Ucraina. Apelul episcopilor europeni: "În numele lui Dumnezeu, opriți-vă acum!"
de M. Chiara Biagioni
"Dumnezeul nostru este un Dumnezeu al păcii, nu este Dumnezeul războiului. Fac un apel la întâlnirea specială a Consiliului Europei de astăzi [din 24 februarie 2022] pentru ca să se ia măsurile oportune pentru a promova o de-escaladare și să se facă tot posibilul pentru a ajunge din nou la pace". Asta a spus cardinalul Jean-Claude Hollerich, președinte al Comisiei Episcopatelor din Uniunea Europeană (COMECE), intervenind în această dimineață [joi, 24 februarie 2022] la Florența la conferința de presă a întâlnirii episcopilor de la Mediterana. În timp ce sunt în desfășurare reuniunile, a venit știrea despre atacurile rusești asupra Ucraina. Într-o declarație scrisă difuzată de la Bruxelles de COMECE, cardinalul spune: "Sunt profund de îngrijorat față de ultimele raporturi despre escaladarea acțiunilor militare ale Federației Ruse în Ucraina, care deschid scenariul alarmant al unui conflict armat care provoacă suferințe umane oribile, moarte și distrugere. Astăzi, pacea în tot continentul european și dincolo de el trebuie să înfrunte o amenințare serioasă". În numele episcopilor din COMECE, cardinalul exprimă apropiere și solidaritate poporului și instituțiilor din Ucraina și face apel "la autoritățile ruse pentru ca să se abțină de la alte acțiuni ostile care ar provoca și mai multă suferință și ar încălca principiile dreptului internațional.
"Războiul este un afront grav la adresa demnității umane și nu are lor în continentul nostru", spune cardinalul Hollerich. "De aceea, cerem urgent comunității internaționale, inclusiv Uniunea Europeană, să nu înceteze să caute o soluție pașnică la această criză prin dialogul diplomatic". Un Consiliu extraordinar al UE a fost convocat, la Bruxelles astăzi [24 februarie 2022] la ora 20.00, pentru a analiza criza ucraineană. "Facem apel la liderii europeni reuniți astăzi [din 24 februarie 2022] pentru o reuniune specială a Consiliului Europei - spune Hollerich - pentru ca să arate unitate și să aprobe măsuri care să promoveze reducerea escaladării și întărirea încrederii, evitând în același timp orice pas care ar putea să întărească potențial conflictul violent". Apelul se adresează apoi societăților și guvernelor europene pentru ca "să-i primească pe refugiații care fug din patria lor Ucraina din cauza războaielor și violențelor și caută protecție internațională. Este vocația noastră, responsabilitatea noastre și obligația noastră să-i primim și să-i protejăm ca frați și surori".
"În numele lui Dumnezeu, opriți-vă". De la Florența, și Mons. Gintaras Grusas, arhiepiscop de Vilnius și președinte al Consiliului Conferințelor Episcopale din Europa (CCEE), adresează un apel insistent pentru pacea în Ucraina. "Bisericile care sunt în Europa condamnă cu forță ceea ce s-a întâmplat în această noapte în Ucraina: trebuie acționat împreună și cu determinare pentru a pune capăt imediat agresiunii ruse și de făcut tot posibilul pentru a proteja femei, bărbați și copii nevinovați: în numele lui Dumnezeu, opriți-vă acum! Comunitatea internațională, și în mod deosebit Uniunea Europeană, să nu lase neîncercată nicio cale pentru a opri acest conflict, pentru ca armele să facă loc dialogului și negocierilor, pentru ca să fie apărat dreptul internațional, independența și suveranitatea teritorială a Ucrainei. Pentru ca să pună capăt unui război care din Ucraina s-ar extinde inevitabil la statele vecine și va deveni o amenințare pentru toată Europa. Episcopii europeni și comunitățile creștine se roagă pentru victimele acestui conflict și pentru cei din familiile lor, sunt aproape de cei care suferă din cauza acestor acte de violență, se unesc cu invitația Papei Francisc care cere rugăciune și post pentru pace: «Regina păcii să ferească lumea de nebunia războiului»".
(După agenția SIR, 24 februarie 2022)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
lecturi: 1056.