Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Ucraina, nunțiul de la Kiev: Este greu să avem ajutoare, ne încredem în Dumnezeu

de Alessandro De Carolis

Un bloc demolat de o bombă rusească, o ambulanță oprită într-un cerc de blindate și baricadele. Autostrăzi pe care tranzitează, și trag, tancurile. Nebunia din Kiev, unde în urmă cu patru zile traficul era de neoprit și oamenii erau la cină în localuri, este totul în imaginile dezolante care vin cu sutele de pe frontul de război deschis de Rusia în Ucraina și simbolizează scenariul teribil pe care de joi îl trăiește o întreagă națiune. În situația teribilă a luptelor caută scăpare civilii, coborând în temeliile orașului sau pe jos spre granițe, luând cu ei un trolley ca turiști ai unei vacanțe absurde. Martor direct a ceea ce se întâmplă la Kiev este nunțiul apostolic, arhiepiscopul Visvaldas Kulbokas, a cărui soartă, și cea a colaboratorilor săi, nu este diferită de cea pe care o trăiesc milioane de concetățeni. Prelatul relatează la mass-media vaticane ceea ce a văzut.

Excelență, asistăm cu mare îngrijorare și durere la ceea ce se întâmplă în Ucraina. Dumneavoastră vă aflați la Kiev, devenit teatru de lupte: ce ne puteți spune despre situația pe care o trăiți?

Aceasta este cea mai mare îngrijorare a mea: orașul Kiev, unde mă aflu și îmi permit să vorbesc, este mare, cu aproape trei milioane de persoane, și acum în aceste zile este complet paralizat de acțiunea de război. În afară de rachetele care trec și apoi de oamenii care se ascund așa cum pot, în beciuri, în stațiile de metrou, întrebarea care îmi vine este: ce fac bolnavii? Bolnavii de orice tip de boală, pentru că este greu să se miște, este greu să se deplaseze, să găsească o asistență... Cum reușesc?

Reportajele care vin din țară restituie imaginea unui oraș fantomă, unde în afară de asistența sanitară este greu de acum să se procure chiar apă și mâncare...

Da, știind că se apropiau zile dificile, toți au căutat să-și procure un pic de alimente, dar acestea vor dura pentru câteva zile, deci se naște o întrebare: ce se va întâmpla dacă această situație se prelungește mai multe zile? Ce va rămâne de mâncat? Pentru că nu există modalitate pentru a se aproviziona, acum, și este riscant și a rămâne în apartamente, în camere, este greu de a sta în locurile obișnuite... Și noi, în nunțiatură, încercăm să stăm la etajele inferioare unde există mai puțin risc de a fi loviți. Și apoi este și mai dificil a ieși afară și a găsi vreun magazin deschis, dar nu mi se pare că sunt deschise sau că sunt capabile să se aprovizioneze, pentru că și străzile sunt stricate... Ce se va întâmpla peste câteva zile, este o întrebare foarte mare.

Vedem fotografii și filmări cu persoane care s-au refugiat în beciuri, în tunelurile metroului, mai ales atâtea femei și atâția copii, care cu siguranță nu înțeleg ce anume a răscolit dintr-o dată viața lor...

Aceasta este o altă mare întrebare. Noi, adulții, ce pregătire le dăm copiilor? Pentru că eventual un adult trece prin suferință, dar un copil... Deja cunoscusem în Italia și în alte țări europene persoane care au crescut în timpul celui de-al Doilea Război Mondial: câte suferințe continuă să mai îndure, și astăzi... Mă gândeam în această dimineață la copiii din Kiev: când vor crește, ce tip de atitudine vor avea față de alții trăind primele zile, primele luni, primii ani ai vieții sub gloanțe, sub rachete? Aceasta este o altă întrebare foarte mare...

Cum trăiți voi în nunțiatură?

În nunțiatură știm că ne aflăm într-un cartier rezidențial, deci nu este expus imediat pe arterele principale ale orașului. Oricum, se aud rachetele care trec, se aud exploziile - și noaptea trecută - bătăliile în apropiere... Și noi, personalul din nunțiatură, suntem la etajele inferioare gata să ne refugiem în beci dacă vedem o exigență imediată. Dar ne rugăm: ne rugăm pentru noi, pentru alții, ne rugăm pentru pace, ne rugăm pentru convertirea tuturor.

Ce apel simțiți să lansați?

Mai mult decât un apel, îmi pun întrebarea în fața lui Dumnezeu: ce anume îmi spune Dumnezeul veșnic cu această situație? Ce anume trebuie să fac cu mine? Și eu, ca un creștin, înțeleg că nimic nu se întâmplă care să fie ascuns Domnului Isus și că și într-o situație așa de apăsătoare vocația mea este să caut convertirea mea, dar și să încerc să-i ajut pe alții. "Alții" înseamnă "toți": să se convertească și să facă în așa fel nu numai să regăsească pacea, ci fraternitatea, respectul unora față de alții.

Biserica se roagă pentru pacea în Ucraina și o va face în mod special la 2 martie, așa cum a cerut Papa Francisc. Un moment la care ne imaginăm că veți fi uniți cu forță...

Pentru noi, ziua de 2 martie este încă foarte departe, trebuie să vină. Noi ne rugăm pentru pace în orice moment, pentru că este și un momente care ne inspiră, pentru că provoacă această rugăciune intensă, de încredințare Domnului, de încredințare Fecioarei Maria ca Mamă a tuturor: Mama tuturor, nu numai a Bisericii creștinilor. Noi, creștinii, știm că musulmanii o respectă foarte mult pe Fecioara Maria, deci unim rugăciunea noastră și cu a lor, pentru ca Fecioara Maria să mijlocească pentru noi toți.

(După Vatican News, 26 februarie 2022)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 532.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat