatore Cernuzio - Cetatea Vaticanului Va fi o călătorie nouă, după cea confirmată în Malta, dar mai ales va fi împlinirea unei dorințe exprimate de ani de zile: între 2 și 7 iulie 2022, Papa Francisc va vizita Republica Democratică Congo (2-5), mergând în orașele Kinshasa și Goma, și apoi Sudanul de Sud (5-7), cu o oprire la Juba. Vestea a fost confirmată în dimineața zilei de 3 martie 2022 de Biroul de presă al Vaticanului, care explică faptul că suveranul pontif a acceptat invitația șefilor de stat și episcopilor respectivi și că programul călătoriei va fi publicat în timp util. Călătoriile în Africa Papa Francisc revine așadar ca pelerin în Africa, la șapte ani după călătoria sa apostolică din noiembrie 2015 în Kenya, Uganda și Republica Centrafricană. Aceasta din urmă a fost o etapă complexă, care a devenit nesigură și riscantă din cauza violențelor care au avut loc în capitala Bangui. Papa a vrut să meargă până la capăt și, în catedrala locală, a deschis în mod simbolic Poarta Sfântă pentru a da startul Jubileului Milostivirii. Suveranul pontif în 2019 a revenit apoi în Africa cu lunga călătorie din 4-10 septembrie în Mozambic, Madagascar și Mauritius.
Niciodată privirea Papei Francisc nu s-a abătut de la continentul african și de la rănile sale. În special, suveranul pontif a manifestat întotdeauna o deosebită îngrijorare față de situația din Sudanul de Sud și Congo, țări pentru care a convocat și a celebrat o veghe de rugăciune în Bazilica "Sfântul Petru" la 23 noiembrie 2017. A fost un moment liturgic intens, punctat de cântece, mărturii și rugăciuni, în timpul căruia papa a îndemnat comunitatea internațională să depună eforturi adecvate pentru a aduce pacea în aceste zone ale lumii. "Domnul Înviat dărâmă zidurile de dușmănie care astăzi îi despart pe frați", a spus papa, rugându-se în special pentru "femeile victime ale violenței în zonele de război" și pentru copiii "care suferă din cauza unor conflicte de care sunt străini, dar care le fură copilăria și uneori chiar viața". Republica Democrată Congo rănită de crime și atacuri Francisc însuși a vorbit despre o posibilă călătorie în Congo în interviurile de anul trecut. O dorință dictată în primul rând de dorința de a aduce, ca la Bangui, un armistițiu de pace într-un teritoriu marcat de un lung și sângeros conflict etnic în provinciile estice din Kivu, cu atacuri teroriste. Ultimul a avut loc în urmă cu puțin mai mult de o lună, la 1 februarie, în tabăra de persoane strămutate "Plaine Savo2" din Ituri, în nord-estul țării, soldat cu peste 50 de morți și 36 de răniți. Papa Francisc a condamnat acest "act atroce și barbar", asigurându-l pe președintele Félix Tshisekedi de apropierea sa. Câteva zile mai târziu, cu aceeași durere, papa a denunțat "violențele nejustificabile și deplorabile" cărora le-a căzut victimă părintele Richard Masivi Kasereka, un călugăr din Ordinul Clericilor Regulari Minori, ucis pe 2 februarie după Liturghia din Ziua Vieții Consacrate. În fața acestui nou act de vărsare de sânge, episcopul Romei a îndemnat întreaga comunitate creștină congoleză să proclame și să mărturisească "bunătatea și fraternitatea, în ciuda dificultăților". O încurajare pe care papa o va purta acum personal, călătorind, de altfel, în Kivu de Nord, cu o oprire în capitala Goma, unde la câțiva kilometri distanță, la 22 februarie anul trecut, în apropiere de satul Kibumba, a fost ucis ambasadorul italian Luca Attanasio.
Cu toate acestea, călătoria în Sudanul de Sud este o poveste în sine. Papa însuși a fost cel care a anunțat, în timpul întâlnirii sale din 26 februarie 2017 cu comunitatea anglicană din Roma, în Biserica "All Saints", că se ia în considerare o călătorie în țara africană, care este afectată de un război civil sângeros de șase ani. Călătoria urma să fie făcută împreună cu primatul Justin Welby, cea mai mare confesiune religioasă din țară (catolicii sunt aproape patru milioane, aproximativ o treime din populația totală). "Colaboratorii mei studiază posibilitatea unei călătorii în Sudanul de Sud", a spus papa în Biserica "All Saints". "Episcopii anglicani, prezbiterieni și catolici au venit să-mi spună: «Vă rugăm să veniți în Sudanul de Sud, poate doar o zi. Dar nu veniți singur, veniți cu Justin Welby». De la ei, această tânără Biserică, a venit acest lucru, iar noi ne gândim. Situația de acolo este foarte deteriorată, dar ei vor pace, iar noi lucrăm împreună pentru pace". Niciodată anunțată oficial, călătoria părea că ar fi putut avea loc în același an, dar a fost amânată de escaladarea violențelor din acea țară. Situația "deteriorată" devenise, de fapt, tragică în ultimele luni, odată cu înrăutățirea contextului politic și escaladarea confruntărilor care au reînceput în mai multe zone după întreruperea încetării focului.
Drama războiului și urgența umanitară care a urmat persistă de ani de zile, atât de mult încât, în aprilie 2018, papa a convocat la Casa "Sfânta Marta" cele mai înalte autorități religioase și politice sud-sudaneze, împreună cu arhiepiscopul de Canterbury, pentru o reculegere spirituală ecumenică. Președintele Salva Kiir și vicepreședinții desemnați, printre care Rebecca Nyandeng De Mabior, văduva liderului sud-sudanez John Garang, și Riek Machar, liderul opoziției, au venit la Vatican. Aceste zile au fost încununate de gestul fără precedent și frapant al papei de a se pune în genunchi - la sfârșitul unui discurs în care a implorat darul păcii pentru o țară desfigurată de peste 400.000 de morți - și de a săruta picioarele liderilor din Sudanul de Sud. "Fie ca focul războiului să se stingă odată pentru totdeauna", a spus suveranul pontif, reiterându-și încă o dată dorința de a vizita țara. Călătoria lui Gallagher în decembrie 2021 O ipoteză concretizată în decembrie 2021 de secretarul pentru relațiile cu statele, Monseniorul Paul Richard Gallagher, care se întorcea dintr-o călătorie la Juba, planificată de luni de zile și coordonată cu Palatul Lambeth (reședința oficială a arhiepiscopului de Canterbury), dar amânată din cauza urgenței de sănătate. Între întâlnirile cu liderii politici și religioși și cu realitățile locale, arhiepiscopul afirmase că în Sudanul de Sud există "un mare sprijin pentru o vizită a Sfântului Părinte" și că aceasta ar putea avea loc în 2022. Astăzi, așadar, anunțul oficial. (După Vatican News, 3 martie 2022) Traducere de Ovidiu Bișog * * * Din arhiva ercis.ro:
Vatican News: Mons. Ionut Paul Strejac, însarcinat cu afaceri "ad interim" în Sudanul de Sud ERCIS FM: Interviu cu Mons. Ionut Paul Strejac lecturi: 603.
|
|
Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS) tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro design și conținut copyright 2001-2024 * * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat |