Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Sfântul Iosif: campion al lui "tu", în timp de pandemie

de Fabio Colagrande

Drumul în urmarea Sfântului Iosif inaugurat de Papa Francisc la 8 decembrie 2020 cu scrisoarea apostolică Patris corde s-a încheiat miercuri, 16 februarie 2022, cu ultima din cele douăsprezece cateheze dedicate lui. "Niciodată ca astăzi, în acest timp marcat de o criză globală cu diferite componente, el ne poate fi sprijin, mângâiere și călăuză", a afirmat Papa Francisc miercuri, 17 noiembrie 2021, inaugurând ciclul de cateheze chiar la încheierea Anului special dedicat Sfântului Iosif, la 150 de ani de la proclamarea sa ca patron al Bisericii universale. Iosif bărbat drept și soț al Mariei, om al tăcerii, migrant persecutat și curajos, tată purtător de grijă al lui Isus și lemnar, tată în duioșie și om care visează, au fost câteva din temele tratate în aceste luni de papa întâlnind pelerinii în timpul audiențelor de miercuri. La încheierea ciclului am vorbit despre aceasta cu părintele Tullio Locatelli, superior general al Iosefinilor lui Murialdo, expert în teologia iosefină.

Cum ați primit ideea papei de a încheia Anul Sfântului Iosif cu un ciclu de cateheze, terminate recent?

A fost o inițiativă foarte frumoasă care pentru noi a însemnat că trebuia mers dincolo de 2021 și că Anul Sfântului Iosif într-un anume fel continua. A fost un mod pentru a ne aminti că, și dacă s-a terminat anul dedicat lui, reflecția despre Sfântul Iosif, patron al Bisericii universale, continuă.

Francisc a reafirmat că Iosif este "Păzitorul Bisericii"...

Așa cum Sfântul Iosif i-a păzit pe Maria și pe Isus, tot așa astăzi ne păzește pe noi. În sensul că ne ajută să creștem și ne ajută să ne maturizăm. Este cel care ne ocrotește, dar nu pentru a ne îndepărta de realitate, ci pentru a ne face să creștem, pentru a ne face să ne deschidem lumii, pentru a ne pregăti să facem ceea ce Domnul ne cere. În fond Iosif a exprimat capacitatea sa de ocrotire mai ales când l-a educat pe Isus, când l-a pregătit să împlinească până la capăt voința Tatălui.

Care din aceste cateheze despre Sfântul Iosif v-a impresionat în mod deosebit?

Aș spune cea din 19 ianuarie despre tema duioșiei, care se leagă cu prima omilie rostită de Papa Francisc, la Sfânta Liturghie pentru începerea slujirii petrine la 19 martie 2013. Nouă uneori ne este frică să vorbim despre duioșie, în raporturile dintre Iosif, Maria și Isus. În schimb, este o temă care ne face să percepem aspectul uman, aspectul profund care ne face o familie. Un aspect esențial care atinge cu adevărat coardele inimii, ale spiritului și ale sufletului.

Între catehezele mai intense a fost cea din 12 ianuarie dedicată Sfântului Iosif "lemnar" care i-a dat papei ocazia pentru un apel cu privire la demnitatea muncitorilor... Însă în catehezele papei, Sfântul Iosif a fost văzut și ca un maestru spiritual: cu capacitatea sa de a face tăcere, de a asculta, cu capacitatea sa de a visa, de a fi un tată în umbra Fiului...

Sfânta Tereza de Avila spunea că Sfântul Iosif este un contemplativ. Noi ni-l imaginăm mereu la bancul de lucru, dar să ne amintim că alături de el este Isus și un pic mai încolo eventual este Maria. Acesta este astăzi adevăratul contemplativ: cel care nu pierde niciodată convingerea unei prezențe iubitoare care te însoțește. Cel care are conștiința unei paternități care nu te abandonează niciodată. După părerea mea dimensiunea mistică a vieții este de a trăi în prezența lui Dumnezeu știind că Dumnezeu este prezent la tine. Știind că el cel dintâi este "credinciosul". Sfântul Iosif, în realitatea cotidiană, în anumită măsură ascunsă, din Nazaret, trăiește tocmai o contemplație continuă: faptul de a fi alături de Maria și Isus și împreună cu ei. Dar, desigur, această realitate contemplativă, în ochii oamenilor de atunci, era complet ascunsă, învăluită. Însă probabil pentru asta era și mai interioară și mai profundă și mai legată strâns de viață, pentru că se exprima în cotidian, în obișnuit.

De ce credeți că papa a voit să indice Bisericii figura lui Iosif ca punct de referință în acest moment istoric deosebit?

Pentru că Sfântul Iosif a fost cel care a realizat până la capăt voința Tatălui. Nu a fost un erou, nu a fost, ca să spunem așa, un campion al lui "eu", ci un campion al lui "tu". Tu mă chemi și eu te urmez, tu mă trezești noaptea și eu mă ridic. Probabil că astăzi avem nevoie tocmai de asta. Avem nevoie să abandonăm un pic egoul nostru și să fim mai capabili de ascultare și de primire, și apoi de operativitate față de acel tu care ne interpelează. Este ceea ce noi numim "vocație" și putem s-o numim în atâtea moduri, dar cred că tema de fond este să ieșim din eu-l nostru și să ne punem cu adevărat în ascultarea unui tu. Un tu care poate să fie "Tu"-ul cu majusculă, care este Tatăl, dar este tu-ul fratelui meu, al surorii mele, al celui care este lângă mine, al celei care-mi cere ajutor. După părerea mea tocmai în acest moment Iosif ne poate transmite această disponibilitate a sa de a întâlni, de a asculta acest tu care este Dumnezeu și care ne interpelează.

(După Vatican News, 22 februarie 2022)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 472.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat