Ucraina: Papa la ambasadorul rus. Mons. Pezzi (Moscova), "papa este capabil de aceste gesturi și chiar să se facă ascultat"
de M. Chiara Biagioni
"Un semn frumos". Cu aceste cuvinte mons. Paolo Pezzi, arhiepiscop de Moscova și președinte al episcopilor ruși, definește la agenția SIR știrea difuzată de Sala de Presă Vaticană că papa a mers în această dimineață [25 februarie 2022] la ambasada rusă pe lângă Sfântul Scaun, pe via della Conciliazione în Roma, pentru că este "îngrijorat datorită războiului". "Înainte de toate este o știre care m-a făcut foarte fericit", destăinuiește imediat arhiepiscopul Pezzi: "Este o știre care poate numai să ne îmbucure pentru că papa este capabil de aceste gesturi și este capabil și să se facă ascultat. Motiv pentru care realmente acești pași diplomatici sunt întotdeauna bineveniți: fiecare pas care poate descuraja o înrăutățire a unei situații care este deja de conflict, poate fi văzut în mod pozitiv. În orice caz este un semn frumos". În această dimineață, arhiepiscopul Pezzi spusese la agenția SIR că urmărește cu "îngrijorare și nu ascund că și cu angoasă" situația conflictului din Ucraina. "Astăzi cu episcopii catolici din Rusia - spune arhiepiscopul - am scris o scrisoare tuturor credincioșilor noștri amintindu-le înainte de toate faptul că tot ceea ce se întâmplă ne poate face să capitulăm, să ne descurajăm, în schimb tocmai acesta este momentul în care trebuie intensificată rugăciunea și postul. Adică trebuie să nu credem că noi nu putem face nimic. Noi putem face mult și acest mult sunt rugăciunea și postul". În acest moment așa de tragic pentru istoria celor două țări, dar a întregii Europe, arhiepiscopul amintește și de "necesitatea reconcilierii". "Riscul cel mai mare - afirmă el - este că împreună cu descurajarea să învingă și o anumită tendință la cinism și în schimb pentru noi a învins deja. Aceasta este speranța noastră creștină, la asta ne invită papa".
În scrisoarea adresată comunităților catolice din țară, episcopii ruși au scris: "Noi, ca voi toți, suntem profund șocați de faptul că, în pofida eforturilor enorme de reconciliere, conflictul politic între Rusia și Ucraina s-a transformat într-o ciocnire armată". "Această ciocnire aduce moarte și distrugere și amenință siguranța întregii lumi. Ceea ce unește popoarele din țările noastre nu este numai o istorie comună, ci și o mare suferință comună care a căzut peste noi în trecut din cauza nebuniei războiului. Popoarele noastre merită pacea, nu numai ca lipsă a războiului, ci ca pace care constă într-o determinare fermă de a respecta celelalte popoare, celelalte țări și demnitatea lor". În sfârșit, episcopii amintesc că aceia care sunt responsabili de tragica escaladare, "vor trebui să dea cont cu rigurozitate de acțiunile militare pe care le-au întreprins. După toate acestea, cursul secolelor viitoare depinde în mare parte de deciziile lor actuale".
(După agenția SIR, 25 februarie 2022)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
lecturi: 431.