Rugăciunea și speranța se împletesc într-un timp de Post Mare început în Europa cu războiul
Răul nu va avea ultimul cuvânt
de fratele Alois, prior de Taizé
Anul acesta timpul Postului Mare începe în timp ce continentul european este lovit de război. Această actualitate tragică ne cufundă în plin mister al răului. Însuși Isus a trăit experiența ultimă a răului acceptând liber să-și piardă viața pe cruce: a mers până la capătul suferinței. În parcursul nostru spre Paște suntem susținuți de această speranță: dincolo de cruce, prin învierea lui Cristos, Dumnezeu a deschis întregii omeniri un drum de viață.
Cum este posibil ca focul armelor și al bombelor să sfâșie popoare în multe aspecte așa de apropiate unul de altul? Atâtea familii au vreo persoană de ambele părți ale graniței. În timpul unui pelerinaj în Rusia, în Bielorusia și în Ucraina în 2015, cu un mic grup de tineri din diferite țări, am fost martori al acestui lucru când m-am dus într-un spital din Kiev la câțiva soldați ucraineni răniți într-o luptă. Împreună cu noi era o tânără femeie rusă. În urmă cu câteva zile, în momentul izbucnirii războiului, acea tânără rusă și-a amintit de vizită și a relatat: "Când am intrat în spital eram paralizată de frică și de rușine. La început îmi era greu să spun orice lucru. Apoi am început să povestesc că atunci când eram copilă în fiecare vară mergeam la bunicul meu în Ucraina, că verișorul meu era născut în Ucraina. Atunci soldații ucraineni au început să se schimbe, unul dintre ei pe neașteptat a spus că soția sa era rusă, apoi un altul că părinții săi trăiau în Rusia. Și a apărut clar că în realitate eram foarte apropiați, că eram ca frați și surori".
Să ne rugăm pentru ca aceste vlăstare de împărtășire și de comuniune să nu fie smulse de nebunia războiului, ci pe parcurs să se dovedească mai puternice decât violența absurdă. Pare aproape prea repede pentru a exprima această dorință dat fiind că fiecare zi care trece crește numărul victimelor și al râniților. Totuși, să păstrăm speranța, înrădăcinată în adâncul inimilor noastre, că răul nu va avea ultimul cuvânt.
Papa Francisc a invitat la o zi de post și de rugăciune pentru această Miercurea Cenușii. În multe locuri din lume, credincioșii se vor reuni și se vor ruga pentru pace. În urmă cu câteva zile la Taizé am primit mesajul unui preot ortodox din Rusia: și în parohia sa se roagă pentru pace.
Da, pentru a trăi acest timp al Postului Mare în solidaritate cu aceia care suferă din cauza războiului care amenință în ținutul Ucrainei, să amintim în rugăciunea noastră victimele și familiile lor aflate în doliu, pe răniți, pe cei care au trebuit să fugă, pe cei care ar fi voit să facă asta dar nu au putut, precum și pe toți cei care au ales să rămână acolo unde trăiesc. Să ne gândim la persoanele mai fragile, care vor fi primele care vor îndura consecințele conflictului armat, la copiii încercați, la tinerii care nu văd un viitor.
În rugăciunea noastră să nu uităm să cerem Duhului Sfânt să inspire conducătorii popoarelor și pe toți cei care pot influența cursul evenimentelor, pentru ca să înceteze cât mai curând focul armelor. Să ne rugăm pentru ca războiul să nu mărească diviziunile în sânul Bisericilor și al familiilor și pentru ca responsabilii Bisericilor să-i însoțească pe toți cei care sunt loviți de această încercare teribilă. Și pentru că fiecare viață umană contează în ochii lui Dumnezeu, să ne gândim la luptătorii din toate țările implicate, precum și la familiile lor, de exemplu la acele bunici care îi văd pe nepoții lor plecând pe front, pentru un război pe care nu l-au ales nici nu l-au voit. Poate că într-o zi vor coborî chiar pe stradă pentru a striga asta.
În timp ce Postul Mare începe sub auspicii rele, suntem chemați să trăim aceste patruzeci de zile în comuniune cu aceia care, nu numai în Europa ci pretutindeni în lume, sunt loviți de violență. Pe cruce Cristos și-a deschis brațele pentru a îmbrățișa toată omenirea. O omenire prea des sfâșiată, dar unită pentru totdeauna în inima lui Dumnezeu.
Cristoase înviat, rămânând în tăcere în fața ta,
lăsăm ca să se înalțe această rugăciune arzătoare:
să înceteze focul armelor în ținutul din Ucraina!
Primește în iubirea ta pe cei care mor
din cauza violenței războiului, mângâie familiile aflate în doliu,
susține pe cei care au trebuit să ia calea exodului.
În fața unei suferințe de neînțeles,
credem totuși că cuvintele tale de iubire și de pace
nu vor trece niciodată.
Tu ți-ai dat viața pe cruce și ai deschis un viitor,
chiar și dincolo de moarte.
Așadar, te implorăm: dăruiește-ne pacea.
Tu ești speranța noastră!
(După L'Osservatore Romano, 2 martie 2022)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
lecturi: 512.